www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken met manta's, dolfijnen en haaien in Socorro Mexico


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van duiken in Socorro, Roca Partida en San benedicto in Mexico in de Stille Oceaan van 2017 met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurneDecember 2017

Reisverhaal duiken met haaien, manta's en dolfijnen in Socorro, San Benedicto en Roca Partida, de Revillagigedo eilandengroep van Mexico in de Stille OceaanWaar kan je duiken met haaien, manta's en dolfijnen in Socorro, San benedicto en roca partida, de Revillagigedo eilandengroep van Mexico in de Stille Oceaan?


map socorro san benedicto roca partida mexico


Info over de Revillagigedo-eilanden van Mexico in de Stille Oceaan:


De Revillagigedo-eilanden behoren tot Mexico en liggen in de Stille Oceaan. De Revillagigedo-eilandengroep bestaat uit 4 eilanden waaronder Socorro, San Benedicto, Roca Partida en Clarion. We duiken tijdens onze reis rondom Socorro, San Benedicto en Roca Partida. Clarion heeft niet zo veel leven, vandaar we hier niet op duiken.

De Revillagigedo-eilanden van Mexico vormen de thuisbasis voor een massa haaien waaronder de hamerhaai, tijgerhaai, zijdehaai, galapagoshaai, witpuntrifhaai en zilverpunt haaien. Reuzenmanta's en dolfijnen zijn er eveneens overvloedig aanwezig. Voor de tweede keer, maar in een andere periode, vertrekken we als fervente duikers op reis naar de Revillagigedo-eilanden van Mexico in de Stille Oceaan, om met deze grote oceaanreuzen te duiken. In de maanden november - half december zijn de walvishaaien er aanwezig. In de maanden februari en maart passeren er 1200 bultrug walvissen.

Van half januari t/m juni is een 7mm natpak ideaal om te duiken in de Stille Oceaan rond de Revillagigedo eilandengroep van Mexico. Het water heeft een temperatuur van 21°C in februari tot 24°C half juni. Voor de overige maanden is een 5mm natpak geschikter. Het water heeft een temperatuur van 26°C in november en 24° eind december.

Vanaf juli is het mogelijk dat er stormen ontstaan in de Stille Oceaan en varen ze niet meer naar de Revillagigedo eilandengroep van Mexico.


Foto's van de duikplaats the Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan


fotos San Benedicto the boiler

Pictures - foto's van duiken op duikplaats the Boiler in San Benedicto in de Stille OceaanAlgemene info over Socorro Island - Mexico


Socorro Island - Mexico is met 12km op 8km het grootste eiland van de Revillagigedo groep en ligt 451 kilometer ten zuidwesten van Mexico in de Stille Oceaan. De Cerro Evermann vulkaan is met zijn 1130m de hoogste punt van het eiland. Deze vulkaan is reeds meermaals uitgebarsten en de laatste eruptie dateert van 2003.

Op de uiterste zuidwestpunt van Socorro Island - Mexico wonen ongeveer 250 mensen die werken voor de Mexicaanse marine. Verder is het eiland onbewoond en niet toegankelijk voor bezoekers. Op de marinebasis staat een decompressiekamer, maar er is niet altijd een operator aanwezig.

Het weinige wat groeit op de vulkanische bodem van Socorro Island - Mexico zijn vooral cactussen, gras en struiken.

De fauna op Socorro Island - Mexico bestaat hoofdzakelijk uit zeevogels, hagedissen en landkrabben. Het is een zeer belangrijke voedingsbodem en broedplaats voor verschillende soorten zeevogels. De mens heeft er schapen, katten en knaagdieren ingevoerd, die de natuur spijtig genoeg hebben beschadigd. Vooral de katten hebben schade aan de vogelpopulatie aangebracht.


Foto's van de duikplaats Cabo Pearce in Socorro in de Stille Oceaan


fotos San Benedicto the boiler

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Cabo Pearce in Socorro in de Stille OceaanInfo over het duiken op de Revillagigedo eilandengroep van Mexico in Socorro Island - San Benedicto - Roca Partida in de Stille Oceaan met de Nautilus Belle Amie:


De meeste mensen spreken over Socorro Island wanneer ze eigenlijk de Revillagigedo eilandengroep bedoelen.

De Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island - San Benedicto - Roca Partida van Mexico is een populaire plaats om te duiken met haaien, manta's dolfijnen, tonijnen en andere grote pelagische vis. Daar er geen openbare luchthaven is, wordt er uitsluitend met liveaboards naartoe gegaan. De beste maanden om de Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island van Mexico te bezoeken zijn november tot mei, wanneer je de beste weer- en zee-omstandigheden hebt.


Foto's van de duikplaats Roca Partida in de Stille Oceaan


fotos roca partida

Pictures - foto's van duiken op duikplaats Roca Partida in de Stille OceaanDuiken in de Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island - San Benedicto - Roca Partida van Mexico is enkel geschikt voor ervaren stromingsduikers, die geen schrik hebben om in den blauwe te duiken. Jezelf kunnen behelpen bij zware weersomstandigheden is een absolute must en paniekaanvallen zijn uit den boze. Een pilletje tegen zeeziekte is zeker ook aan te raden, tenzij je sterke zeemansbenen hebt. Voor je eigen veiligheid en die van de anderen is het tevens van groot belang dat je de instructies van de ervaren dive masters zeer goed opvolgt.

Gemiddeld worden er tijdens de liveaboard op de Revillagigedo eilandengroep - Socorro Island - San Benedicto - Roca Partida van Mexico 4 duiken per dag gemaakt. Daarom is het ook aangeraden om met nitrox te duiken (hiervoor wordt op de Nautilus Belle Amie een meerprijs van US$ 20 per dag aangerekend). 1 uur duiken of 50 bar is de minimale einddruk om de duik te beëindigen. Decompressieduiken en alcohol drinken tussen de duiken zijn vanzelfsprekend verboden. Elke duik heeft een veiligheidstrap om extra veiligheid in te bouwen en het is aangeraden om met voldoende nitrox boven komen als er zware golfslag is. Blijf dan van de nitrox ademen zodat de desaturatie wordt versneld door de verhoogde partiële zuurstofdruk.

Daar er sterke stromingen aanwezig kunnen zijn in de Stille Oceaan, is afdrijven steeds mogelijk. Om veiligheidsredenen is een OSB, luchtnood geluidsignaal en noodradio met GPS-positie bepaling dan ook voor iedere duiker verplicht.

Zuivere zuurstof is voldoende aan boord aanwezig en eerste hulp kan worden toegediend.

Het duiken gebeurt vanaf ribs en de groep van maximum 36 duikers, wordt in drie vaste deelgroepjes (bv: rood, blauw en geel) opgedeeld. Elke groep vertrekt telkens met een kwartier tussentijd, zodat de duiklocaties niet overbevolkt worden. Dit voorkomt eveneens drummen op het achterdek en geeft je een zeer aangenaam vrij vakantiegevoel. Het te water gaan gebeurt gezamenlijk met een achterwaartse rol met lege jacket zodat je snel kunt dalen. Anders zou je door de mogelijke sterke stroming teveel kunnen afdrijven.

Er is keuze tussen aluminium en stalen duikflessen. De flessen hebben een volume van 12l of 15l met enkele kraan, DIN of internationale beugelaansluiting. Voor de stalen duikflessen van 15l rekent de Nautilus Belle Amie een opleg van US$ 38 aan voor de gehele duikreis.

Er worden op voorhand ook richtlijnen gegeven hoe er moet gedoken worden met manta's en dolfijnen. Plagen, achtervolgen en aanraken is strikt verboden, maar niets belet de manta's en dolfijnen uiteraard dat ze zelf de duikers aanraken. Opgelet, manta's en dolfijnen durven duikers traag naar de diepte lokken en dan kunnen gevaarlijke dieptes bereikt worden. Om dit te voorkomen, moet je steeds je duikcomputer goed in het oog houden.


Algemene info over de Nautilus Belle Amie


In 2014 was de Nautilus Belle Amie nog een blanco open schip dat volledig moest worden ingekleed met kamers, eetruimte, salon, bar en infrastructuur. Het schip is 44m lang en 11m breed, de vaarsnelheid bedraagt 9 knopen, met een maximum van 11 knopen.

De Nautilus Belle Amie telt 8 tweepersoonskamers met wc, lavabo en douche, 1 vierpersoonskamer, 6 ruimere suites en 2 premium suites. Het water wordt ontzilt zodat het bruikbaar is om te douchen en zelfs te drinken.


Schip de Nautilus Belle Amie


schip nautilus belle amie mexico

Pictures - foto's van het schip de Nautilus Belle Amie in MexicoOp het achtersteven van de Nautilus Belle Amie bevindt zicht een ruim duikdek, waar plaats is voor alle duikmateriaal. Er staat ook een aparte tafel voor het opladen van batterijen en camera's.

Drinkwater, koffie, thee en alle frisdranken zijn in de prijs inbegrepen. Bier, wijn en andere alcoholische dranken zijn na de laatste duik verkrijgbaar aan vrij democratische prijzen. De hongerige magen worden heel de dag rijkelijk gevuld met een continentaal ontbijt, American breakfast, middagmaal, vieruurtje en avondmaal. Er wordt eveneens rekening gehouden met bepaalde wensen en allergieën (glutenvrij, vegetarisch, enz.). Tijdens de gehele reis staan er voortdurend twee mensen ter beschikking om het iedereen naar zijn zin te maken. We worden werkelijk als koningen in de watten gelegd.


Reisverhaal duiken op de Revillagigedo eilandengroep van Mexico in Socorro Island - San Benedicto - Roca partida met haaien, manta's en dolfijnen in de Stille OceaanAangezien we vorig jaar zo euforisch waren over onze duikreis naar de Revillagigedo eilanden in Mexico met het prachtige jacht Nautilus Belle Amie, besluiten we om dit jaar terug te keren naar dit onderwater paradijs.


Vrijdag 15 december 2017

Van Antwerpen naar Schiphol, tussenstop in Mexico City met eindbestemming Cabo San JoseNet zoals vorig jaar beginnen we onze lange trip in Antwerpen Centraal en sporen we in een klein uurtje naar Schiphol, waar we op de ca 12 uur durende KLM-vlucht richting Mexico City stappen. Het is nooit een pretje om zo lang in een vliegtuig te zitten, maar het vrij uitgebreide gamma aan films, de ruime zitplaatsen en gratis drankjes bij KLM verzachten de pijn toch aanzienlijk.

In Mexico City hebben we 2,5 uur transittijd om onze volgende vlucht naar Cabo San Jose te halen. Normaal gezien is dit ruim voldoende, maar blijkbaar zijn er gelijktijdig een aantal vluchten geland en staat er een ellenlange rij bij de immigratieloketten aan te schuiven. We schieten in een lichte paniek want er bestaat hier blijkbaar geen 'fast lane' waar we sneller door de administratieve mallemolen geraken. We trekken onze stoute schoenen aan en duiken onder de afscheidingstouwen door, zodat we redelijk snel aan het begin van de rij geraken. Gelukkig zijn de andere passagiers begripvol en laten ze ons zonder morren door.

Nadat we de immigratie zijn gepasseerd, moeten we ook nog onze bagage van de band pikken en opnieuw inchecken. Tot slot nemen we de airtrain naar de andere terminal. Uiteindelijk hebben we slechts 10 minuten tijd over om onze vlucht naar Cabo San Jose te halen, maar eens aan de gate aangekomen, blijken we een klein uurtje vertraging te hebben. Hebben we ons voor niets zo gehaast!

Omstreeks middernacht plaatselijke tijd arriveren we in Cabo San Jose Mexico. Vanaf hier is het nog een half uurtje rijden ($US 20 per persoon met Enterprising Travel) naar Cabo San Lucas, waar we twee nachten zullen verblijven in hotel Tesoro.


Cabo San Lucas en hotel Tesoro


cabo san lucas mexico

Pictures - foto's van Cabo San Lucas en hotel Tesoro in MexicoZaterdag 16 december 2017

Luilekkerdag in Cabo San Lucas MexicoVandaag hebben we in Cabo San Lucas Mexico een luilekkerdag ingepland om een beetje van onze lange reis en jetlag te bekomen. Na een lekker ontbijtje relaxen we een poosje aan het zwembad; daarna wandelen we wat rond in de gezellige jachthaven met z'n vele uitnodigende restaurants. Uiteraard drinken we hier enkele lekkere margarita's en genieten we van een groot bord calorierijke nacho's. Heerlijk!

Aangezien we nog een beetje last hebben van onze lange reis en het uurverschil, zoeken we vrij vroeg ons bedje op.


Zondag 17 december 2017

Bultrug walvissen spotten in Cabo San Lucas MexicoAangezien we pas vanavond kunnen inschepen op de Nautilus Belle Amie, beslissen we om nog een korte dagtrip vanuit Cabo San Lucas Mexico te maken. Langsheen de jachthaven vind je vele 'touroperators' die verschillende uitstappen aanbieden. Goed vergelijken en de juiste eruit pikken is dus de boodschap. Onze keuze valt op een twee uren durende bultrug walvisexcursie ($US 40 per persoon). We hebben het geluk dat er geen medepassagiers zijn, waardoor we de volledige boot voor onszelf hebben.

Nadat we de jachthaven zijn uitgevaren, maken we uiteraard een fotostop bij 'the Arch', een natuurlijke boog in de rotsen die altijd sfeervolle beelden oplevert. Daarna zet de kapitein koers naar de andere bootjes, die alvast een bultrug hebben gelokaliseerd.


Cabo San Lucas


cabo san lucas mexico

Pictures - foto's van Cabo San Lucas in MexicoOndanks het feit dat we met minstens tien kleine bootjes het indrukwekkende dier achtervolgen en de Mexicaanse muziek keihard door de luidsprekers galmt, geeft de bultrug geen krimp en vervolgt hij onverstoorbaar zijn route.


Bultrug walvissen in Cabo San Lucas in Mexico 1


bultrug walvissen mexico

Pictures - foto's van Bultrug walvissen in Cabo San Lucas in Mexico 1Onze kapitein blijkt één van de betere stuurmannen te zijn en kan de boot zo manoevreren dat we de bultrug walvis op nog geen vier meter afstand kunnen bewonderen. Tot onze grote vreugde blijken het twee bultruggen te zijn, die om de beurt even aan de oppervlakte komen om lucht te happen. Af en toe kunnen we zelfs hun gigantische staartvin zien. Ons fototoestel maakt overuren, maar net op het moment dat één van de dieren een luchtsprong maakt, reageren we net te laat om dit spectaculaire beeld op de gevoelige plaat vast te leggen. Jammer!


Bultrug walvissen in Cabo San Lucas in Mexico 2


bultrug walvissen mexico

Pictures - foto's van Bultrug walvissen in Cabo San Lucas in Mexico 2Na twee uur pure zeepret worden we terug aan de kade afgezet en pikken we nog snel een lekkere margarita en nacho schotel mee op een gezellig terras vooraleer we naar het nabijgelegen Cabo San Jose vertrekken. Stipt om 16u00 worden we door de vooraf geregelde taxi opgehaald (65 $US per traject met Enterprising Travel) en worden we na een half uurtje rijden afgezet aan hotel El Ganzo, waar we worden verwelkomd door een enthousiaste medewerkster van de Nautilus Belle Amie.

Eerst wordt de noodzakelijke administratie rond verzekeringen, duikattesten, enz. afgehandeld; daarna hebben we nog ruim de tijd om een hapje te eten in een nabijgelegen cantina. Hotel El Ganzo ligt eerder afgelegen, maar wel vlakbij de jachthaven waar de Nautilus Belle Amie aangemeerd ligt. Winkeltjes, gezellige bars en uitbundig nachtleven zijn hier helaas niet terug te vinden.

Omstreeks 20u00 mogen we aan boord van het schip, waar we hartelijk door de bemanning worden verwelkomd met een glaasje bubbels. Aangezien de crew in een soort van rotatiesysteem werkt, kennen we buiten divemaster Felipe niemand van onze vorige trip. Ongeveer de helft van de medepassagiers komen uit Israël, de overige gasten komen uit o.a. Canada, Kroatië, Frankrijk en de VS. Opmerkelijk dat er deze keer geen Duitsers of Nederlanders aan boord zijn!

Na de eerste verwelkoming krijgt iedereen zijn kamer toegewezen. Wij hebben opnieuw voor kajuit E op het benedendek gekozen, omdat die normaal gezien de minste deining heeft bij ruwe zee. Omstreeks 21u00 worden te trossen losgegooid en varen we uit. We volgen eerst nog een tijdje de lichtjes van het vasteland, maar nadien duiken we de onmetelijke duisternis van de Stille Oceaan in. Aangezien het een vermoeiende trip belooft te worden, kruipt iedereen vroeg onder de wol.


Schip de Nautilus Belle Amie


schip nautilus belle amie mexico

Pictures - foto's van het schip de Nautilus Belle Amie in MexicoMaandag 18 december 2017

Varen met de Nautilus Belle Amie naar de Revillagigedo eilandenAangezien de Revillagigedo eilanden op zo'n 34 uur vaarafstand van de westkust van Baja California - Mexico liggen, hebben we vandaag nog een rustdag aan boord van de Nautilus Belle Amie. Toch staan er meerdere activiteiten op de planning waardoor we ons zeker niet zullen vervelen.

Na het ontbijt begint iedereen zijn duikgerief uit te pakken en gereed te maken. Nadien worden we in het salon nog eens hartelijk verwelkomd door Captain Gordon en wordt de crew één voor één aan ons voorgesteld. Verder staan er ook nog een veiligheidsoefening en informatiesessie over de eilanden op het programma. Tussen de verschillende activiteiten kunnen we gelukkig wat relaxen en genieten we op het bovendek van een uitbundige zon. 's Avonds krijgen we ook nog een presentatie over het diverse onderwaterleven dat hier aanwezig is. Boeiend en leerrijk!

Na het avondeten trekken alle medepassagiers zich vrij snel in hun kajuit terug en het is nog geen 22u00 wanneer iedereen al in zijn bed ligt te ronken. Tomorrow is a big day!


Dinsdag 19 december 2017

Aankomst San BenedictoVannacht zijn we een paar keer opgeschrikt door enkele felle bliksemschichten. Ook de wind is sterk toegenomen, waardoor de Nautilus Belle Amie wat heen en weer begint te wiegen tijdens de overtocht op open oceaan. Gelukkig beschikt het schip over voldoende stabilisatoren waardoor we niet uit ons bed rollen.

We worden nogal luid gewekt door het ratelende geluid van het anker dat te water wordt gelaten. Yes, we zijn aangekomen bij San Benedicto!

Voor de vroege vogels met knorrende maag staat er vanaf 6u30 al een continentaal ontbijt klaar. Velen genieten eerst nog van een lekkere kop dampende koffie, vooraleer we om 7u00 op het bovendek worden verwacht voor de briefing over de duiklocatie. De eerste zon komt door de sluierbewolking piepen en iedereen staat te popelen om aan dit duikavontuur te beginnen. Het belooft een topdag te worden!

De 29 passagiers worden eerst in drie vaste groepjes verdeeld, die telkens met een kwartier verschil per speedbootje van het grote schip vertrekken. Op die manier heeft iedereen voldoende ruimte op het achterdek om zich klaar te maken en door het roteren van de groepen krijgt iedereen de kans om als eerste in het water te springen. Elke groep krijgt ook telkens een divemaster mee die de duik in goede banen moet leiden.

Duiken op de duikplaats El Fondeadero in San Benedicto in de Stille Oceaan


De duikplaats El Fondeadero bestaat uit drie langwerpige rotsblokken met een beetje koraal en vele holtes. De duikplaats begint in het zuiden op een diepte van 30m en loopt uit naar het noorden waar het eiland San Benedicto ligt. Op het einde bedraagt de diepte nog maar 10m. Tussen de rotsblokken liggen zandstroken. Het onderwaterleven dat de verschillende duikgroepen hier waarnemen zijn witpunt rifhaaien, murenen, engelvissen, doornkroon zeesterren, zee egels, hogfish, golden phase of Guinea Fowl puffer, eekhoornvissen, giant hawkfish, spotted sharpnose puffer, verschillende soorten jacks, trompetvisen, wahoo en leather bass. Tijdens het snorkelen komen er zelfs een 10-tal nieuwsgierige dolfijnen op bezoek die naderen tot aanraakafstand.


Foto's van het duiken op de duikplaats El Fondeadero in San Benedicto in de Stille Oceaan 1


duiken el fondeadero san benedicto

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats El Fondeadero in San Benedicto in de Stille Oceaan 1Duiken op de duikplaats The Canyon in San Benedicto in de Stille Oceaan


De duikplaats The Canyon lijkt op een groot hoefijzer van rotsen met binnenin een zandbodem. De diepte gaat soms tot 40m. Nitrox duikers moeten hier dus zeker opletten dat ze niet te diep gaan. Een grote tijgerhaai passeert onze groep in het begin van de duik op ca 38m diepte. Helaas blijft hij langzaam verder zwemmen en kunnen we maar een glimp van het indrukwekkende dier opvangen. Opmerkelijk aan deze duik is het feit dat er meerdere octopussen vrij rond zwemmen; iets wat eerder uitzonderlijk gebeurt aangezien deze lekkere hapjes meestal goed verscholen in hun schuilplaats blijven zitten. De gebruikelijke dieren zoals witpunt rifhaaien, engelvissen, jacks en murenen zijn tijdens deze duik alweer veelvuldig van de partij. Bij het maken van de veiligheidstrap passeert langzaam een grote zwarte manta. Jammer genoeg is het dier op doortocht en keert de manta niet terug, waardoor we geen goede foto's kunnen maken. Tijdens het snorkelen wordt ook nog een zilvertiphaai gespot.


Foto's van het duiken op de duikplaats El Fondeadero in San Benedicto in de Stille Oceaan 2


duiken el fondeadero san benedicto

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats El Fondeadero in San Benedicto in de Stille Oceaan 2Duiken op de duikplaats The Canyon in San Benedicto in de Stille Oceaan


Het zicht tijdens onze tweede duik op The Canyon is veel slechter door de zon en opgekomen wind. In het begin zien we nog 20m ver, maar op het einde van de duik is het beperkt tot slechts 15m. Wanneer onze snorkelaarster een middelgrote tijgerhaai ziet, probeert ze zo weinig mogelijk te bewegen en blijft ze de tijgerhaai scherp in het oog houden tot het dier uit haar gezichtsveld is verdwenen. Een bangelijk momentje! De duikers zien buiten de traditionele vissen een mooie hamerhaai van ca 3,5m lang, een behoorlijke school wahoos en een groepje dolfijnen die helaas geen toenadering zoeken.

Duiken op de duikplaats The Canyon in San Benedicto in de Stille Oceaan


Bij de laatste duik op The Canyon staat de zon al behoorlijk laag, waardoor het bijna een nachtduik lijkt. Het voordeel van duiken in schemerlicht is dat de witpunt rifhaaien beginnen te jagen, wat steeds spectaculaire beelden oplevert. Buiten de traditionele vissen zijn de belangrijkste bezienswaardigheden een tijgerhaai die we in de verte spotten, een nauwelijks zichtbare manta en een zilvertip haai.


Foto's van het duiken op de duikplaats El Fondeadero in San Benedicto in de Stille Oceaan 3


duiken el fondeadero san benedicto

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats El Fondeadero in San Benedicto in de Stille Oceaan 3's Avonds staat er een Mexicaanse taco night op het bovendek op het programma. Net wanneer iedereen zijn bord vol heeft geschept, worden er dolfijnen en silky sharks gesignaleerd die aan het jagen zijn in het felle licht rondom het schip. We eten ons buikje rond met de lekkere hapjes terwijl we de dieren in volle actie kunnen bewonderen. Wat een leuke afsluiter van deze geslaagde dag!


Woensdag 20 december 2017

Duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan


De duikplaats El Boiler bestaat uit een lavarots die zich 5m onder water bevindt. Bovenop de rots duiken is niet toegelaten omwille van de sterke golfslag. Op die manier kunnen duikers zich immers erg verwonden en wordt het tere koraal bovendien beschadigd. Aan de oostelijke zijde bevindt zich een klein plateau op 15m en 18m diepte. Verder oostelijk vind je nog een kleine pinackle. In het westen van El Boiler bevindt zich een plateau op 25m diepte. Rond de lavarots is het 45m diep, waarbij de bodem enkel uit zand bestaat. Voor nitroxduikers is het daardoor onmogelijk om op de onderste rand te duiken en ook de duikers met lucht moeten opletten dat ze geen deco-duik maken.

Als je in de blauwe met de stroming naar deze lavarots duikt, heb je kans op het spotten van kleine scholen hamerhaaien die over de bodem zwemmen. Jammer genoeg veroorzaken de eerdere regen, beperkte zon en sterke wind een zichtbaarheid van slechts 30 à 35m.

De duikplaats El Boiler in San Benedicto staat bekend als 'the place to be' om Oceanic manta's te spotten. Bij het te water gaan, vallen we bijna op twee manta's die vlak onder ons zitten. Wat een geweldige start van deze duik! In totaal houden vijf grote manta's ons een vol uur bezig. De duik wordt nog spectaculairder wanneer ook een school dolfijnen ons bijna de hele tijd gezelschap houdt en onze aandacht vraagt. Ze willen continu met de duikers spelen en voeren hun sierlijke 'belly dance' uit. Hierbij moeten we steeds opletten dat deze 'evil dolphins' ons niet verleiden om mee te zakken en steeds verder de diepte in te gaan. Het is dus een absolute must om diepte, tijd en manometer in het oog houden tijdens het duiken met manta's en dolfijnen. El Boiler in San Benedicto is werkelijk een top duikplaats en terecht één van de favoriete bestemmingen van vele duikers!


Foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 1


duiken el boiler san benedicto

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 1Duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto


Opnieuw duiken we op de duikplaats El Boiler. Al snel krijgen we het gezelschap van twee manta's en daarna zien we gelijktijdig zelfs vier van deze magnifieke dieren. Na een tijdje verdwijnen de manta's voor een kwartiertje uit ons gezichtsveld en genieten we van enkele passerende scholen vis. Daarna duiken vanuit het oneindige blauw opnieuw drie manta's op, die tot het einde van de duik rond ons blijven cirkelen. De golfslag is gelukkig wat afgenomen, maar de zichtbaarheid is eveneens gedaald tot maximaal 30m. Er hangt in het water een soort van mistgordijn dat ons parten speelt tijdens het duiken. Gelukkig naderen de manta's op zeer korte afstand, zodat we probleemloos foto's en filmpjes kunnen maken. De dolfijnen geven helaas forfait tijdens deze duik.


Foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 2


duiken el boiler san benedicto

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 2Duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto


Voor de derde keer duiken we op de duikplaats El Boiler. In het begin zien we twee manta's, die helaas niet zolang bij ons blijven. De komende 15 minuten zien we helemaal niets en beginnen we de moed al een beetje op te geven. Daarna komen we gelukkig enkele mooie scholen vis tegen, zien we op 45m diepte een hamerhaai op de bodem en komen er terug vijf manta's rond de duikers cirkelen. Vanaf dan is het opnieuw dolle pret en kunnen we à volonté terug foto's en filmpjes maken.

Duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto


Ook de laatste duik van vandaag maken we op de duikplaats El Boiler in San Benedicto. Tijdens het eerste kwartier zien we, buiten de klassieke vissen rond El Boiler, geen manta's of andere interessant onderwaterleven. Nadien houden drie manta's ons voor de rest van de duiktijd gezelschap en fladderen ze continu door onze luchtbellen. Op een gegeven moment duwt een manta me met zijn vleugel naar beneden. Het lijkt wel alsof ik geen weerstand heb tegen de kracht van dit indrukwekkende dier. De huid voelt hard en lederachtig aan. Wat een unieke ervaring! Over de bodem passeert ook nog een mooie hamerhaai, maar hij is helaas te ver weg om er een goede foto van te kunnen maken. Op het einde van de duik stijgen de manta's mee naar de oppervlakte en blijven zelfs in buurt wanneer we terug in de boot stappen. Op dat moment zien we ook nog een mooie wahoo (lijkt op een barracuda) onder de boot hangen.


Foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 3


duiken el boiler san benedicto

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 3Donderdag 21 december 2017

Duiken op de duikplaats Roca Partida in de Stille Oceaan


Roca Partida is een grote lava pinackle die op de bodem start op een diepte van 85m en verder 20m boven water uitsteekt. Met wat fantasie lijkt het op de bovenkant van een hoofd en twee hoornen. De uitwerpselen van de vele zeevogels die hier aanwezig zijn, zorgen ervoor dat bijna de hele rots wit gekleurd is.

De duikplaats Roca Partida is enkel bereikbaar en geschikt om te duiken wanneer de wind niet te sterk is. Het zicht bij onze eerste duik valt met 25m eerder tegen. Vorig jaar in juni 2016 werden we op dezelfde duikplaats Roca Partida verwend met een zicht van wel 100m!

Bij de start van onze eerste duik op Roca Partida krijgen we onmiddellijk het gezelschap van twee zwarte manta's en drie chevron (zwart-wit) manta's. Ze blijven meer dan 15 minuten rond ons groepje cirkelen. We onderbreken even onze duik en blijven ter plaatse hangen om optimaal van dit heerlijke schouwspel te genieten. Wanneer de manta's vertrokken zijn, verwijderen we ons iets verder van Roca Partida en zien we een gigantische fishball die bijna vanop de bodem tot helemaal aan de oppervlakte reikt. Meer dan vijf minuten worden we omsingeld door wel een miljoen bonito's; er lijkt geen einde te komen aan deze mega fishball. We zien hier ook veel jagende silky sharks en een grijze haai, die op deze manier gemakkelijk hun hongerige maag kunnen vullen. De haaien flitsen zo snel voorbij dat het onmogelijk is hen te fotograferen. Fantastisch!

Tijdens onze safety stop krijgen we opnieuw het gezelschap van een zwarte manta, die maar rondjes blijft zwemmen. Op die manier duurt onze safety stop al gauw 15 minuten in plaats van de gebruikelijke 5 minuten. Tot slot zien we onder de boot die ons komt oppikken nog enkele mooie wahoos hangen. Roca Partida 'rocks' en is werkelijk een top duikplaats.

Duiken op de duikplaats Roca Partida in de Stille Oceaan


Tijdens onze tweede duik op Roca Partida is het vooral de bedoeling om hamerhaaien te spotten. De stroming is echter vrij moeilijk in te schatten en draait niet zoals verwacht met het uur en de maanstand mee. Aangezien de eerste duikploeg onmiddellijk is afgedreven en bovengekomen, kunnen we ons niet ver van de lavarots begeven.

Helaas zien we geen hamerhaaien tijdens deze duik, maar we spotten wel een mooie mobula van wel 2m groot, meerdere witpuntrifhaaien, vele papegaaivissen en enkele zeer grote langoustines van wel 40cm lang. Ze zijn zo uitzonderlijk groot dat het zelfs onmogelijk is om ze met twee handen rond hun lichaam vast te nemen om de dikte te bepalen. Wat een kanjers!

Tijdens deze duik komen af en toe enkele manta's even een kijkje nemen. Op het einde zien we vier manta's, maar ze komen helaas niet zo dichtbij zoals bij El Boiler. Wel maken ze een mooie duikformatie, waardoor er nu en dan toch eentje dicht genoeg komt om te kunnen fotograferen of filmen. Ook nu hangen er onder de boot die ons komt oppikken enkele wahoos.


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Roca Partida in de Stille Oceaan 1


duiken roca partida

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Roca Partida in de Stille Oceaan 1Duiken op de duikplaats Roca Partida in de Stille Oceaan


Tijdens onze derde duik wordt de mist op Roca Partida erger. Het duurt dan ook even voordat de manta's zich laten zien. Opeens verschijnen er twee zwarte manta's, waarvan ik er aanvankelijk maar één zie. Wanneer ik het dier aan het filmen ben, voel ik ineens een slag op mijn hoofd van de tweede manta die blijkbaar ook de nodige aandacht wil. De manta draait wel driemaal vlak boven mijn hoofd volledig rond. Wauw, dit is machtig! Vervolgens zien we een tijdje niets bijzonders. Later komen drie andere manta's ons nog even begroeten, maar jammer genoeg blijven ze niet lang in onze buurt. De volgende 15 minuten duiken we in den blauwe met in de achtergrond het silhouet van Roca Partida. Helaas valt er weinig leven te bespeuren en wordt er beslist om de duik te beëindigen.

Duiken op de duikplaats Roca Partida in de Stille Oceaan


Tijdens onze laatste duik op Roca Partida staat de zon al zeer laag en komen er schuimkoppen op de Stille Oceaan te staan. De stroming op Roca Partida is ook enorm toegenomen en het zicht is nu beperkt tot 15m. Buiten enkele witpunt rifhaaien, één grote zilvertiphaai en twee grote Galapagos haaien zien we niets tijdens het duiken.

Doordat de wind heviger wordt, is het niet mogelijk om nog een dag langer op Roca Partida te duiken. Captain Gordon beslist daarom om terug koers te zetten naar El Boiler in San Benedicto, waar meerdere schuilmogelijkheden voor het schip zijn tegen de woelige Stille Oceaan.


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Roca Partida in de Stille Oceaan 2


duiken roca partida

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Roca Partida in de Stille Oceaan 2Vrijdag 22 december 2017

Duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto


Vandaag worden we extra vroeg gewekt want we gaan bij zonsopgang duiken met een school dolfijnen die zich op de duikplaats El Boiler bevindt. Wanneer we in het water springen, komen meteen een 17-tal dolfijnen ons vergezellen. Spijtig genoeg dalen ze vrijwel onmiddellijk naar 40 à 42m diepte. Aangezien nitroxduikers beperkt zijn tot 32 à 33m diepte, is het overgrote deel van onze groep gedoemd om deze fantastische dieren op een zekere afstand te volgen. Helaas staat de zon op dit moment van de dag nog veel te laag, waardoor de fotografen met hun groothoeklens en flash geen goede plaatjes kunnen schieten. Na een kwartiertje dollen met de dolfijnen, verdwijnen ze in het niets. Gelukkig blijven we niet lang op onze honger zitten want vervolgens komen er twee manta's op ons af. Eentje draait zich volledig rond ons en maakt nadien een salto, zodat we de mooie witte buik kunnen bewonderen. Zeer indrukwekkend! Nadien verdwijnen de manta's uit ons gezichtsveld en zien we buiten een school jacks verder niet veel meer. Tijdens de safety stop komen nog wel twaalf dolfijnen, twee manta's en twee silky sharks ons uitwuiven Wat een fantastisch einde van deze duik op deze prachtige duiklocatie! De andere groepen hebben hier ook nog een mooie hamerhaai en twee dusky sharks gezien.


Foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 4


duiken el boiler san benedicto

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 4Duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto


Op dit moment van de dag zijn dolfijnen meestal druk bezig met het vangen van voedsel, maar bij de aanvang van deze duik komen er toch nog vier dolfijnen met ons spelen. Ze zakken samen met ons zeer langzaam tot onze maximale diepte van 33m (nitrox mengsels), waar ze ons zeker een kwartier animeren met hun verleidelijke 'belly dance'. Op 40m diepte passeert ook nog een mooie hamerhaai en tijdens het stijgen naar 12m krijgen we ook nog het gezelschap van twee manta's. Opeens geeft onze divemaster het signaal van een tijgerhaai, maar aangezien onze duiktijd er bijna op zit, kunnen we niet terug naar beneden zakken. Het enige wat we kunnen zien is het silhouet van deze machtige haai. Wat is het toch prachtig duiken op El Boiler in San Benedicto.


Foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 5


duiken el boiler san benedicto

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 5Duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto


Ditmaal zien we geen dolfijnen op El Boiler, maar zorgen een mooie hamerhaai, een silky shark en enkele manta's voor het spektakel. De zichtbaarheid is helaas sterk afgenomen tot 20m en is het zachtjes beginnen regenen. Het spotten van verlegen hamerhaaien en tijgerhaaien wordt daardoor veel moeilijker.

Duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto


Tijdens onze vierde en laatste duik op El Boiler focussen we ons vooral op het spotten van haaien. Daarom duiken we dieper in de blauwe en wat verder weg van het rotsblok. Opzet geslaagd want we zien twee jagende hamerhaaien, meerdere jagende wittip haaien, Galapagos haaien, een silky shark, een zilvertip haai, een dusky shark en een zeer grote rog. De laatste duikploeg heeft ook een tijgerhaai kunnen spotten, maar die hebben wij helaas niet gezien. Het zicht is opnieuw afgenomen en bedraagt nog slechts 15m. Wanneer we boven komen, hangen er veel donkere wolken en in de verte is het zelfs hevig aan het regenen.


Foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 6


duiken el boiler san benedicto

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats El Boiler in San Benedicto in de Stille Oceaan 6's Avonds krijgen we lekkere pasta met scampi's op ons bord geserveerd en daarna heeft de crew nog een leuke quiz over de Revillagigedo-eilanden voor ons in elkaar gestoken. Degene die denkt het antwoord op de vraag te weten, moet zijn hand opsteken en eerst het geluid van zijn favoriete dier maken. We horen heel wat grappige geluiden, maar de imitatie van de zeeleeuw is veruit het meest hilarisch. De sfeer zit er goed in! Tijdens de laatste opdracht moeten we de zes dive masters van jong naar oud plaatsen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan want we hebben heel wat pogingen nodig om de juiste volgorde te vinden. De winnaar mag uiteindelijk kiezen tussen een Belle Amie T-shirt, een petje of een fles wijn. Dit was echt wel een zeer geslaagd einde van deze fantastische duikdag.


Zaterdag 23 december 2017

SocorroVandaag laten de weergoden het totaal afweten want we ontwaken onder een grauwe hemel die veel regen belooft in Socorro. Dit is niet het warme en zonnige weer dat we in Mexico verwacht hadden!

Duiken op de duikplaats Cabo Pearce in Socorro


De duikplaats Cabo Pearce in Socorro is een smalle lava-arm met grillige structuur, die vrij ver onder water doorloopt. Tijdens het begin van onze duik zien we onmiddellijk een mooie hamerhaai. Wat een fantastische start! Verder spotten we ook nog twee elegante silky sharks, enkele wittip haaien en een mooie pijlstaartrog die op het zand ligt. De laatste 15 minuten van onze duik komt een grote manta ons ook nog vermaken met allerlei sierlijke bewegingen. Het zicht bedraagt door de weersituatie max. 20m en er staat redelijke wat stroming. Snorkelen is daardoor zo goed als onmogelijk.

Duiken op de duikplaats Cabo Pearce in Socorro


Opnieuw duiken we op Cabo Pearce in Socorro . Bij de aanvang van de duik krijgen we het gezelschap van een school van 25 jonge zilvertip haaien, maar verder valt er weinig te beleven. Ondertussen is het ook stevig gaan regenen, zijn de golven van de Stille Oceaan veel groter geworden en is de zichtbaarheid beperkt tot 15m. Dit is veruit de slechtste duik van de hele vakantie.

Duiken op de duikplaats Cabo Pearce in Socorro


Dit wordt de allerlaatste duik van deze vakantie. We spotten een mooie Galapagos haai en twaalf dolfijnen komen ons op het einde van de duik nog een vijftal minuten entertainen. Toch nog een mooi einde van deze regenachtige dag!


Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Cabo Pearce in Socorro in de Stille Oceaan


duiken cabo pearce socorro

Pictures - foto's van het duiken op de duikplaats Cabo Pearce in Socorro in de Stille OceaanNachtsnorkel met silky sharks en dolfijnen


Rond 19u00 worden de grote lichten op de achtersteven van de Belle Amie aangestoken om silky sharks en dolfijnen te lokken. Deze dieren jagen namelijk graag in het felle licht achter hun favoriete hapjes. Helaas hebben ze er vandaag weinig zin in, want buiten enkele sporadische silky sharks is er weinig leven in het water te bespeuren. De zichtbaarheid is ook enorm slecht waardoor de snorkelaars zelfs hun eigen vinnen niet kunnen zien. Vanop de boot moeten continu aanwijzingen worden gegeven van welke kant de silky sharks de snorkelaars benaderen. Ondanks het feit dat er weinig dieren op het appél verschijnen, is het toch een hele ervaring om in het donkere troebele water rond te zwemmen, zonder dat je weet wat er zich allemaal onder jou afspeelt. Enkel voor de durvers!


Zondag 24 december 2017

Terugtocht met de Nautilus Belle Amie naar het vaste land van MexicoDeze nacht hebben we de 36 uur durende terugtocht naar het vasteland van Mexico ingezet. Vandaag hebben we dus alle tijd om aan boord van de Nautilus Belle Amie te relaxen, wat bij te slapen en het duikmateriaal droog te krijgen.

Na de lunch krijgen we nog een filmpje gepresenteerd waarbij divemaster Felipe onze gezamenlijke foto's en opnames op een ludieke manier aan mekaar heeft geplakt. We herbeleven in enkele minuten tijd onze mooiste momenten van deze duikreis en op die manier neemt iedereen een leuk aandenken mee naar huis.

Tussen 14u00 en 16u00 is het 'afrekentijd' en passeert iedereen bij Marcella om de openstaande rekeningen te betalen. Nitrox, huur van het materiaal (duikfles en lood), genuttigde alcoholische drankjes, haventaksen (65 $US per persoon), maar vooral het tipgeld voor de crew (ca 10& van de totale kostprijs) zorgt toch wel voor een hele hap uit ons budget. Ze zijn het echter dubbel en dik waard want ook dit jaar was de geleverde service weer uitzonderlijk goed.

Vanaf 17u00 worden er in het grote salon enkele natuurdocumentaires getoond die door heel wat medepassagiers aandachtig worden gevolgd. Aangezien we niet meer hoeven te duiken, genieten we ondertussen met volle teugen van een lekkere margarita in internationaal gezelschap. De Israëlische groep zorgt altijd wel voor de nodige ambiance en ook deze avond wordt er heel wat gezongen.

Omstreeks 19u30 mogen we onze voetjes onder tafel schuiven. Het is allesbehalve een klassiek kerstdiner, maar daarom niet minder lekker. Aangezien we ver weg van de bewoonde wereld zitten, beseffen we ook nauwelijks dat het Kerstavond is. Het geeft ons toch een beetje een dubbel gevoel.

Iedereen blijft deze avond wel wat langer plakken aan de bar, maar de vermoeidheid van het duiken zit nog steeds in ieders lijf. Rond 23u00 is het dan ook 'over en out' en kruipen we in ons bedje. Merry Christmas everyone!


Maandag 25 december 2017

Afscheid van de fantastische crew van de Nautilus Belle Amie en onze medepassagiersNa een verfrissende douche rommelen we onze resterende bagage bij elkaar en trekken we een laatste maal naar de eetruimte voor een hartig ontbijt. Om 9u00 is het dan tijd om de Nautilus Belle Amie te verlaten en afscheid te nemen van de fantastische crew en onze medepassagiers. Vreemd hoe je op zo'n korte tijd vriendschapsbanden met anderen kan opbouwen want er wordt geknuffeld dat het een lieve lust is.

Nadien moeten we nog zo'n vier uurtjes overbruggen op het terras van hotel El Ganzo want de taxi komt ons pas om 13u00 oppikken om ons naar de luchthaven van Cabo San Jose te brengen. Wanneer de taxi arriveert, blijken er maar 10 zitplaatsen te zijn, terwijl onze groep uit 11 mensen en bijhorende bagage bestaat. Er zit niets anders op dan de koffers tot aan het dak op te stapelen en de handbagage onder onze benen te proppen. De 11e persoon kan nog net ergens aan de zijkant op de bodem zitten. We voelen ons net een groepje opgejaagde Mexicanen die illegaal de grens met de VS willen oversteken! Gelukkig duurt de rit naar de luchthaven slechts een klein half uurtje (15 $US per persoon).


Problemen met inchecken bij KLMAangezien we noch op het schip, noch vanuit het hotel online konden inchecken bij KLM, moeten we op de luchthaven onze boarding passes nog ophalen. Zoals verwacht zijn onze gewenste plaatsen naast het gangpad niet meer beschikbaar en net zoals bij onze heenvlucht worden we doorverwezen naar het cabinepersoneel om te vragen of er nog mogelijkheid is om van plaats te wisselen.

De twee uur durende Aeromexico vlucht van Cabo San Jose naar Mexico City vertrekt met een half uur vertraging, waardoor onze overstaptijd wel heel nipt wordt. Wanneer we in Mexico City landen, worden we tot overmaat van ramp door het grondpersoneel naar een verkeerde uitgang geleid. We hebben dit in eerste instantie niet door en het is pas wanneer we aan de gate gaan vragen om onze stoelen te wisselen bij KLM, dat ons wordt gemeld dat we in de verkeerde terminal staan. We slaan in een lichte paniek want om in de andere terminal te geraken, moeten we eerst de airtrain nemen, opnieuw door security geraken en nog een heel eind stappen in deze gigantisch grote luchthaven. We lopen de benen onder ons lijf en wanneer we drijfnat van het zweet de juiste gate bereiken, horen we net de final call van KLM en worden onze namen omgeroepen. Dit was echt zeer nipt! Nog nahijgend doen we bij de stewardess van KLM navraag of het mogelijk is om andere stoelen te krijgen, maar de KLM vlucht naar Amsterdam zit volledig vol. Wisselen van stoel is dus uitgesloten. Daarenboven valt het geluidsysteem van één van onze zetels ook continu uit, waardoor het zeer lastig is om een film te zien. De ongemakken blijven zich bij KLM maar opstapelen!

Na het avondeten nemen we een slaappilletje zodat we het overgrote deel van de 9 uur durende vlucht van KLM wat kunnen slapen. De medicatie doet z'n werk en we verdwijnen voor enkele uren naar dromenland.

Aan onze miserie komt voorlopig nog geen einde wanneer in Schiphol blijkt dat onze koffers niet op de bagageband liggen. Bij navraag bij het grondpersoneel wordt bevestigd dat de koffers wel degelijk in Amsterdam zijn aangekomen, maar omdat er Antwerpen (in plaats van Amsterdam) als eindbestemming op de labels staan, zijn ze niet met de andere koffers op de band gezet. Er wordt ons gevraagd om nog een 10-tal minuutjes geduld uit te oefenen om onze koffers te verkrijgen. Ook dat duurt echter weer langer dan verwacht, maar na enig vriendelijk aandringen en wat over en weer gebel met de bagage-afhandelaar, komen onze koffers eindelijk boven water. Eind goed al goed!Movies duiken met manta's, dolfijnen en haaien in Socorro - Roca Partida en San Benedicto in Mexico in de Stille OceaanLike en deel het reisverhaal met foto's van duiken in Socorro, Roca Partida en San benedicto in Mexico in de Stille Oceaan van 2017 met je vrienden op Facebook


Nuttige informatie over de Revillagigedo-eilanden - Socorro Island - Mexico:Medische informatie over de Revillagigedo-eilanden - Socorro Island - Mexico


inentingDecompressiekamer - Hyperbaric chamber en noodnummers - emergency contacts in Cabo San Lucas in Mexico:


Decompressiekamer:Noodnummers:
Het klimaat in Cabo San Lucas - Mexico en Socorro Island - Mexico:
Het tijdsverschil in Cabo San Lucas - Mexico t.o.v. België:
Taal gebruik:
Elektriciteit:
Fooien:
Veiligheid in Mexico:
Kledij:
Verkeer:
Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne