www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met stierhaaien - bull sharks

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Scuba diving duiken in Zuid-Afrika in Durban Umkomaas en de USA Florida Jupiter met stierhaaien - bull sharksScuba diving, duiken in Zuid-Afrika en de USA Florida met stierhaaien - bull sharks

stierhaai bull shark

De stierhaai - bull shark


Stierhaaien - bull sharks (Carcharhinus leucas) behoren tot de familie van de roofhaaien (Carcharhinidae) en wordt in Zuid-Afrika ook wel de Zambezi haai genoemd. Toch komen er, afhankelijk van de plaats waar deze haaien zich bevinden, ook nog andere minder bekende namen voor zoals de cub, Ganges, Nicaragua, river, Swan River Whaler, shovelnose, slipway grey en square-nose shark.
stierhaai bull shark


Plaats waar de stierhaai - bull shark voorkomt


Stierhaaien - bulls shark komen vooral voor in ondiepe kustwateren tot een diepte van 30m. Ze zijn aanwezig in alle tropische en subtropische zeeën en oceanen ter wereld tussen de 42° noorderbreedte en 39° zuiderbreedte. Dieper dan 150m zijn ze tot op heden nog nooit aangetroffen. Ze komen zowel voor in zout, brak als zoet water. Het is de enige haaiensoort die in zoet water kan overleven. Stierhaaien - bulls shark zijn namelijk in staat hun osmose te regelen. Hierdoor kunnen ze via de rivieren zeer diep het binnenland inzwemmen. De stierhaai - bull shark is al aangetroffen geweest in de Mississippi op 3000km van de monding. Tevens worden ze ook in de Amazone, de Tigris, de Eufraat, de Brahmaputra, de Limpopo, de Gambia en de Zambezi rivier als in het Meer van Nicaragua teruggevonden.

stierhaai bull shark


Anatomie en leefwijze van de stierhaai - bull shark


De stierhaai - bull shark heeft een gestroomlijnd lichaam met korte afgestompte snuit waarmee hij elektrische impulsen waarneemt. De ogen zijn klein. Dorsaal staat in het midden 1 grote driehoekige vin en naar achter een 2e kleine stompe dorsale vin. De stierhaai - bull shark heeft 5 kieuwspleten, grote driehoekige borstvinnen, buikvinnen, een aarsvin en een goed ontwikkelde staartvin. De rug en flanken zijn grijs en de buik is wit, wat een zeer goede camouflage geeft. In de bovenkaak staan meerdere rijen zeer scherpe driehoekig gezaagde tanden, waarvan de basis gekromd is. In de onderkaak is de basis van de tanden nog breder. Bij verlies van een tand roteren de achterste, zodat de rij vooraan terug aangevuld wordt. De kracht van de beet bedraagt meer dan 600kg. Dit is het hoogste beetkracht van alle onderzochte vissen. De stierhaai - bull shark wordt normaal max. 3,5m groot en weegt zo'n 320kg. De vrouwtjes worden groter dan de mannetjes en zeer uitzonderlijk is er ooit een vrouwtje gespot met 4m lengte.

Als voedsel eten stierhaaien - bull sharks bijna alles zoals vissen, kleinere haaien, roggen, schildpadden, dolfijnen, schaaldieren, kreeften, krabben, garnalen, inktvissen, zee-egels, vogels, e.a.

Na 10 à 15 jaar hebben ze een lengte van 1,6 - 2m bereikt en is de stierhaai - bull shark geslachtsrijp. De geslachtsdaad is een wreed spektakel waarbij de mannetjes zich letterlijk vastbijten in de vrouwtjes. De vrouwtjes houden daar vaak zware littekens aan over. De stierhaai - bull shark is levendbarend. Na een draagtijd van ongeveer 10 à 11 maanden, worden 1 tot 13 jongen geboren. De geboortes gebeuren in beschermende ondiepe gebieden, waar het water meestal een laag zoutgehalte heeft, zoals in riviermondingen of in de rivier zelf. De jongen meten bij geboorte ongeveer een 60-tal cm en blijven lang in zoet of brak water tot ze groter zijn. Stierhaaien - bull sharks worden maximum 32 jaar oud. De volwassen exemplaren hebben weinig natuurlijke vijanden.
stierhaai bull shark

Relatie van de stierhaai - bull shark tot de mens


De stierhaai - bull shark is een territoriale haai, die dicht bij de kustgebieden, rivieren en ondiepe wateren leeft. Hierdoor is de kans van interactie met de mens zeer groot. Stierhaaien - bulls shark zijn onvoorspelbaar, vrij agressief en verantwoordelijk voor vele aanvallen op de mens. Vandaar wordt de naam menshaai dikwijls voor deze soort gebruikt. Toch eten ze geen mensenvlees. Ze aanzien de mens wel dikwijls verkeerdelijk als een prooi. Zeker zwemmers of surfers lijker bv. erg op een lekkere zeeleeuw. Uit nieuwsgierigheid of om te ontdekken of we eetbaar zijn, durven ze ook al eens te bijten. De stierhaai - bull shark is daardoor verantwoordelijk voor de meeste haai aanvallen op mensen.

Het is aangetoond dat stierhaaien - bull sharks het verschil tussen verschillende objecten en kleuren kunnen zien. Het is eveneens aangetoond dat ze aangetrokken worden door bv. geel overlevingsmateriaal en niet tot de zwarte variant. Het is daarom aan te raden om bij haaienduiken steeds zwart of donker materiaal te gebruiken.

Tot op heden wordt er niet gericht gevist op stierhaaien - bull sharks, maar worden ze wel als bijvangst gevangen. Toch kunnen de vinnen (soep), huid (leer), lever (olie) en de rest (als aas) worden gebruikt. Voor de sportvisser is het een geliefde prooi om te vangen. Aangezien ze zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan gevangenschap worden ze spijtig genoeg ook in aquariums gehouden, om tentoon te stellen aan het grote publiek. De grootste bedreiging voor de stierhaaien - bulls shark is momenteel de pollutie en degeneratie van hun leefgebieden. De stierhaai - bull shark staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) vermeld als bijna bedreigd.

Stierhaaien - bull sharks worden samen met de tijgerhaaien - tiger sharks en de witte haaien - white sharks beschouwd als de gevaarlijkste voor de mens. Bij het ISAF staan de stierhaaien - bull sharks tot het jaar 2014 bekend voor 73 niet uitgelokte aanvallen, waarvan 21 met dodelijke afloop. Het aantal dode en gewonde mensen is vermoedelijk echter veel hoger aangezien deze haai al eens wordt verward met een andere soort. Bovendien kunnen ze diep stroomopwaarts in zoet rivierwater overleven en worden haaienaanvallen in derde wereldlanden dikwijls niet gerapporteerd.

stierhaai bull shark

Lees ook de andere duikdocumenten - biologie over haaien, manta's, e.a.

Movies scuba diving in Jupiter Florida with bull sharks
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook


Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne