www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met makreelhaaien - mako sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken met de makreelhaai - mako shark in de Atlantische Oceaan



Scuba diving, duiken in de Azoren - Portugal - Pico in de Atlantische Oceaan op de makreelhaai - mako shark



makreelhaai mako shark


De makreelhaai - mako shark


Makreelhaaien - mako sharks behoren tot de orde van de Lamniformes. De Lamniformes bestaat uit 7 families, met een totaal van 16 levende soorten haaien. De overige soorten die wel beschreven zijn, zijn reeds uitgestorven. De makreelhaai - mako shark is een haai van de familie Lamnidae met Genus Isurus. Onder de familie Lamnidae is eveneens de gekende grote witte haai onderverdeeld. De witte haai heeft wel een andere Genus, namelijk de Carcharodon. Er zijn 2 soorten makreelhaaien - mako sharks. Namelijk de gemeenschappelijke makreelhaai - mako shark (Isurus Oxyrinchus) en de zeldzame langvin makreelhaai - longfin mako shark (Isurus Paucus). Beide haaien staan bekend als agressief en gevaarlijk voor de mens.


Plaats waar de makreelhaai - mako shark voorkomt


De makreelhaai - mako shark komt voor in gematigde en tropische zeeën over heel de wereld en de Grote, Atlantische en Indische Oceaan. Deze haaien kunnen worden gevonden aan de oppervlakte tot maximaal een 150m diepte, ver in de open zee en occasioneel eens dicht aan de kust. Deze haaien zijn zelden te vinden in water dat kouder is dan 16 graden Celsius. Makreelhaaien - mako sharks houden van diep open water, maar leven solitair en jagen hoofdzakelijk nabij de oppervlakte op scholen vis zoals de makreel.


Anatomie en leefwijze van de makreelhaai - mako shark


De makreelhaai - mako shark is een gestroomlijnde en actieve solitaire haai die op grote schaal voorkomt in warme golfstromen. Deze haaien houden hun lichaamstemperatuur warmer dan het omringende water, door hun stofwisseling en efficiënte warmte uitwisseling. De makreelhaai - mako shark is helder blauw met zwart en heeft een witte buik met vooraan een mond met priemvormig tanden om hun prooi te verscheuren. Dit soort gebit wordt scheurgebit genoemd. Beten van een makreelhaai - mako shark zijn gemakkelijk te onderscheiden van andere haaienbeten. De makreelhaai - mako shark maakt afschuwelijke scheurwonden, terwijl andere haaien betrekkelijk gladde wonden veroorzaken. Dit komt omdat die de stukken vlees uit hun slachtoffer zagen ipv te scheuren. De makreelhaai - mako shark bezit 2 rugvinnen, een aarsvin, 5 kieuwspleten, ogen zonder nictitans menbramen en een mond die zich uitstrekt tot achter de ogen.

Mmakreelhaaien - mako sharks zijn levendbarend en werpen meestal 4 tot maximaal 18 levende jongen in de periode van de late winter tot de vroege lente. De jongen zijn ongeveer 70 cm groot wanneer ze worden geboren. De grootte en gewicht van deze haaien varieert van 2,5m tot 4,4m, met een maximaal gewicht van 600 tot 800kg.

De makreelhaai - mako shark is een van de snelste onder water levende dieren. Deze haai kan een kruissnelheid aanhouden van 35 km/uur. De makreelhaai - mako shark kan pieksnelheden bereiken van meer dan 60 tot 80km/uur en tot 7,4m in de lucht springen. Trekkings van meer dan 2000 km per maand kan de Makreelhaai - Mako shark aan.

Hun prooien bestaan voornamelijk uit makreel en tonijn, maar zwaardvissen, zijlvissen of andere haaien staan eveneens op hun menu. Veel makreelhaai - mako shark hebben littekens om hun gestroomlijnde lichaam. Dit komt omdat ze eveneens proberen om de vechtlustige zwaardvis te verschalken. Daarbuiten eten ze soms ook koppotigen, bonitos, bruinvissen, dolfijnen, schildpadden en zeevogels.


Relatie makreelhaai - mako Shark - mens


Makreelhaaien - mako sharks zijn eetbaar, maar van beperkt commercieel belang voor de visserij. In de hengelsport wordt dikwijls onder deskundige begeleiding op deze vis gejaagd. Deze jacht loopt regelmatig met slecht gevolg af. Vissers die geen ervaring met deze haaien hebben, lopen zeer veel gevaar, omdat deze haaien zeer snel, krachtig, zeer agressief zijn, ver en hoog kunnen springen. Het is niet de eerste keer dat deze haai in een boot springt en aanvalt, of de boot zelfs aanvalt.

Deze haai is voor de mens gevaarlijk. Naar gevaarclassificatie van aanvallen op mensen, die niet uitgelokt werden, staat de grote makreelhaai - mako shark op nummer 5 van de wereldranglijst. Duikers hebben ondervonden dat de makreelhaai - mako shark voorafgaand aan een aanval, een patroon van 8 vormige rondjes draait met de mond open. Toch zal deze soort normaal een mens niet aanvallen en ons ook niet als prooi behandelen. De meeste van de aanvallen van de makreelhaai - mako shark waren uitgelokt (bv vissers, intimidatie, bloed en visafval in het water gooien, enz).

Het aantal van de makreelhaaien - mako sharks is zodanig afgenomen, dat die is opgenomen op de rode lijst van de IUCN, met als waarde dat de populatie als kwetsbaar moet worden beschouwd.



makreelhaai mako shark


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.




Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne