www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met zwartpunt haaien - blacktip sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken - Scuba diving in Zuid Afrika Durban Umkomaas met zwartpunt haaien - blacktip sharks



Duiken - Scuba diving in Zuid Afrika Durban Umkomaas met zwartpunt haaien - blacktip sharks



zwartpunt haaien - blacktip sharks


De zwartpunt haai - blacktip shark


De zwartpunt haai (Carcharhinus limbatus) - blacktip shark behoort tot de familie Requiemhaaien en tot het geslacht van de Carcharhinidae. Binnen deze soort is een aanzienlijk genetisch verschil vastgesteld tussen de dieren die in de westelijke Atlantische Oceaan voorkomen en degenen die aanwezig zijn in de oostelijke Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en Stille Oceaan. Zwartpunt haaien - blacktip shark worden dikwijls verward met zwartpuntrifhaaien (Carcharhinus melanopterus). Beide hebben zwarte uiteinden op de vinnen, maar toch zijn het andere haaien. De oceanische zwartpunt haai (Carcharhinus limbatus) - oceanic blacktip shark is een sociaal dier dat meestal in groep voorkomt.


Plaats waar de zwartpunt haai - blacktip shark voorkomt


Zwartpunt haaien - blacktip shark komen voor in de kustwateren van de tropische en gematigd warme oceanen over de hele wereld. Ze kunnen zich soms ook in het brakke water van riviermondingen en mangrovebossen bevinden, omdat ze minder last hebben van een lager zoutgehalte (saliniteit). Meestal zijn ze te vinden op dieptes van minder dan 30m, maar soms komt een exemplaar ook wel eens voor op een diepte van 65m. Hun geliefkoosde plekken zijn modderige baaien, eiland lagunes en drop offs. In de winter is er aan de oostkust van de USA een migratietrek van het noorden naar het zuiden (North Carolina naar Florida) vastgesteld. Tijdens de zomer maken ze de omgekeerde beweging.

zwartpunt haaien - blacktip sharks


Anatomie en leefwijze van de zwartpunt haai - blacktip shark


De zwartpunt haai - blacktip shark heeft een robuust gestroomlijnd lichaam. De snuit is spitsvormig en de ogen zijn relatief klein. De mond bevat 2 keer 15 gekartelde lange puntige tanden die een brede basis hebben. Aan iedere zijde staan onderaan tevens 2 smalle uitloopachtige tanden en bovenaan 1 smalle uitloopachtige tand. Ze hebben 5 kieuwen, die in verhouding langer zijn dan bij de andere requiemhaaien. Daarachter bevindt zich aan beide kanten een lange zijborstvin. Dorsaal hebben ze nog een lange sikkelvormige rugvin en helemaal achteraan een kleine driehoekige rugvin. De staartvin is langwerpig en heeft een onderste kwab. Een aarsvin is eveneens aanwezig. Dorsaal hebben ze een grijze tot lichtbruine kleur; hun buik is wit. Op de flanken is een duidelijke zichtbare lijn die meestal een lichtere kleur heeft. De borstvinnen, tweede rugvin en onderste staartkwab hebben meestal zwarte uiteinden. Oudere dieren hebben deze zwarte uiteinden soms niet meer. De maximale grootte van een ouder volwassen dier kan tot 2,8m bedragen, maar meestal zijn ze jonger en kleiner.

De zwartpunt haai - blacktip shark is levendbarend. De vrouwtjes hebben een functionele eierstok en twee functionele baarmoeders. De baarmoeder wordt gescheiden in compartimenten met telkens één embryo per compartiment. De embryo's worden aanvankelijk ontwikkeld door de dooierzak die na 10 à 11 weken uitgeput is. Vervolgens ontwikkelt de dooierzak zich tot een placenta die met het embryo wordt verbonden tot aan de geboorte. De vrouwtjes baren om de 2 jaar 4 tot 7 pups in ondiepe kustwateren. In uitzonderlijke gevallen hebben ze 10 pups. De pups zijn bij hun geboorte ongeveer 60cm lang. De mannetjes zijn geslachtsrijp als ze ongeveer 1,5m groot zijn en de vrouwtjes als ze ongeveer 1,6m groot zijn. Het paren gebeurt meestal in de lente en vroege zomer. De drachttijd bedraagt 10 tot 12 maanden en de vrouwtjes keren terug naar hun geboorteplaats om er zelf te baren. Wanneer bevruchting niet mogelijk is, kunnen zwartpunt haaien - blacktip sharks zich vermoedelijk ongeslachtelijk voortplanten. Dit zou bij haaien meer voorkomen dan eerder werd aangenomen. De levensduur van de zwartpunt haai - blacktip shark wordt op minstens 12 jaar geschat.

De zwartpunt haai - blacktip shark is een extreem snel en energiek roofdier. Als voedsel eten ze voornamelijk sardines, haring, ansjovis, porcupinefish, ladyfish (bodianus rufus) en sporadisch ook roggen en kleinere haaien zoals de sharpnose en smoothhound. Soms eten ze ook wel eens schaaldieren en koppotigen. Ze jagen vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Als vissersboten hun afval in zee droppen en er hierdoor een grote hoeveelheid voedsel aanwezig is, worden ze zeer prikkelbaar en bijten ze in razernij naar alles en zelfs naar elkaar.

De zwartpunt haai - blacktip shark springt soms aan de oppervlakte uit het water om lastige remora's kwijt te geraken. Remora's irriteren de huid en vervormen hun aerodynamica. Tijdens het springen roteren ze zich ook enkele malen voor ze terug het wateroppervlakte raken. Dit fenomeen komt ook voor als ze met volle snelheid door een school visjes gaan.


Relatie van de zwartpunt haai - blacktip shark tot de mens


Bij bedreiging of uitdaging zwemt een zwartpunt haai - blacktip shark links en rechts rollend in die richting, om vervolgens rakelings weg te draaien. De borstvinnen verlagen en de kop- en staartpositie wordt verhoogd, waarbij het dier zijwaartse bijtbewegingen maakt. De zwartpunt haai - blacktip shark vertoont hierbij agonistisch gedag waarbij hij moet kiezen tussen vluchten, aanvallen, zich afreageren op iets anders of een combinatie van dit alles.

De zwartpunt haai - blacktip shark komt vaak nieuwsgierig naar duikers kijken, maar blijft meestal toch op een veilige afstand. Ze worden niet als uiterst gevaarlijk beschouwd voor de mens, maar kunnen wel zeer agressief reageren in aanwezigheid van veel voedsel of wanneer vissersboten bv. hun visafval in zee lozen. Toch zijn er heel wat niet en wel uitgelokte beten bekend. In de meeste gevallen waren het slechts kleine verwondingen.

Door de commerciële visvangst worden zwartpunt haaien - blacktip sharks in grote getallen gevangen met longlines en netten. Het vlees wordt vers, bevroren of gezouten verhandeld. Van de vinnen wordt haaienvinnensoep gemaakt. De leverolie dient voor extra vitaminen en hun huid wordt verwerkt tot leer. Het kraakbeen en restafval wordt verwerkt tot vismeel.

Voor sportvissers is vissen op de zwartpunt haai - blacktip shark een verslavende uitdaging. De zwartpunt haai - blacktip shark staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) vermeld als bijna bedreigd.

De zwartpunt haai - blacktip shark wordt beschouwd als gevaarlijk voor de mens. Bij het ISAF staat de zwartpunt haai - blacktip shark tot 2014 bekend voor 28 niet uitgelokte aanvallen, waarvan 1 met dodelijke afloop.

zwartpunt haaien - blacktip sharks


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.




Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne