www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Hoe te duiken met haaien - How to dive with sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Hoe de kans op aanvallen van haaien - shark attacks bij duiken - scuba diving verkleinen


zandtijgerhaai ragged tooth shark


Duiken - scuba diving met haaien - sharks houdt grote gevaren in en is steeds op eigen verantwoordelijkheid



Kijk de duikverzekering steeds na voor je op duikvakantie te vertrekken. Bij vrijwillig duiken - scuba diving met haaien - sharks dekken niet alle duikverzekeringen haaienbeten en eventueel bijhorende hospitalisatie, heelkunde ingrepen, repatriëring of begrafeniskosten.

Voorbereiding is zeer belangrijk bij het duiken - scuba diving met haaien - sharks. Weet steeds welke haaien - sharks op de duikplaats voorkomen. Onderscheid de gevaarlijke van de minder gevaarlijke soorten. Informeer je over de reacties en gewoontes van de diverse soorten. Ga enkel duiken - scuba diving met haaien - sharks met een expert ter plaatse. Toch kan de begeleiding van een expert en een goede voorbereiding geen 100% absolute veiligheid garanderen. Het gedrag van deze dieren is grotendeels voorspelbaar, maar uitzonderingen kunnen uiteraard altijd voorkomen.

Het is belangrijk om te weten hoe je een slachtoffer van een haaienbeet - shark attack moet opvangen en hoe je in die situatie dient te handelen. Hieronder wordt een kleine opsomming gegeven van zaken die je moet weten en kunnen uitvoeren:


stierhaai bull shark

Aangepaste duikuitrusting voor het duiken met haaien - scuba diving with sharks



Sommige auteurs beweren dat haaien - sharks kleuren niet kunnen onderscheiden. Toch is meermaals bij lange decompressie stops opgemerkt dat duikers met bv. een gele rebreather of witte duikflessen meer aandacht kregen en zelfs lastig gevallen werden door haaien - sharks.

Vandaar dat duikuitrustingstukken waarin wit, geel, zilver, goud, fluoriserende of hevige neonkleuren voorkomen, of blinkende stukken bevatten, ten stelligste worden afgeraden bij haaienduiken - shark diving. Haaien kunnen dit immers associëren met bv. een vis en zullen misschien proberen om erin te bijten. Bepaalde duikscholen die gespecialiseerd zijn in haaienduiken - shark diving verplichten hun klanten zelfs om een donker of zwart duikpak en uitrustingstukken te gebruiken.

citroenhaai lemon shark

Het te water gaan of het water verlaten bij het duiken met haaien - scuba diving with sharks



Blijf nooit lang aan de oppervlakte drijven bij het duiken met haaien - scuba diving with sharks. Veel van hun prooien zoals zeeleeuwen, zeehonden, dode dieren, vogels, enz. drijven immers al eens aan de oppervlakte en zijn op dat moment een gemakkelijke prooi voor haaien - sharks, die ze van onder naar boven in grote snelheid kunnen benaderen. Tijdens het drijven aan de oppervlakte kunnen haaien - sharks duikers soms verkeerdelijk aanzien als een prooi. Dit is dan ook één van de redenen waarom surfers en zwemmers al eens worden aangevallen.
blauwe haai blue shark

Aangepaste lichaamshouding tijdens het duiken met haaien - scuba diving with sharks



Hang tijdens het duiken - scuba diving vertikaal in het water. Bijna geen enkel dier blijft immers vertikaal in het water hangen (uitgezonderd bv zeepaardjes, fluitvissen, soms dolfijnen) en op die manier worden duikers niet geassocieerd met voedsel. Bij vertikaal duiken - scuba diving zijn we ook groter dan de haaien - sharks. In de wereld van de haaien - sharks is het grootste dier ook steeds de machtigste en sterkste, waardoor de anderen zullen wijken en niet zullen aanvallen.

Hou armen, handen, vingers, benen en vinnen steeds bij elkaar en dicht tegen het lichaam. Er zijn slechts enkele soorten haaien - sharks die groot genoeg worden en die hun bek ver genoeg kunnen openen om een mens met één beet dodelijk te verwonden. Een wapperende hand of voet lijk echter op voedsel en is een mogelijke prooi voor hen, zelfs voor de kleinere exemplaren. Hou er ook rekening mee dat aan de binnenkant van de bovenarm en in de liesstreek slagaders liggen. Een kleine haai die zijn bek niet zo ver open krijgt, zou bij een beet toch de slagader kunnen doorbijten, waarbij de overlevingskans onder water nihil is.

Spartel niet, blijf kalm en zorg dat je de haai - shark steeds kan zien. Blijf ook altijd in groep samen. Maak geen snelle en ongecontroleerde bewegingen. Hou spanning, zenuwen en verhoogde hartslag onder controle. Haaien - sharks merken namelijk deze elektrische impulsen en vibraties, die ze associëren met spartelende of gewonde prooien. Zorg voor een goed trimvermogen om bovenstaande zaken te vermijden. Stil hangende duikers onder water zijn onbekend voor haaien - sharks, waardoor sommige dieren langzaam nieuwsgierig komen kijken en vervolgens onmiddellijk een vluchtbeweging zullen maken.
makreelhaai mako shark

Mogelijke reacties van haaien - sharks naar duikers - scuba divers



Haaien - sharks zijn niet vertrouwd met duikers. De meeste dieren zullen meteen wegzwemmen van het lawaai van de bellen die niet-rebreather duikers maken als ze naderen. Sommige haaien - sharks zijn echter nieuwsgieriger van aard en zullen niet onmiddellijk wegzemmen, maar recht op de duiker afkomen. Mogelijk raken ze hem zelfs aan om hem te onderzoeken, weg te duwen of om duidelijk te maken dat ze in zijn terretorium zijn. Reageer bij desbetreffende haai correct en zorg dat je niet in paniek geraakt.


tijgerhaai tiger shark

Haaien - sharks die duikers - scuba divers benaderen



Zorg ervoor dat je de haaien - sharks altijd kunt zien aankomen. Vele duikers - scuba divers vergeten te zien wat er onder en boven hen gebeurt, terwijl haaien - sharks veelal jagen van de diepte naar de oppervlakte toe. Wees tijdens het duiken steeds bewust van de omgeving en je mededuikers. Sluit nooit de ontsnappingsroute van naderende haaien - sharks af. Als ze op je afkomen, duik dan niet recht op hen af. Het is beter om langzaam in groep opzij te gaan. Duik nooit recht in een groep haaien - sharks, maar ga er altijd omheen. Indien je zelf een haai - shark nadert, hou je best minimum 5m afstand. Dikwijls zijn deze dieren van nature nieuwsgierig dus relax, adem rustig, laat ze op jou afkomen en geef ze de ruimte.


witpuntrifhaai whitetip reef shark

Haaien - sharks die agressief worden



Als haaien - sharks onrustig of agressief worden, kunnen ze overdreven en snelle zijwaartse bewegingen maken, krommen ze dikwijls hun rug en zetten ze hun borstvinnen lager. Ze duwen je weg of stompen je met hun snuit om vervolgens te bijten. Sommige dieren gaan zenuwachtig in achtvorm onder je zwemmen om hun positie te bepalen. Het meest voorkomende scenario waarbij duikers gebeten worden door haaien - sharks is wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen of uitgelokt worden. Een voorbeeld hiervan is wanneer een duiker op de rug van een slapende haai - shark gaat zitten, aan zijn staart gaat hangen of hem aanraakt. Onmiddellijk achter een passerende haai - shark zwemmen is ook uit den boze aangezien ze dit gedrag zelf toepassen bij bepaling van de machtspositie, territoriumafbakening en paringsgedrag. Zelfs bij vrij onschuldige haaien is een uitgelokte aanval dan niet veraf.


hamerhaai hammer shark

Te vermijden handelingen in de nabijheid van haaien - sharks





witte haai white shark



Lees in de duikdocumenten over de biologie van de haaien, manta's, e.a. grote zeedieren







Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook







zwartpunt haai blacktip shark


Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne