reisverhalen

www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website reisverhalen (en duiken in Antwerpen - Deurne)


pictures fotos reizen

Duikplaatsen Negros Filippijnen

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van de Filippijnen, Cebu, Negros en Bohol met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatsen Negros - Filippijnen
Filippijnen duikplaatsen negrosGa terug naar de hoofdpagina van de FilippijnenLees ook het reisverhaal van de Filippijnen, Cebu, Negros, Bohol e.a. nuttige info over de Filippijnen.Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in de Filippijnen - Negros:El Dorado 4*


El Dorado is muck duiken in een beschermd gebied. Het begin is vrij zanderig en de bodem helt zachtjes naar beneden. Vanaf het duiken op 15 à 20m kom je veel rotsblokjes met koraal tegen. Op El Dorado zwemt zeer veel vis rond. Tijdens het duiken zagen we bv. drie scholen barracuda's, twee grote hogfishes, scholen snappers, scholen goatfishes, butterfly vissen, sweetlips, tandbaarzen, koraalduivels en andere vissen die je niet direct op muck duiken verwacht. Tevens ligt er een klein wrakje van 12m. lengte. Het wrak is niet begroeid en lelijk, maar er zit wel zeer veel vis in en rond, wat zeer amusant is voor de duikers. Verder komen we op El Dorado zeer veel macro leven tegen zoals nudibranches, zeenaalden, sea feders, eels, anemoonvisjes, murenes in de holtes, harlekijn shrimps, lizardfishes, enz. Het zicht bedroeg 10m, wat eigenlijk veel is voor muck duiken, maar volgens de duikgids was het zicht eerder slecht door de noorderwind.

Atlantic Point Macro 4*


Atlantic Point is muck duiken. De zandbodem helt zachtjes af naar de diepte. Op 24m zitten er enkele zeepaardjes en frog fishes op een bodem die verder niets voorstelt. Maar als je ze wil zien tijdens het duiken, ben je wel verplicht om deze zandstukken, waar verder niets te zien is, erbij te nemen. Het is evenwel fascinerend dat ze hier te vinden zijn en ze enkele takjes en verdorde afgebroken zeegrassprietjes verkiezen boven lekker mals zeegras. Tijdens het duiken kom je verder allerlei klein grut tegen, waarbij een goede duikgids absoluut noodzakelijk is. Zelfs al ken je deze wezentjes, is het zeer moeilijk om ze te spotten want je kijkt er heel gemakkelijk over. Zeenaaldjes, nudibranches, kokerwormen, sand eels, sea feders, rino scorpionfish, gevleugelde vissen op poten, porseleinkrabbetjes, spookgarnaaltjes, enz. kom je hier tegen. Je hebt goede ogen en een goed fototoestel nodig om ze scherp te kunnen fotograferen. Op de rotsjes in het zand staat koraal en daartussen vind je eveneens de typische rifvissen. Toch hebben we ook twee grote hogfishes, een murene en een groene schildpad op deze locatie gespot tijdens het duiken. Het zicht bedroeg 10 meter, wat veel is voor muck duiken.

Atlantic North Macro 3*


Atlantic North is muck duiken, die start op een zacht afhellende zandbodem. Het was oorspronkelijk de bedoeling om bij het koraalveld langzaam via de bodem terug te stijgen en uit te duiken, maar er was teveel klein leven in de zandbak te vinden. Hierbij was het noodzakelijk om meerdere foto's te nemen om minstens één goede foto over te houden. Een krab die op een groen blaadje lijkt en ook op een soortgelijke plant zit, is namelijk moeilijk te onderscheiden en te fotograferen. Evenals de krabbetjes die op veervuurkoraal zitten. Ze zijn immers wit en gestreept zoals het vuurkoraal zelf. Het waren voor mij twee nieuwe onderwaterdieren die ik nog nooit had gezien. Een mantis shrimp was een holletje aan het maken, waarbij een steentje dat twee maal zo breed en hoog was als de garnaal zelf, uit het te maken holletje moest worden geduwd. Ook de twee dwarrelende spookfluitvisjes en scheermesvisjes zijn moeilijk te fotograferen. We zijn hier veel leuke bezienswaardigheden tegengekomen, waardoor de tijd voorbij vliegt. Het zicht was slechts 8 à 10m. Vermoedelijk waren de opkomende wind en golven de oorzaak van het beperkte zicht, maar uiteindelijk is dit typisch voor muck duiken en leverde het eigenlijk geen problemen op om te duiken of te fotograferen.

Panabulon 1*


Om de kleurrijke mandarijnvisjes te zien, moet je bij valavond gaan duiken op bv. kapot koraal waar ze tussen zitten. Op een diepte van 5 à 7 m. komen de mandarijnvisjes tijdens schemertijd tevoorschijn en begint hun hofmakerij. Aangezien mandarijnvisjes zeer bewegelijk zijn, is het moeilijk om hen te fotograferen. Maar hun activiteiten en hofmakerij leveren wel leuk filmmateriaal op. Het mannetje is groter dan het vrouwtje en jaagt continu op zijn geliefde. Vooraleer je ze gevonden hebt, moet je wel geduld hebben en goed kijken. Je moet ook zeker een halve duik uittrekken om enkele goede foto's te kunnen maken. Nadien ging het duiken verder op goed koraal, waar nudibranches, shrimps, krabbetjes, wandelende vedersterren, e.a. te bewonderen waren. Als tweede topattractie tijdens deze duik kregen we een blauw geringde octopus te zien, die zeldzaam en zeer giftig is. Indien je niet weet wat je te wachten staat wanneer je op mandarijnvisjes gaat duiken, kan het wel een teleurstelling opleveren.

Duiken op Apo Island, duikplaats Cogon 4*


Op de duikplaats Cogon staat altijd veel stroming, waardoor alle duiken hier driftduiken zijn. Deelnemers moeten dus voldoende ervaring hebben om op deze plaats te duiken. Het duiken start op een geheld rif met veel zacht koraal, hard koraal en sponzen, waarbij ook vele soorten rifvisjes en ander marineleven te zien is. Door de sterke stroming is de kans groot dat je scholen big eye jacks ziet. Groene schildpadden worden hier regelmatig gespot, dus goed rondkijken is de boodschap. Als op het einde van de duik de stroming afneemt, moet je vooral ook tussen de rotsen en spleten kijken om klein leven zoals garnalen, alen, krabbetjes, e.a. te bewonderen. Het zicht tijdens het duiken was ongeveer 25m.

Duiken op Apo Island, duikplaats Katipanan 3*


Katipanan is een duikplaats met veel zacht koraal op een licht afhellende bodem. De stroming is vrij mild, waardoor je zachtjes over het koraal wordt geduwd. Er zijn zeer veel soorten rifvisjes en ander rifleven tijdens het duiken te spotten. Het is een geschikte plaats voor nachtduiken. Hier duiken regelmatig groene schildpadden op of liggen ergens te slapen. Soms zie je in de verte grote batfishes voorbij zwemen, maar ze houden afstand zodat fotograferen helaas onmogelijk is. Het zicht tijdens het duiken was ongeveer 25m.

Duiken op Apo Island, duikplaats Chapel North 3*


Bij Chapel North duiken we op een zandbodem, waar verschillende koraalsoorten op groeien. In het zand zijn veel alen en ander bodemleven te zien. Soms duiken ook groene schildpadden op, goed rondkijken is dus de boodschap. Chapel North is tevens een plaats waar frogfishes te vinden zijn (als ze niet van hun stek zijn verjaagd). De stroming was er vrij stil en het is vermoedelijk een mooie plaats voor nachtduiken. Het zicht tijdens het duiken bedroeg ongeveer 25m.

Dauin Car Wreck Macro 3*


De duikplaats Dauin Car Wreck is muck duiken. Het duiken start op een ondiepe plaats op een licht afhellende zandbodem. Op 30m. diepte liggen twee ontmantelde autowrakken. Op de bodem ernaartoe vind je allerlei marine bodemleven. De autowrakken zijn een kunstmatig rif geworden, waar vele rifvisjes op terug te vinden zijn. De koraal begroeiing is praktisch nihil.

Punta Macro 2*


Punta is muck duiken zonder dat je ook maar iets anders dan zand tegen komt. Toch hebben we vier sepia's, platvissen, meerdere zand alen, een zeeslang, een schildpad, mantis shrimps, zeenaalden, bladvissen, een raar krabbetje, e.a. gezien. Tevens heeft een vrij zwemmende remora ons bijna de hele duik gezelschap gehouden. Het zich bij deze duik bedroeg amper 10m. De stroming duwde ons soms naar achter, soms werden we meegezogen, maar we werden vooral van de kant weggetrokken. Het was ook een vrij ondiepe duik.

Talysay Macro 3*


Het weer was eerder ongunstig, er stond een stevige bries en er was ook golfslag aanwezig. Aangezien deze duik plaatsvond in de namiddag en de zon al enkele uren op het water had kunnen inwerken, werd ons zicht beperkt tot maximaal 8 à 10m. Ook het opwoelende zand bemoeilijkte het fotograferen, maar toch heeft dit ons duiken niet bedorven omdat er zeer veel leven op het koraal aanwezig was. Zowel klein leven als grotere vis en enkele schildpadden kruisten ons pad. Op deze plaats waren ook meerdere blauwgele spook- of bladneus murenes aanwezig, die niet overal zomaar te spotten vallen.

Mainit 3*


Het duiken op Mainit start op een zandbodem die zacht afhelt. Op Mainit kan veel stroming staan, zodat het een driftduik wordt. Het voordeel van veel stroming is dat je tijdens het duiken veel kans hebt op het spotten van scholen barracuda's, trivalies, e.a. Nadien passeren we een koraalrif waar zeer veel rifleven op voorkomt, maar ook trivalies en hogfishes. Ook verschillende nudibranches en ander klein leven is er aanwezig, maar deze zijn door de stroming helaas moeilijk te spotten of te fotograferen. Nadien gaat de drift verder over een klein stukje zand, dat gevolgd wordt door een kunstrif van vrachtwagenbanden. Op en rond dit kunstrif is, naast een beetje koraal, alweer zeer veel rifleven aanwezig. Het driftduiken eindigt terug op zandbodem. Mogelijk door de sterke wind en golfslag bedroeg het zicht slechts 8m., maar gelukkig leverde dit geen echte beperkingen tijdens het duiken op.


Pictures - foto's reizen een naar de Filippijnen, Cebu, Negros en Boholfoto's pictures reizen;foto's pictures reizen;


Pictures - foto's slideshow, reizen een naar de Filippijnen, Cebu, Negros en BoholPictures - foto's duiken in de Filippijnen - Cebu, Moalboal

Pictures - foto's duiken in de Filippijnen - Oslob walvishaai - whale shark

Pictures - foto's duiken in de Filippijnen - Negros deel 1

Pictures - foto's duiken in de Filippijnen - Negros deel 2

Pictures - foto's duiken in de Filippijnen - Bohol deel 1

Pictures - foto's duiken in de Filippijnen - Bohol deel 2Lees ook de andere duikreisverhalen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne