www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Bonaire de Nederlandse Antillen met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Reisverhaal, duiken in Bonaire de Nederlandse Antillen november 2009 en 2021
Ga onmiddellijk naar de pictures van het scuba diving duiken op Bonaire in de Carabbean

pictures duiken in Bonaire


Bekijk ook de presentaties scuba diving duiken Bonaire in de Carabbean (movie slide show).


Duikreisverslag scuba diving duiken op Bonaire de Nederlandse Antillenzaterdag 31 oktober 2009

Na enkele uren vertraging op Schiphol landden we na een vlucht van 11:40 uur op de kleine luchthaven van Bonaire. Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt, valt de hitte op je schouders. Tegelijkertijd vielen er ook kleine regendruppels uit de lucht. In november is het duidelijk regenseizoen in Bonaire! Het duurt een tijdje vooraleer we door de paspoortcontrole geraken want de lokale bevolking houdt er duidelijk een zuiders tempo op na. Een beetje vreemd is wel dat alle informatieborden in het Nederlands zijn opgesteld; dit is hier namelijk een van de officiele talen. Zo ver van huis en toch zo vertrouwd! We worden meteen opgepikt door 2 busjes (zonder airco) van Buddy Dive Center. Na een korte rit komen we in ons hotel aan. Enkele leden van onze groep hadden een appartement geboekt; anderen een gewone hotelkamer. De appartementen waren OK, maar de hotelkamers waren bijzonder klein, hadden nauwelijks airco of een deftige badkamer en waren duidelijk aan renovatie toe. Er werd dan ook al vrij snel actie ondernomen en bij de receptie onderhandeld om te verhuizen naar de nieuwe appartementen die vlak aan het kiezelstrandje lagen. Gelukkig was het geen hoogseizoen en hadden ze nog een aantal appartementen beschikbaar. Het was de toeslag van 200$ meer dan waard!

Buddy Dive Hotel is geen 4 ster -hotel, maar het biedt zeker een goede kwaliteit. Het ontbijt bood voldoende variatie en je kon er eitjes en pannenkoeken laten bakken. 's Avonds kon je op bepaalde dagen in de openlucht bar ook dineren (meestal een vastgestelde menu) tegen een zeer schappelijke prijs en het was nog lekker ook! De overige avonden gingen we meestal eten in The Lions Den dat vlak naast ons hotel gelegen was.

Bonaire staat bekend als een duikeiland; voor niet-duikers valt er met andere woorden weinig te beleven. Mooie zandstranden zijn er ook al niet te bekennen. Qua fauna en flora is het ook eerder beperkt: het land is bezaaid met allerlei soorten cactussen, waartussen enorm veel hagedissen en andere reptielen leven.

Onze duikers gaan scuba diving, duiken in Bonaire


duikers in Bonaire

Marc, Eddy, Patsy, Godelieve, sandra, Rudi, Hilde, Jean Paul, Monika,
Dirk, Swa


Waar ligt Bonaire een van de Nederlandse Antillen eilanden?


map duikplaatsen BonaireScuba diving, duiken in Bonaire.


Scuba diving, Duiken in Bonaire betekent kantduiken (op een 7-tal duikplaatsen na). Het voordeel van Bonaire is dat alle duikplaatsen vlot te bereiken zijn met de auto. De duikplaatsen zijn zeer goed aangegeven met een gele steen, waarop de duikplaatsnaam vermeld staat. Je kan er letterlijk aan de zee parkeren om te gaan duiken. Van lastige afstanden afleggen in een hitte van 30°C is dus geen sprake. Je kan na het omkleden onmiddellijk de zee inspringen en beginnen duiken. Hadden wij ook maar zo een duikplaatsen in Belgie en Nederland! Wel opletten want de zon brandt er erg hard. De eerste dag zijn we niet uit de schaduw geweest en toch waren we allemaal een beetje verbrand.

Het rijden in Bonaire is heel eenvoudig. Je hebt eigenlijk maar een baan die rond het hele eiland loopt. Enkel in het noorden heb je opeens een eenrichtingsbaan. Je moet dan een klein rondje rijden en wat genieten van de cactussen, leguanen en andere reptielachtige wezens. Soms kom je ook wat geiten, roofvogels, flamingos en ezels tegen. Met ezels bedoelen we uiteraard de echte ezels van dierlijke aard. Gelukkig zijn we de andere soort hier niet tegengekomen.

Qua auto raden we een pick-up truck aan. Je gooit letterlijk alle duikflessen, duikgrief en andere spullen in de achterbak. Zeer snel en gemakkelijk om in en uit te laden en dit zonder inspanningen. In de laadruimte van de pick-up truck zitten een kunststoffen bak en enkele balkjes bevestigd. Je moet dus niets vastleggen en je hoeft niet voorzichtig te zijn met je natte spullen na het duiken.

Aangezien er aan de westkant van het eiland bijna geen stroming is (behalve in het uiterste noorden en zuiden), kan je er duiken wanneer je wilt. Er zijn 63 duikplaatsen op Bonaire en 23 duikplaatsen op het nabijgelegen eiland Klein-Bonaire. Je kan per boot op Klein-Bonaire geraken, maar het is geen echte aanrader qua duiklocatie. De meerkost voor de boot kan je beter aan andere dingen of aan je volgende duikreis spenderen. Bovendien biedt Klein-Bonaire geen echte meerwaarde aan je duikvakantie. Integendeel, de duikplaatsen op Bonaire zijn beduidend beter dan die van Klein-Bonaire. Laat je dus niet verleiden door de bootverkopers die een veel te hoge prijs vragen voor hun bootduiken.


map duikplaatsen Bonaire


We hebben gedoken met nitrox 29 à 33 in aluminium 12-liter duikflessen. Iedere fles moet dus goed worden nagemeten met een zuurstofanalyser (wordt ter beschikking gesteld), ingeschreven in het nitrox duikregister en de fles zelf moet goed gemarkeerd worden met naam, %O2 en MOD (Maximale Operatie Diepte). Neem bij voorkeur een nitrox duikfles die koud is zodat je gelijktijdig de vuldruk kunt nakijken. Alle duiken waren geraamd op 1 uur of 50 bar en uitduiken op 5 meter diepte op de plaats waar we uit het water moesten komen. Op die manier kan je toch een 200 bar gevulde duikfles gebruiken; zeker als je eens naar 30 à 36 meter diepte wil gaan (beperking nitrox afhankelijk de gemeten %O2) duiken. Vergeet ook niet om steeds je duikcomputer juist in te stellen op het juiste zuurstof percentage van je nitrox mengsel!

We hebben per dag 3 à 4 duiken met nitrox gemaakt en dit gedurende 6 dagen. Onze laatste dag op Bonaire was een rustdag. Dit om de dag nadien in de late namiddag terug naar huis te vliegen. Meer dan 4 duiken per dag raad ik ten stelligste af (zeker voor luchtduikers). Ondanks het feit dat je op Bonaire onbeperkt kan duiken, is het aan te raden om bewust te duiken en af en toe ook te genieten van de andere leuke dingen die het eiland biedt. Laat voldoende tijd tussen de duiken. Het gaat immers om je eigen veiligheid en die van je buddy's. Een ongeval vergalt niet alleen jouw verlof, maar ook die van alle andere mededuikers en medereizigers!

Er is een decompressiekamer op Bonaire aanwezig en die hebben een 35-tal klanten per jaar! De nieuwe decompressiekamer van 2009 is gevestigd in een gebouw naast de Centro Medico central-kliniek van duikarts Dick van der Vaart en ligt op minder dan 100 meter van de EHBO van het ziekenhuis. Officieel horen ze niet bij elkaar, maar hebben onderling wel een zeer goede samenwerking. In geval van een decompressieongeval op Bonaire kan je dokter Van der Vaart tijdens de kantooruren bereiken op het nummer 717-7140, 's nachts wordt dit nummer doorgeschakeld naar het ziekenhuis. Vergeet de landcode niet te vermelden als je met je GSM belt en besef dat je niet overal bereik hebt. Uiteraard kan je ook altijd het algemene noodnummer 911 bellen. Een must om dit adres en telefoonnummer bij te hebben als je gaat duiken.

Het water in het westelijke middenstuk van Bonaire bedraagt 29°C en in het uiterste zuiden 28°C. Een 3mm neopreen duikpak is meer dan voldoende om er te duiken. Het zicht bij de duiken was er meestal een 40-tal meter, maar op het wrak Hilma Hooker hadden we slechts 25 à 30 meter zicht. Als je bij dit wrak de zandbodem en hellingstructuur bekijkt, is het zicht nog goed.

De meeste duikplaatsen op Bonaire zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren duikers. Je kan er altijd 30 meter en meestal zelfs tot 40 à 45 meter diep duiken. Bij Karpata, een prachtige drop off, kan je zeker 60 meter diep duiken. Hou wel rekening met je saturatie, %O2 met MOD als je Nitrox duikt en met je mengselverbruik. Maar je kan evengoed overal maar 10 à 20 meter diep duiken. Bij het wrak Hilma Hooker is 27 meter echter wel aangeraden. Het wrak ligt namelijk op zijn zijkant met de ruimkant naar de diepte. Onderaan zaten enkele grote vissen en ander leven. Dit is wel iets dieper dan op sommige duiksites wordt aangeven. Ik adviseer echter om nooit op het maximum te duiken; zeker niet bij meervoudige saturatieduiken!

Na het nodige opzoekingwerk en advies van duikbuddys die er al geweest waren, hebben we op volgende duikplaatsen gaan duiken:


Foto's duiken Bonaire de Nederlandse Antillen


pictures duiken in Bonaire

fotos pictures duiken;fotos pictures duiken;

1-11-2009 Bonaire diving Buddy's reef and Andrea I
2-11-2009 Bonaire diving Toris reef and Pink beach and Aquarius
3-11-2009 Bonaire diving Hilma Hooker Wreck and La Machaca and Karpata and Buddy's reef
4-11-2009 Bonaire diving Red slave and Andrea II and Webers joy and Buddy's reef
5-11-2009 Bonaire diving Salt city and Buddy's reef
6-11-2009 Bonaire diving Ol'blue and Buddy's reef
Duikers boven water
Duikers onder water
Bonaire hotel Buddy Dive
Bonaire landschap
Bekijk ook de presentaties duiken Bonaire (movie slide show).


Omschrijving van onze duikenplaatsen en duiken

Extra duikplaatsen 20211000 Steps


In tegenstelling tot wat de naam 1000 Steps doet vermoeden, moet je hier gelukkig slechts 70 treden naar beneden gaan om het strand en de duikplaats te bereiken. De stenen trap is goed begaanbaar; enkel het laatste stukje is wat gehavend en vereist wat klauterwerk. De eerste 5m van de kant zie je vooral uitgeholde rotsblokken en kapot koraal. In dit ondiepe gedeelte kan je regelmatig schildpadden spotten die de algen van de rotsbodem afschrapen. Blijkbaar vinden ze dat een overheerlijk hapje! De bodem bestaat vooral uit zand met regelmatig een rotsblokje met koraal of waaiers op. Vanaf 7m diepte en 20m van de kant wordt het koraal en onderwaterleven zeer mooi. Via een helling van ongeveer 60° die begroeid is met prachtig koraal, kan je afdalen tot 38m diepte. Daarna volgt er terug een zandbodem die schuin afhelt tot zeker 45 - 50m diepte. Hier zijn regelmatig rotsblokjes met koraal op te vinden. 1000 Steps is één van de mooiste duikplaatsen van Bonaire. Een echte aanrader!


Something Special


De duikplaats Something Special ligt een beetje verborgen aan de noordrand van het stadje Kralendijk. Je kan de auto parkeren op de parking naast de bakkerij 'Between 2 Buns' en van daaruit loop je verder naar het strand. Tot 5m diepte zie je vooral zand met hier en daar een rotsblokje met begroeiing op. Vervolgens gaat het 45° naar beneden. De maximale diepte van het koraalrif bedraagt 40m. Je kan hier ook nog dieper duiken, maar de zandbodem loopt dan zeer traag af. Heel de wand is uitbundig begroeid met verschillende koraalsoorten, waaiers en tubes. Er is bovendien zeer veel onderwaterleven en scholen vis te bewonderen. Zeker ook een top duiklocatie.


Oil Slick Leap


Oil Slick Leap is een duikplaats in het noordwesten van Bonaire en bevindt zich ongeveer aan de bocht waar de hoofdweg enkel richting verkeer wordt. Je kan hier enkel via een trap in en uit het water gaan. Wel even opletten want één van de onderste treden ontbreekt. De duik start op een zeer licht afhellende zandbodem met rotsblokjes en begroeiing tot 7m diepte. Nadien gaat de koraalhelling onder 45° naar 40m diepte. Vervolgens gaat de koraalwand terug over op zandbodem, die vermoedelijk verder afdaalt naar 50m. Ook hier spot je zeer veel onderwaterleven en verschillende soorten koraal, waaiers en tubes.


White Slave


Je kan de wagen gemakkelijk parkeren op het strand nabij de duikplaats White Slave. Tijdens de eerste 200m duik je vooral op zand met enkele rotsblokjes tot op 7m diepte. Daarna bereik je een koraalhelling van 50° die een maximale diepte van 40m bereikt. De bodem bestaat vooral uit zand en is zeer licht afhellend. Het koraal, de waaiers en tubes zijn mooi en intact. We spotten hier zeer veel grote scholen kleine visjes en barracuda's. Op het zand zijn pijlstaartroggen, een schildpad en andere visjes te zien. Soms staat er wat stroming op White Slave. Het beste is om de duik tegen de stroming in te starten en nadien met de stroming mee te glijden.


Bachelors Beach


Aan Bachelors Beach staan enkele betonnen tafeltjes en banken met een dakje erboven. Bovendien kan je hier bijna letterlijk van de parkeerplaats de zee induiken. Via een trap en enkele rotsblokken kan je vlot afdalen naar het strand. De eerste 100m van de duik zie je enkel een spierwitte bodem van fijn zand en enkele begroeide rotsblokjes. Vanaf 10m diepte begint een niet volledig dichtgegroeide koraalhelling van 45°, die doorloopt tot een maximale diepte van 35m. Indien je hier nog dieper gaat, zie je enkel de zandbodem. Kijk tijdens het duiken zeker naar de zandplekken tussen de rotsblokken voor roggen en mogelijk een verpleegsterhaai.


Red Beryl


Bij de duikplaats Red Beryl dien je te parkeren naast de baan, waar enkele uitsparingen zijn gemaakt. Tot 10m diepte zie je enkel een zandbodem met hier en daar een rotsje. Daarna gaat de met koraal begroeide bodem onder een helling van 35° tot een diepte van 45m. Daarna wordt het terug een zandbodem. Je hebt hier kans op het spotten van zeer veel scholen kleine vis en barracuda's.


Windsock


Deze duikplaats is vlak naast het Windsock Resort gelegen. Je parkeert er in een inham van de rijbaan en gaat vervolgens het kleine strandje over. De eerste 50m duik je tot 8m diepte op een zandbodem. Daarna gaat de bodem onder een hoek van 30° naar beneden tot ca 33m. De helling is afwisselend begroeid met koraal met hier en daar kleine stukjes zand ertussen. Dieper dan 33m wordt het terug een zandbodem. Op de snijkant van de koraalhelling en de zandbodem hebben wij het geluk gehad een mooie grote verpleegsterhaai te kunnen spotten die toevallig voorbij zwom.


Margate Bay


De duikplaats Margate Bay is omgeven door mangroves en aan de andere kant van de weg ligt een meer voor zoutwinning, waar je regelmatig roze flamingo's kan spotten. Je parkeert er op het zand en om het strand te bereiken, moet je eerst door een grote plas water naast de mangroves. Het strand wordt door schildpadden gebruikt om er hun eieren te komen leggen. Tot 8m diepte zie je enkel zand met hier en daar een rotsblokje. Vervolgens kom je aan een met koraal begroeide schuine helling van 45° en kan je afdalen tot een diepte van 45m. Daarna beland je opnieuw op een onbegroeide zandbodem. Wij hebben er o.a. een stekelrog, barracuda's, een uitzonderlijke grote puffervis van meer dan een meter, een schildpad en een schorpioenvis gespot.


Sweat Dreams


De duikplaats Sweat Dreams ligt vrij zuidwaarts en je kan er parkeren op het strand. De eerste 100m duik je slechts tot 7m diepte en zie je enkel een zandbodem met hier en daar een rotsblokje. Daarna volgt een schuine helling van 30° tot een diepte van 35m. Hier zijn hele bossen sweepkoraal , mooie buissponzen en hier en daar mooie grote waaierkoralen te bewonderen. Je waant je in een bos waar je zigzag tussen duikt. Tijdens deze duik hebben we twee fotogenieke pijlinktvissen op de gevoelige plaat kunnen vastleggen.Like en deel het reisverhaal met foto's van Bonaire de Nederlandse Antillen met je vrienden op Facebook


Duiken Bonaire: Buddy's reef en Andrea IDuiken Bonaire: Toris reef, Pink beach en AquariusDuiken Bonaire: Hilma Hooker Wrack, La Machaca, Karpata en Buddy's reefDuiken Bonaire: Red Slave, Andrea II, Webers Joy en Buddy's reefDuiken Bonaire: Salt City en Buddy's_reefDuiken Bonaire: Ol Blue en Buddy's reefLandschap van Bonaire
Algemene info:


We hebben veel op buddy's reef gedoken. Het was in het hotel maar in het water springen. Ook was het een heel mooi rif. De duikplaatsen 1000 Steps en Oil Slick leap stonden ook op mijn to do lijstje. Deze zijn momenteel niet beduikbaar door de Orkaan van begin 2009. Ook zijn deze duikplaatsen niet meer bereikbaar. Er is zeer veel schade waar je in het water kon gaan en onder water. Zoals nieuwsgierige Belgen zijn we toch eens gaan zien maar hebben bot gevangen. In 2021 was het rif tot onze berbazing zeer goed hersteld en kan je duiken op de plaatsen die in 2009 ontoegankelijk waren.


Meer informatie van duiken op Bonaire


Hotel Buddy Dive: www.buddydive.com
Informatie site over Bonaire: https://Bonaire.uwpagina.nl
Informatie site over Bonaire: https://bonaire.2link.be
Informatie site over Bonaire: https://bonaire.eigenstart.nl/
Informatie site over Bonaire: http://bonaire.beginthier.nl
Informatie site over Bonaire: http://bonaire.linknet.be
Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne