www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met citroenhaaien - lemon sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duiken - Scuba diving met citroenhaaien - lemon sharks in Jupiter - Florida - USA



Duiken - Scuba diving in Jupiter - Florida - USA met citroenhaaien - lemon sharks



citroenhaai lemon shark


De citroenhaai - lemon shark


De citroenhaai - lemon shark is familie van de requiemhaaien (Carcharhinidae). Hij dankt zijn naam aan de geelachtige tot lichtbruin-grijze kleur op zijn rug en flanken. Deze kleuren vormen een perfecte camouflage op hun jachtterrein, wat uit zandbodems en kustgebieden bestaat.
citroenhaai lemon shark


Plaatsen waar de citroenhaai - lemon shark voorkomt


Citroenhaaien - lemon sharks komen voor in de subtropische wateren van de Atlantische Oceaan en aan de oostzijde van de Stille Oceaan. Ze zijn dus terug te vinden vanaf de kusten van Brazilië, Midden-Amerika, Mexico tot en met de zuid-oostkant van de USA. Door migratie komen ze in de zomer zelfs voor in het midden van West-Afrika, het westen van Midden-Amerika tot in het zuiden van westelijk USA. Citroenhaaien - lemon sharks zijn zowel in zout als brak water te vinden tot op een diepte van 90m. De jonge dieren bevinden zich vooral tussen koralen, riffen en mangroven om zich te beschermen. De grotere exemplaren zijn in meerdere gebieden terug te vinden zoals lagunes en riffen, maar ook in open zee.
citroenhaai lemon shark


Anatomie en leefwijze van de citroenhaai - lemon shark


De citroenhaai - lemon shark heeft een licht grijsgele tot licht bruingele rug en zijflanken. Zijn buik is wit. Deze kleuren bezorgen de citroenhaai - lemon shark een zeer goede camouflage. De maximale lengte bedraagt ongeveer 3,4 meter, maar de meeste volwassen dieren zijn tussen de 2,5 en 3,1meter lang. Het gewicht varieert van 95 kg tot 180kg.

Het lichaam van de citroenhaai - lemon shark heeft een langgerekte vorm. De kop is afgeplat met een korte stompe snuit. De tanden van citroenhaaien - lemon sharks zijn dun, puntig en uiterst geschikt om gladde vissen te vangen. Aan de twee zijden hebben ze 5 kieuwen. Onder de laatste kieuwspleet beginnen de 2 grote borstvinnen, die vooraan licht gebogen (concaaf) zijn en achteraan cirkelvormig gebogen zijn. Aan de dorsale zijde hebben ze een rugvin die juist achter de borstvinnen begint. Meer naar de achterkant hebben ze een tweede rugvin, die bijna even groot is als de eerste dorsale rugvin. Op hun buik hebben ze nog 2 zijvinnen, een aarsvin en tot slot een staartvin.

Citroenhaaien - lemon sharks hebben elektroreceptoren in hun hoofd, die ook wel de ampullen van Lorenzini worden genoemd. Via deze elektroreceptoren kunnen zij elektrische velden waarnemen en zo hun prooi opsporen. Dit is vooral handig bij hun nachtelijke jachtpartijen.

Citroenhaaien - lemon sharks zijn geslachtrijp vanaf het moment dat het mannetje 2,2m en het vrouwtje 2,4m groot is (rond de 12 - 16 jaar). Hun vruchtbaarheid en reproductiegraad is laag. Ze zijn eierlevendbarend en worden gevoed door de dooierzak placenta. Citroenhaaien - lemon sharks werpen maximaal 1 keer om de 2 jaar maximaal 18 pups. De jonge pups worden in ondiep beschermd water geworpen, waar ze meerdere jaren verblijven. Volwassen dieren zwemmen naar andere gebieden, maar keren vaak terug naar de plaats van geboorte om zich voort te planten.

Het voedsel van citroenhaaien - lemon sharks bestaat meestal uit kleinere prooien. Ze voeden zich met verschillende soorten vis. Indien ze onvoldoende vis vinden, dan voeden ze zich met week- en schaaldieren. De benodigde hoeveelheid voedsel is eerder gering en ze kunnen gerust een tijdje zonder voedsel.

Citroenhaaien - lemon sharks zijn vrij sociaal en leven bij voorkeur in een kleine groep met dieren van ongeveer dezelfde grootte. Natuurlijk zijn er uitzondering van dit sociaal gedrag terug te vinden bij de grote exemplaren die de kleinere dieren kannibaliseren. Het voordeel van het leven in een dergelijke kleine sociale groep is o.a. een betere communicatie, voortplanting, bescherming en gezamenlijke jacht. De nadelen zijn een verhoogd risico op de ziekten door gemakkelijkere overgang van parasieten en de concurrentie voor het voedsel.
citroenhaai lemon shark


Relatie van de citroenhaai - lemon shark tot de mens


Als citroenhaaien - lemon sharks niet worden uitgelokt, zijn ze doorgaans niet gevaarlijk voor de mens. Toch zijn er meerdere bijtwonden geregistreerd, maar nooit met fatale afloop.

In de visserij is de citroenhaai - lemon shark van aanzienlijk commerciëel belang. De vinnen en het vlees worden gegeten en van de huid wordt leder gemaakt. Door het kappen van de mangrove wouden, worden de broedgebieden van de kleine haaitjes bedreigd. Het zijn ook populaire vangsten voor sportvissers. Hierdoor staat de citroenhaai - lemon shark op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) vermeld als gevoelig.

citroenhaai lemon shark


Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.




Movies scuba diving in Jupiter Florida with lemon sharks






Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook






Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne