www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duiken in Sulawesi Manado Indonesië


engelse vlag
English - Engels
onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Sulawesi Indonesië met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


Reisverhaal scuba diving - duiken in Indonesië Sulawesi in Manado, Bunaken, Lembeh Strait, Bangka november 2011pictures duiken Sulawesi Manado Indonesié
Pictures - foto's van scuba diving, duiken in Sulawesi Indonesië op duikplaatsen in Manado, Bunaken, Bangka en Lembeh Strait.Duikers die zijn gaan scuba diving, duiken in Sulawesi, Manado, Bunaken, Bangka en Lembeh Strait, Indonesië


duikers in Sulawesi Manado Indonesië

Swa, Chantal, Liniane, Godelieve, Patsy, Anna, Sandra, Karl, Dirk, Monika, Hedwige, Yvan, Philippe, Hugo, Eddy, Jean Paul en Rudi


Waar ligt Sulawesi Manado in Indonesië?


map sulawesi manado indonesiëAlgemene informatie over Sulawesi Manado Indonesië


Sulawesi is een van de grotere eilanden van Indonesië. Het is het elfde grootste eiland ter wereld, met een oppervlakte van 174.600 km2. Het eiland Sulawesi telt ongeveer 15 miljoen inwoners en is ingedeeld in zes provincies.

Sulawesi is geïsoleerd van de rest van de wereld en er heeft zich een eigen flora en fauna ontwikkeld. Het dierlijk leven is er heel anders, maar de flora is er minder uniek. Zo zijn er b.v. volgende inheemse dieren terug te vinden: Anoa (dwerg buffel), babi Rusa (een soort wild zwijn), zwarte makaken, Tarsius apen, koeskoes, redknobbed, neushoornvogels, Maleo vogels, enz.

Er zijn twee seizoenen. Het droge en natte seizoen. In het natte seizoen, dat van november tot april gaat, brengt noord-westen wind wat koelere lucht, stevige regen en af en toe ruwe zee. Van mei tot oktober komt de wind uit het zuid-westen en is droger. Omdat Sulawesi, Manado, Bunaken, Bangka en Lembeh Strait, zo dicht bij de evenaar ligt, hebben ze er geen last van orkanen en cyclonen.

Sulawesi, Manado, Bunaken, Bangka en Lembeh Strait, hebben een uurverschil van 7 uur tegenover België (winteruur). Als je juiste duikloggegevens in je duikcomputer en fototoestel wil hebben, mag je het uur niet vergeten aan te passen.


Pictures - foto's van het landschap 01


sulawesie landschap

Pictures - foto's van het landschap 01Pictures - foto's van het landschap 02


sulawesie landschap

Pictures - foto's van het landschap 02Duikreisverslag Sulawesi, Manado, Bunaken, Bangka en Lembeh Strait in Indonesië


Donderdag 27 oktober 2011

Vertrek naa r het Novotel in SchipholWe vertrekken thuis rond 21u00 richting Novotel in Schiphol en komen aan omstreeks 23u00. Na enige onduidelijkheid omtrent de boeking van de kamer kunnen we inchecken en zoeken we het gezelschap op van de rest van de groep. We nemen nog een drankje in de bar en zoeken dan ons bedje op.


Vrijdag 28 oktober 2011

Vlucht met Singapore AirlinesOm 6u50 worden we gewekt, nemen we een uitgebreide douche en sjouwen we onze koffers terug naar de lobby, waar we om 8u10 door het hotelbusje worden opgepikt. Na enkele tussenstops bij andere hotels, worden we na een half uurtje rijden afgezet aan de vertrekhal van Schiphol. Bij het inchecken blijkt dat en door het groepsticket geen rekening werd gehouden met de koppels en dat onze groep van 17 personen allemaal door elkaar een plaats heeft toegewezen gekregen. We beginnen dus maar zelf te puzzelen om een zo optimaal mogelijke groepssamenstelling te krijgen. We stijgen stipt om 11u15 op en we krijgen te horen dat onze vlucht naar Singapore 12u30 zal duren. We hoeven ons gedurende die tijd echter niet te vervelen want Singapore Airlines staat bekend om zijn ruim aanbod aan animatie en goede service. Tijdens de vlucht worden onze hongerige magen gevuld en krijgen we meer dan voldoende drankjes (water, frisdrank, bier, wijn, maar ook Cointreau, Baileys, Amaretto, cognac, enz.). De vliegtuigzetels zijn ook vrij comfortabel en bieden voldoende bewegingsruimte zodat je niet de hele tijd in dezelfde verkrampte houding moet blijven zitten. Na enkele uurtjes vliegen, vallen bij de meesten de oogjes dicht en kunnen we genieten van enkele uurtjes slaap.

singapore airlines


Zaterdag 29 oktober 2011

Vlucht van Singapore naar Manado in SulawesiOm 5u45 plaatselijke tijd landen we in Singapore. Onze volgende vlucht naar Manado - Sulawesi is pas om 9u25, dus proberen we onze tijd wat te doden door de winkeltjes af te lopen. Sommigen van onze groep kiezen ervoor om zich wat te gaan opfrissen en nemen een douche in één van de lobbies. Met een lichte vertraging stijgen we om 9u50 op richting Manado. De vlucht wordt uitgevoerd door Silkair, een dochtermaatschappij van Singapore Airlines die instaat voor de kortere vluchten binnen Zuid-Oost Azië. Het vliegtuig is minder groot, de animatie is beperkt tot enkele gemeenschappelijke schermen, maar de bediening blijft wel uitstekend. Na ongeveer 3 uur vliegen, landen we omstreeks 13u00 in Manado. Eerst moeten we meer dan een uur aanschuiven aan de immigratiepost en 25 US dollar betalen om Indonesië binnen te mogen. Na meer dan 20 uur onderweg te zijn, werkt dit lange aanschuiven danig op ieders zenuwen. Gelukkig staan de busjes die ons naar het hotel brengen klaar aan de uitgang. Tijdens de 40 minuten durende rit naar het hotel doen we onze eerste indrukken op van Sulawesi. De natuur is zeer groen en weeldering en overal staan er kleine huisjes tussen. Aangekomen in hotel Santika krijgen we een warm welkom en een koel drankje aangeboden. Na de check-in vertrekt iedereen doodmoe naar zijn kamer om, zich wat op te frissen, maar daar staan velen van ons minder leuke verassingen te wachten: de kamers en het sanitair zijn afgeleefd, versleten en slecht onderhouden, één van de badkamers staat helemaal onder water, enkele WC's functioneren niet naar behoren, enz. Binnen een mum van tijd krijgt de receptie dan ook een heuse klachtenregen over zich heen. Bij onze kamer valt de 'schade' nog redelijk mee: de ruimte is niet meteen kraakproper, we hebben een set handdoeken tekort en we hebben twee kakkerlakken als 'huisdieren'. Ook wij kloppen met onze grieven aan bij de receptie, waar iedereen onmiddellijk en in de mate van het mogelijke met de glimlach wordt verder geholpen. Nadien kan het uitpakken beginnen en zoeken we de duikschool Thalassa op om info te vergaren over de duiken van de komende week. We krijgen BBQ bij het avondeten: volledige vissen, scampi's, krabbenpoten, inktvis, worstjes, enz. Lekker, maar het is wel lang aanschuiven en wachten vooraleer je het eten op je bord krijgt. Na een lange en vermoeiende reis kruipt iedereen vroeg in zijn bed om de jetlag te verwerken.


Pictures - foto's van het hotel Santika in Manado 01


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van het hotel Santika in Manado 01Pictures - foto's van het hotel Santika in Manado 02


sulawesie hotel santika manado

Pictures - foto's van het hotel Santika in Manado 02Zondag 30 oktober 2011

Duiken in het National Park van Bunaken op de duikplaatsen Lekuan 3 en Muka KampungOnze eerste dag duiken gaat naar het National Park Bunaken op de duikplaatsen Lekuan 3 en Muka Kampung.

De drie niet-duikers gaan mee aan boord en kunnen snorkelen en zwemmen. De tropische zon staat loodrecht op onze schouders en maakt meteen al enkele slachtoffers met verbrande ruggen en billen als gevolg. Na de eerste 2 duiken keert de boot terug naar de duikclub, waar we eenvoudig maar lekker kunnen lunchen. We krijgen nu ook te horen dat het snorkelen zal worden aangerekend aan 21 US dollar terwijl daarvoor een akkoord was gegeven voor 10 US dollar aangezien we alle materiaal zelf bijhebben en we enkel de vinnen moeten huren. De tijdelijke verantwoordelijke moet dit nachecken bij Simone, de Nederlandse Dive Director van de duikschool, en gaat ons zo snel mogelijk uitsluitsel geven over de correcte prijs. Ondertussen mogen we verder snorkelen aan 10 US dollar.

De 3e en laatste duik van de dag doen we op Bunaken op de duikplaats Qabet point.

Om 19u00 verzamelt de groep aan de bar van het hotel, nemen we een aperitief en genieten we van de lekkere lokale keuken.


Pictures - foto's van duiken in Bunaken 01


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 01Pictures - foto's van duiken in Bunaken 02


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 02Maandag 31 oktober 2011

Duiken in het National Park van Bunaken op de duikplaatsen Barracuda point, Tangjun Kopi en Lekuan 1Duiken in het National Park Bunaken op de duikplaatsen: Barracuda point, Tangjun Kopi en Lekuan 1.

Tijdens onze boottocht naar het eiland Bunaken glijden er een paar dolfijnen mee aan de zijkant van hen schip en maken een paar 'vreugdesprongen'. Ook aan boord is iedereen enthousiast over dit spektakel en doen we de boot bijna kantelen omdat we met z'n allen aan dezelfde kant staan. Het snorkelen in deze regio is mooi, maar de 2e snorkelsessie is van zeer kort duur omdat er meerder kleine kwallen zitten. Jammer. Terug in het hotel neemt iedereen nog snel een verfrissende duik in het zwembad en wordt er om 19u00 opnieuw verzameld aan de bar. Het avondbuffet bestaat deze keer vooral uit Indonesische gerechten die vrij 'spicy' zijn. Ondertussen beginnen enkele hotelmedewerkers te 'jammen' en krijgen we aan de lopende band hits uit de jaren '60 en '70 te horen. Sommige liedjes zijn helemaal niet slecht gezongen, maar enkelen zijn echt wel kattengejank en pijnlijk voor de oren.


Pictures - foto's van duiken in Bunaken 03


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 03Pictures - foto's van duiken in Bunaken 04


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 04Dinsdag 1 november 2011

Duiken in Banka op de duikplaatsen Shaung point, Machiko point en MokotambaDuiken in Bangka op de duikplaatsen Shaung point, Machiko point en Mokotamba.

We krijgen voor vertrek van de duikschool te horen dat het snorkelen voortaan 18 US dollar per beurt zal kosten. We vinden dit pure afzetterij en beslissen om niet meer te gaan snorkelen. Het is ongeveer 2 uur varen naar Bangka. Voor duiken in Bangka moest 20 US dollar per duiker worden bijbetaald. Tijdens het varen van Manado naar Bangka kan je de bovenste landpunt van Sulawesi bewonderen. Wat wel opviel, was dat er enorm veel afval in het water dreef, dat niet alleen van natuurlijke afkomst was. Vooraleer de duikers voor de tweede maal Bangka in het water springen, worden de 3 niet-duikers afgezet op een afgelegen idyllisch strandje, dat meteen aan een Bounty-reclame doet denken. Bij het terug oppicken van onze 3 niet-duikers werden dan ook de nodige foto shoots gemaakt. Na de 3e duik is het van Bangka nog 2 uur varen naar onze thuisbasis en het is al pikdonker wanneer we aan het hotel aankomen. Daar wacht ons nog een lekker buffet met diverse visgerechten.


Pictures - foto's van duiken in Bangka 1


sulawesie duiken bangka

Pictures - foto's van duiken in Bangka 1Pictures - foto's van duiken in Bangka 2


sulawesie duiken bangka

Pictures - foto's van duiken in Bangka 2Pictures - foto's van duiken in Bangka 3


sulawesie duiken bangka

Pictures - foto's van duiken in Bangka 3Pictures - foto's van duiken in Bangka 4


sulawesie duiken bangka

Pictures - foto's van duiken in Bangka 4Woensdag 2 november 2011

Duiken in Lembeh Strait op de duikplaatsen Nudy retreat, Idunas point en JahirDe duikers gaan muck duiken naar Lembeh Strait. Dit is van het duikcentrum Thalassa ongeveer 2 uur rijden en een meerkost van 25 US dollar. In de haven van Lembeh Strait wordt een boot genomen. Hier kunnen we de juist voor de afvaart, de door de vissers gevangen tonijnen nog bewonderen. De tonijnen zijn kanjers van wel 1,8m per stuk. Dan is het nog een 30 minuten varen om de eerste duikplaats in Lembeh Strait te bereiken. Ondertussen kan er van het groene landschap worden genoten.


Pictures - foto's van duiken in Lembeh Strait 1


sulawesie duiken lembeh strait

Pictures - foto's van duiken in Lembeh Strait 1Pictures - foto's van duiken in Lembeh Strait 2


sulawesie duiken lembeh strait

Pictures - foto's van duiken in Lembeh Strait 2Op volgende duikplaatsen in Lembeh Strait zijn we gaan muck duiken: Nudy retreat, Idunas point en Jahir. De muck duiken in Lembeh Strait zijn de verplaatsing en meerprijs absoluut de moeite waard. Tijdens deze muck duiken moet je een beetje geluk hebben. Het weer kan, (zeker bij muck duiken) voor veel slechter zicht onder water zorgen. Muck duiken zijn duiken op zandbodems. Op zandbodems is het zicht tijdens het duiken standaard al minder dan bij duiken op koraal, harde bodems of drop offs (op voorwaarde dat er geen massa plankton wordt opgestuwd). Hierdoor hebben we ook zeer veel rare critters kunnen zien en er veel pictures van kunnen gemaken.


De voormiddag brengen de niet-duikers door aan het zwembad. Na de lunch bestellen we via de receptie een taxi (opgelet: wachttijd bedraagt zo'n 30 à 45 minuten) die ons naar Manado city zal brengen. Na een vrij spectaculaire rit van 3 kwartier ( 50.000 à 60.000 roepia) waarbij we loslopende honden, koeien en voetgangers rakelings voorbij scheren, bumperkleven en spiegel tegen spiegel rijden met de andere voertuigen, worden we netjes afgezet voor de 'Mega Shoppingmall'. Dit winkelcentrum is enkele jaren geleden gebouwd en ziet er verrassend westers uit. Je kan er vooral kleding, schoenen en handtassen kopen, maar je moet er wel de hoge graad aan bling-bling bijnemen want aziaten houden blijkbaar vooral van zilver- en goudkleurige accenten en heeeeeeeeeel veel glitter. Jammer genoeg vinden de meeste westerlingen ook hun gading niet in het grote aanbod aangezien de maten zich beperken tot small, medium en heel af en toe een large. Als we het personeel vragen of ze ook grotere maten (XL) in stock hebben, bekijken ze ons alsof we aliens zijn. Zo worden we trouwens door iedereen bekeken want we zijn de enige blanken in dit shopping center en misschien ook wel in heel de stad want tijdens ons hele verblijf zijn we buiten het hotel geen andere toeristen tegengekomen. We worden dan ook continu nagestaard, mensen weten niet goed hoe ze op onze aanwezigheid moeten reageren en lachen dan zeer onwennig, kinderen kijken zelfs met een verschrikte blik naar ons alsof we ze elk moment gaan verscheuren . Ook voor ons is het aanvankelijk even aanpassen, maar na een tijdje worden we het gewoon en lopen we naar iedereen te wuiven alsof we de paus zijn. Mensen die het aandurven spreken ons in gebrekkig Engels aan en vragen of we met hen op de foto willen. Uiteraard zijn we een gewillig slachtoffer en hangen we nu waarschijnlijk tegen menig muur als een soort trofee te schitteren ?????? Rond 17.00 voert de taxi ons opnieuw naar het hotel, nemen we nog snel een verkwikkende duik in het zwembad en ronden we deze 'vermoeiende' dag af met een BBQ.


Donderdag 3 november 2011

Duiken in het National Park Bunaken op de duikplaatsen Raymonds point, Alung Banua en Celah CelahDuiken in het National Park Bunaken op de duikplaatsen: Raymonds point, Alung Banua en Celah Celah.

We lunchen op Bunaken Island en wandelen nadien nog even over het lokale souvenirmarktje waar de meesten op zoek gaan naar de klassieke geschenkjes voor het thuisfront: T-shirts, pareo's, koelkastmagneten, armbandjes, kettingen, enz. Helaas hebben ze ook hier geen XL-maten, waardoor sommigen met lege handen terug naar de boot keren. Wanneer we na de 3e duik op Bunaken terug naar het hotel varen worden donkere onweerswolken gevormd en horen we enkele donderslagen, maar gelukkig blijft de gevreesde stortbui uit. Rond 16.30 verzamelen we aan de poolbar om twee jubileumduikers te vieren. Carl moet voor zijn 500ste duik een vol glas Bacardi cola via de snorkel doorslikken en Dirk moet voor zijn 700 duiken daarbovenop nog één extra pint binnenkappen?????? Beide duikers krijgen nadien nog een T-shirt van de duikschool waar iedereen zijn naam op heeft vereeuwigd.


Pictures - foto's van duiken in Bunaken 05


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 05Pictures - foto's van duiken in Bunaken 06


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 06Vrijdag 4 november 2011

Rustdag aan het zwembadAangezien het vandaag een rustdag is en niemand gaat duiken, slaapt iedereen wat langer uit en wordt de ochtend een uitgerekt lang ontbijt. Nadien trekt iedereen naar het zwembad om verkoeling te zoeken tegen de hitte van de zon. Sommigen besluiten om het zwembad voor de rest van de dag niet meer uit te komen en ontwikkelen zich tot echte 'weekdieren'. Er wordt vooral geluierd, gelezen, gesoesd, geslapen,... een heerlijke luilekkerdag. Zaterdag 5 november 2011

Dagje naar het shoppingcenter en luieren aan het zwembadVandaag vertrekt een deel van de groep terug naar huis en de blijvers duiken vandaag niet. We verzamelen in de voormiddag nog even aan de duikschool voor de verplichte groepsfoto en rond 10u45 wuiven we onze duikmakkers uit en wensen we hen een veilige terugvlucht. Aangezien er dit weekend een conferentie doorgaat in ons hotel en er daardoor veel lawaai is aan het zwembad, mogen we van het management het privé-zwembad van de 'presidentiéle suite' gebruiken. Een leuke geste die we uiteraard dankbaar aanvaarden. Om 16u30 vertrekken we met het gratis shuttle busje van het hotel naar Manado. We gaan opnieuw op zoek naar XL-kledingstukken, maar we moeten helaas vaststellen dat er echt nergens grotere maten te vinden zijn. Er is in het shoppingcenter echter wel een zeer mooie en verzorgde bakkerij, waar we een overheerlijke muffin en chocoladetaartje kopen zodat we onze frustraties kunnen wegeten! Na het avondeten (alweer BBQ) nemen we nog een drankje aan de bar en zoeken we rond 23u00 ons bedje op. Helaas staat onze bungalow vlak naast 'the big tree restaurant' waar de congresgangers een uitgebreide en vooral luide karaoke-avond houden. Ze houden ons tot 1u30 met hun kattengejank uit onze slaap??????


Zondag 6 november 2011

Duiken in het National Park Bunaken op de duikplaatsen Selatan en Sachiko pointDuiken in het National Park Bunaken Siladen op de duikplaatsen: Selatan en Sachiko point.

Aangezien er vandaag wordt gedoken vanop een kleinere boot, blijven de niet-duikers in het hotel. Er worden vandaag maar 2 duiken op Bunaken gemaakt, zodat nadien nog wat aan de pool kan worden gerelaxed. Om 15u30 laat ik een Essence of Earth massage (30 US dollar voor 60 min.) doen. Eerst neem je een voetbadje (met bloemetjes in het water) en wordt er voetreflexologie toegepast. Er wordt stevig doorgekneed en het wordt me al snel duidelijk dat ik heel wat spanningen in mijn lichaam heb zitten. Nadien mag je op de massagetafel plaatsnemen en worden alle lichaamsdelen serieus onder handen genomen. De massagedames voelen meteen waar de grootste blokkades en obstakels zitten en proberen deze met veel kracht en geduld weg te wrijven. Op dat moment voelt alles nogal pijnlijk aan, maar nadien voel je echt wel een verlichting van alle spierspanningen die doorheen het drukke werkjaar zijn opgebouwd. We eindigen de dag traditiegetrouw met een aperitief en lekker diner.


Pictures - foto's van duiken in Bunaken 07


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 07Pictures - foto's van duiken in Bunaken 08


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 08Maandag 7 november 2011

De Minahase Highland Tour met bezoek aan de traditionele markt in TomohonWanneer we opstaan en gaan ontbijten, valt de regen met bakken uit de hemel. En net vandaag staat de Minahase Highland Tour op onze agenda????? Om 8u00 pikt de gids ons op aan het hotel en starten we met onze rondrit naar de belangrijkste 'bezienswaardigheden' van deze noordelijkste provincie. De eerste fotostop is aan een reusachtig wit Christusbeeld dat over de stad Manado uitkijkt en op enkele meters daarvandaan werd een soort van Big Ben gebouwd. De link tussen deze twee bouwwerken ontgaat ons volledig, maar het is wel een grappig zicht. Onze volgende halte is de traditionele markt in Tomohon die sowieso niet geschikt is voor gevoelige zielen of delicate magen. We zien er gestroopte en zwartgeblakerde honden met daarnaast een kooi met levende exemplaren die lijdzaam op hun lot wachten. Er worden volledige varkens uitgebeend, waarbij de koppen, poten en ingewanden op een bloederige hoop worden gemeten. Als locale specialiteit kan je er slang, rat of ontgifte vleermuis kopen. Ondertussen boort een onbedaarlijke vieze geur van bloed, afval en verbrand vlees door je neus. Sommige dingen die we daar zien, zijn echt walgelijk en we hopen dan ook uit de grond van ons hart (en maag) dat het hotel zijn aankopen niet hier doet. Na dit 'spektakel' zijn we toe aan een korte break en rijden we naar Lake Linow dat, afhankelijk van de lichtinval, van kleur kan veranderen. Helaas is het nog altijd lichtjes aan het regenen, waardoor we de kleurschakeringen niet kunnen zien. Er hangt in de omgeving wel een zeer indringende geur die afkomstig is van de zwavel die in het meer en ondergrond aanwezig is. Op deze plek houden we een koffie- en plaspauze. Nadien maken we nog een korte tussenstop in een dorp waar traditionele houten huizen worden gebouwd. De prijs valt reuze mee want voor 48 miljoen roepia (zo'n 4000 EUR) kan je je al een mooie woonst kopen. De volgende halte is een dorp waar vooral pottenbakkers wonen. We krijgen er een demonstratie van hun ambachtelijke vaardigheden, maar ondertussen kunnen we ook bij de buren binnengluren en zijn we getuige zijn van het dagdagelijkse leven op Sulawesi. Vervolgens rijden we naar het Tondano zoetwatermeer, waar vissen worden gekweekt en een soort van waterlelies worden geteeld. Aan de rand van dit meer zijn diverse restaurants te vinden en hier houden we dan ook halt om te lunchen. De maaltijd bestaat uit twee soorten vis, maïskoekjes, pikante groenten en een soort van viskoekje. Erg lekker, maar de look die rijkelijk bij de bereiding was gebruikt, ligt bij enkelen toch wat op de maag! Ondertussen is het gelukkig gestopt met regenen en zetten we onze rondrit door het groene landschap verder. We rijden langs diverse vlakke rijstvelden en landbouwgronden waar verschillende groentesoorten geteeld worden. Onderweg spotten we ook nog een soort van valk die we met de telelens perfect op de gevoelige plaat kunnen vastleggen. Onze laatste halte van de dag is een boeddhistisch complex die toch ook heel wat Chinese trekjes vertoont. Het domein bestaat uit diverse Boeddhabeelden en felgekleurde tempels die rijkelijk versierd zijn met veel bling bling. Nadat hier de nodige foto's zijn genomen, keren we terug naar het hotel, waar we rond 18u15 arriveren.


Pictures - foto's van het landschap van Sulawesi 1


sulawesi landschap

Pictures - foto's van het landschap van Sulawesi 1Pictures - foto's van het landschap van Sulawesi 2


sulawesi landschap

Pictures - foto's van het landschap van Sulawesi 2Pictures - foto's van de markt in Sulawesi


sulawesi landschap

Pictures - foto's van de markt in SulawesiDinsdag 8 november 2011

Muck duiken in Lembeh Strait met duikplaatsen: Nudy retreat, Idunas point en Air Prang.

Het heeft vrijwel heel de nacht geregend, maar gelukkig houdt het rond 6u00 op. De bewolking blijft echter wel heel de voormiddag hangen, maar uiteindelijk lukt het de zon toch om zich een weg doorheen het wolkendek te branden. De duikers zijn terug gaan duiken in Lembeh Strait. De regenval heeft het zicht onder water in Lembeh Strait een beetje verminderd, maar de duiken waren er weer de moeite waard. De niet duikers zijn achter gebleven in het hotel.


Pictures - foto's van duiken in Lembeh Strait 3


sulawesie duiken lembeh strait

Pictures - foto's van duiken in Lembeh Strait 3Pictures - foto's van duiken in Lembeh Strait 4


sulawesie duiken lembeh strait

Pictures - foto's van duiken in Lembeh Strait 4In het Hotel iets voor 13u00 starten we aan de rand van het zwembad de laptop op en wachten geduldig tot we 'connectie' kunnen maken met een Belgisch radiostation (de verbinding van het hotel loopt via een zeeeeeeeeeer trage lijn). Op die manier kunnen we luisteren naar het ochtendnieuws van 6u00, maar na enkele minuten valt de verbinding jammer genoeg uit en hebben we geen zin meer om alles opnieuw op te starten. Rond 16u00 beslissen we om een wandelingetje in het nabijgelegen dorp te maken, want sinds onze aankomst hadden we nog geen voet buiten het hotel gezet. Ook nu worden we door iedereen uitgebreid bekeken en met een brede glimlach verwelkomd. Enkel één klein kindje is enorm bang van ons en begint onophoudelijk te huilen. Zien we er dan echt zo monsterachtig uit? We wandelen op ons dooie gemak een uurtje door het dorp en komen tussen de huisjes enorm veel fruitbomen tegen. Bananen, haarfruit, mango, ananas, cacaobonen,... alles groeit hier in het wild en je hebt het maar van de bomen te plukken. Tijdens onze wandeling hebben we enorm veel last van muggen en vliegen en tegen schemertijd beslissen we dan ook om naar het hotel terug te keren om daar nog een verkoelende plons in het zwembad te nemen. Om 18u00 steekt er plots een hevige en koude wind op, wat een vrij beangstigend effect heeft want alle (palm)bomen beginnen vervaarlijk met hun takken op en neer te bewegen. Rond 20u00 komen de duikers van Lembeh Strait terug aan in het hotel en gaan we iets later dan gewoonlijk aan tafel.


Woensdag 9 november 2011

Vandaag is het opnieuw een rustdag voor iedereen. We slapen uit, nemen ruim de tijd om uitgebreid te ontbijten en brengen de rest van de dag luierend door aan het zwembad. Tegen valavond lassen we nog een ultiem 'actiemoment' in en doen we een wandelingetje over de steiger van het hotel zodat we getuige kunnen zijn van een mooie zonsondergang.

zonsondergang sulawesi


Donderdag 10 november 2011

Duiken in het National Park Bunaken op de duikplaatsen Molas ship wreck en Rons pointDuiken in het National Park Bunaken met duikplaatsen: Molas ship wreck en Rons point.

Vandaag is het de laatste dag duiken. Iedereen gaat mee op de boot naar Bunaken want het is zeer warm en er staat geen zuchtje wind. Om 13u30 komen we terug aan in het hotel en wordt alle duikmateriaal terug aan land gebracht om te spoelen en te drogen. De rest van de dag nestelen we ons alweer naast het zwembad en kabbelen de uren rustig voorbij. Tijdens het diner worden we aangenaam verrast doordat er Gentse waterzooi en worteltjes 'op z'n Belgisch' op het menu staan. We laten het ons heerlijk smaken en we ronden deze feestmaaltijd af met een superlekker rumcakeje.


Pictures - foto's van duiken in Bunaken 09


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 09Pictures - foto's van duiken in Bunaken 10


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 10Vrijdag 11 november 2011

Laatste vakantiedagOnze laatste vakantiedag verloopt net zoals de voorgaande dagen met een langgerekt ontbijt en lekker luieren aan het zwembad om de laatste zonne-energie op te doen. Om 15u30 laat ik me in het beautysalon nog eens uitgebreid onder handen nemen met een 'after sun massage' en nadien ben ik zo glad als een paling van alle aloé vera balsem die ze op m'n lichaam hebben gesmeerd. We genieten van onze allerlaatste aperitief aan de poolbar en trekken nadien naar het buffet waar het alweer BBQ-avond is.


Pictures - foto's van de duikers 1


sulawesi duikers

Pictures - foto's van de duikers 1Pictures - foto's van de duikers 2


sulawesi duikers

Pictures - foto's van de duikers 2Zaterdag 12 november 2011

Van de luchthaven van Manado naar Singapore naar Schiphol in AmsterdamWe staan op om 8u00 en na het ontbijt vertrekt iedereen snel naar de kamer om de laatste restjes bagages in te pakken. Om 10u30 worden onze koffers opgehaald en nadien verzamelt onze groep aan de receptie, waar we nog een drankje aangeboden krijgen en de hotelmedewerkers ons een heus afscheidsconcert geven. 't Is echt wel een hartverwarmend tafereel en ondanks de hitte shaken we allemaal een beetje op het ritme mee. Om 11u00 is het tijd om afscheid te nemen en worden we met het hotelbusje naar de luchthaven van Manado gevoerd. Er worden in de vertrekhal nog enkele souvenirs gekocht en om 13u50 stijgt het vliegtuig op. Na een vlucht van iets meer dan 3 uur komen we aan in Singapore, waar we eerst een treintje moeten nemen naar een andere terminal. Daar kunnen we dan onze handbagage afgeven en een 'maxi taxi' (50 Sing dollar) nemen die ons na een half uurtje rijden afzet aan Marina Bay, waar we tot 21u00 de tijd hebben om te shoppen en foto's te maken van de indrukwekkende buildings in Singapore. Het winkelen in Singapore valt helaas wat tegen want de prijzen zijn zeer vergelijkbaar met die in België en onze Mastercard werkte in Singapore blijkbaar niet. Gelukkig hebben we nog wat dollars op zak om onze rekening te betalen! We worden stipt volgens de afspraak door de taxi terug opgepikt en afgezet aan de luchthaven van Singapore, waar we om 23u50 opstijgen richting Amsterdam. Aangezien we een nachtvlucht hebben die meer dan 12 uur in beslag zal nemen, is het zeer rustig aan bood en probeert iedereen wat te slapen. Om 6u10 plaatselijke tijd landen we op Schiphol in Amsterdam, pikken we de bagage op, nemen we het transferbusje naar Novotel, drinken we daar nog een koffie om terug wat wakker te worden en stappen we in de wagen om terug naar België te rijden. Uiteindelijk komen we thuis aan rond 10u00 en kan het uitpakken beginnen. We zijn moe, maar zeker ook wel voldaan.


Pictures - foto's van Singapore 1


singapore

Pictures - foto's van Singapore 1Pictures - foto's van Singapore 2


singapore

Pictures - foto's van Singapore 2Scuba diving, duiken in Sulawesi, Manado, Indonesië, Bunaken, Bangka en Lembeh Strait


Er is geen continentaal plateau in het noordelijke deel van Sulawesi en de riffen vallen recht naar beneden naar 1840m! De dieptes tussen de eilanden zijn ongeveer 200m, tussen Manado Tua en Montehage is de diepste plaats 1360m!

Noord Sulawesi is een zeer rijk gebied aan diversificaties van leven. Sommigen zeggen dat er meer dan 58 verschillende soorten koraal en meer dan 2000 soorten vis aanwezig zijn. Dit komt omdat hier de Stille Oceaan, de Sulawesi Zee en de Indische Oceaan samen vloeien. Hierdoor wordt een schat aan voedsel aangevoerd, die de talrijke soorten voeden. Het getij, stromingen en de diversiteit van het onderwater landschap dragen eveneens bij aan de rijkdom van leven in dit onderwater paradijs. De zeer gekende duikplaatsen zijn het national park Bunaken, Bangka en Lembeh Strait. Het is er prachtig duiken.

De watertemperatuur varieert er op de meeste duikplaatsen in het national park Bunaken, Bangka en Lembeh Strait van 26°C tot 29°C. Het oppervlaktewater en aan de riffen kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot boven de 30°C. In Lembeh Strait is het water een 2°C kouder. Met een 3mm duikpak is het normaal voldoende om comfortabel te duiken. Een duikpak zorgt buiten het behouden van de lichaamstemperatuur tevens voor bescherming tegen kwalletjes, andere neteldieren en tegen verbranding van de zon tijdens het duiken. Manado licht zeer dicht bij de evenaar en de zon brand er zeer erg. Heb je weinig haar of zeer kort geknipt haar, draag dan een bandana als je gaat duiken. De 10 minuten die je in het water moet wachten voor en na de duik zijn, reeds voldoende om je hoofdhuid of bovenlichaam te verbranden!

Het zicht in het water in Manado, national park Bunaken en Bangka is bij de meeste duiken tussen de 20 en 35m.

Het zicht bij het duiken in Lembeh Strait varieert echter sterk van 5 tot 25m. Het zicht in Lembeh Strait is er minder op de bekende muck duikstekken en meer op de noordelijke open duikstekken. Op de meeste populaire duikstekken in Lembeh Strait is het zicht meestal tussen 12 en 15m.

De duikflessen die ter beschikking worden gesteld zijn lange 12l flessen. Dit wil zeggen dat je meer lood moet meenemen (verhouding meergewicht fles t.o.v. het gewicht van het verplaatste water). Niet in iedere duikschool of duikcenter kan je NITROX krijgen voor te duiken. Hou hiermee rekening als je absoluut NITROX wil duiken. Je kan tot 3 duiken per dag maken; wat veel is. Als je met perslucht duikt, duik dan zeker zeer conservatief (alhoewel je hier dieper mee mag duiken dan met NITROX is dit zeker niet aan te raden) Neem na 5 dagen duiken een rustdag en relax ook eens.

De duiktijd is bepaald op 1 uur duiken of 50 bar op je manometer, wat een mooie afspraak is.

De meeste duiken zijn bootduiken en voor al je materiaal wordt goed gezorgd. Je bent op vakantie en moet dus echt niets doen. Laat je dus maar eens lekker verwennen.


Map duikplaatsen Sulawesi Manado, Bunaken, Bangka, Lembeh Strait in Indonesië


Duikplaatsen Manado en Bunaken Duikplaatsen Bangka Duikplaatsen Lembeh Strait
maps duiken Sulawesi Bunaken diving sites maps duiken Sulawesi Bangka diving sites maps duiken Sulawesi Lembeh Strait diving sitesScuba diving, duiken omgeving Manado:


Verschillende duikplaatsen dicht bij de stad Manado zijn goed voor muck duiken. Je komt hier tijdens het duiken zeldzame beestjes zoals spookfluitvissen, Mandarijn vissen, Rhinopias Schorpioenvisachtigen en een klein wrak in het noorden van Manado tegen.


Scuba diving, duiken in het Bunaken National Park:


Het bekende National Park Bunaken omvat vijf eilanden en is bekend om zijn drop off duiken. De meeste eilanden van Bunaken hebben zeer steile wanden. De wanden zijn prachtige koraalmuren met kleine grotten en overhangende stukken. Duiken in het National Park van Bunaken geven een goede kans om de pelagische soorten zoals haaien, makreel, tonijn en schildpadden tegen te komen. Als je geluk hebt, kan je tijdens het duiken scholen dolfijnen of grienden zien tijdens het overvaren van de baai van Manado naar Bunaken. De beste periode om deze tegen te komen is augustus en september. Dus steeds voor en na het duiken even op uitkijk staan.


Pictures - foto's van duiken in Bunaken 11


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 11Pictures - foto's van duiken in Bunaken 12


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 12Pictures - foto's van duiken in Bunaken 13


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 13Pictures - foto's van duiken in Bunaken 14


sulawesie duiken bunaken

Pictures - foto's van duiken in Bunaken 14Scuba diving, duiken in Bangka:


Deze groep van eilanden en de aangrenzende kust staan bekend om de sterke stromingen en kunnen waar de stromingen botsen, een wasmachine gevoel geven. Duiken in Bangka is op vulkanische rotsen duiken en is weer eens iets anders. De kans bestaat dat je tijdens het duiken pelagische vis en grote scholen vissen tegenkomt. In het rif van Bangka kom je veel mooie kleuren van oranje, geel en rood zacht koraal tegen. Tevens zijn er in Bangka veel zeldzame nudibranchs te vinden.


Scuba diving, duiken in Lembeh Strait:


Lembeh strait is de plek in de wereld voor muck duiken naar de zogenaamde critters. Critters zijn diertjes die je maar op enkele plaatsen kan tegen komen en er soms zeer vreemd uitzien. In Lembeh Strait zijn de critters toch nog anders of zijn er meerdere diversificaties van dan op andere plaatsen. Lembeh Strait heeft zeer veel duikplaatsen (ongeveer een 50-tal). Zeldzame en bizarre critters die je in Lembeh strait kan tegenkomen bij het duiken zijn de hengelaarsvis, schorpioen vis (Ambonvis, Rhinopia, steenvis, etc.) dragonets, spookzeenaald, zeldzame naaktslakken, harlekijn garnaal, spookfluitvis, cardinalfish, mimic octopus, wonderpus, pegasus, meerdere soorten zeepaardjes en nog veel meer. Ook zijn er enkele wrakken en enkele mooie koraaltuinen te vinden. Deze duiken zijn ideaal voor de macro fotograaf. Al je groter leven in Lembeh Strait wil tegenkomen, moet je aan het noordelijke uiteinde van Batu Kapal gaan duiken. Daar moet je de stroming opzoeken, die grote pelagische vissen zoals tonijn, makreel en haaien aantrekt.


Een deeltje van wat we tijdens onze duiken in Sulawesi Indonesië op de duikplaatsen van Manado, Bunaken, Bangka en Lembeh Strait hebben gezien:Vissen:


Panda Anemonefish, Pink Anemonefish, Common Anemonefish, Orangefin Anemonefish, Blackfooted Anemonefish, Yellowtail Damselfish, Sergeantfish, Pygmy Seahorse, Ringbanded Pipefish, Thorny Seahorse, Robust Ghostpipefish, Ornate Ghostpipefish, Long Nosed Hawkfish, Dwarf Hawkfish, Freckled Hawkfish, Arc-Eyed Hawkfish, Red Fire Goby, Randall's Shrimp Goby, Blenny's, Leopard flounder, Stone fish, Bearded Scorpionfish, Leaf Scorpionfish, Lionfish, Frogfish, Painted Anglerfish, Royal Anglerfish, Emperor Anglerfish, Ring Anglerfish, Lizardfish, fine spottted Porcupinefish, Mask Porcupinefish, Black tail Sandperch, Blackspotted Moray, White-mounth Moray, Gaint Moray, White-eyed Moray, Leopard Moray, Blackfin Snake eel, Ribbon Eel, Squirrelfishes, Banggai Cardinalfish,Jawfish, Beaked Butterflyfish, Longnose Butterflyfish, Black Backed Butterflyfish, Vagabond Butterflyfish, Threadfin Butterflyfish, Ornate Butterflyfish, Longfin Butterflyfish, Pyramid Butterflyfish, Panda Butterflyfish, Dat en Dash Butterflyfish, Madagascar Butterflyfish, Red-tailed Butterflyfish, Raccoon Butterflyfish, Ordonate Butterflyfish, Humphead Butterflyfish, Emperor Angelfish, Regal Angelfish, Blue Girdled Angelfish, Bi-color Angelfish, Blue-ringed Angelfish, Checkerboard Wrasse, White Spotted Wrasse, Yellowtail Coris, Napoleon Wrasse, Parrotfish, Surgeonfish, Titan Triggerfish, Red-tooth Triggerfish, Picasso Triggerfish, Clown Triggerfish, Pink Tail Triggerfish, Blackspotted Pufferfish, Bristly Pufferfish, Star Pufferfish, Guineafowl Pufferfish, Black Saddled Toby, Bennet's Toby, Young Yellow Boxfish, Spotted Boxfish, Mimic Filefish, Brittle-tailed Filefish, Yellowfin Goatfish, Doublebar Goatfish, Mimic Goatfish, Coral Grouper, Peacock Grouper, Yellow fairy Basslet, Diagonal Banded Sweetlips, Yellow Ribbon Sweetlips, Blue Striped Snapper, Trumpetfish, Moorish Idol, White tip reef shark, Black tip reef shark, Blue Spotted Ray, Spotted Eagleray, Bluefin Trevally, Big Eye Trevally, Black Trevally, Teira Batfish, Barracudas, Figured dragonet, Peacock Sole, Dugeon, Rinopias Scorpionfish (weed scorpionfish), Caledonian Devilfish, Pale Chin Moray, tonijn, makreel, enz...


Sponzen:


Tube Sponge, Dish Sponge, Pencil Sponge, Barrel Sponge, Yellow Sponge, Ole Horn Sponge, enz...


Koraal:


Common Fire Coral, Branching Fire Coral, Staghorn Coral, Orange Cup Coral, Massive Knobby Coral, Bubble Coral, Brain Coral, Ridge Coral, Lettuce Hard Coral, Leafy Hard Coral, Stubby Hard Coral, Plate Coral, Leather Coral, Spiral Wire Coral, Green Tubastrea Tree, enz...


Zacht koraal:


Soft Coral, Orange Soft Coral, Pink Soft Coral, Mushroom Soft Coral, Waving hands Soft Coral, Leather Soft Coral, Sea Pen, Delicate Sea Whip, gaint Gorgonian Fan, Cherry Blosson Soft Coral, enz...


Nudibranch:


Tryoni Nudibranch, Tenue Nudibranch, Flabellina Nudibranch, Acne Nudibranch, Pipeki Nudibranch, Lineolata Nudibranch, Electra Nudibranch, Nembrotha Nudibranch, enz...


Wormen en weekdieren:


Polyclad Flatworm, Chrismas Tree Worm, Tube Worm, Wormy Synaptlla Lamperti, Tiger Crowrir, Giant Clam, Flame Fire Shell, Thorny Oyster, enz...


Octopus en cuttlefish:


Coconut Octopus, Mimic Octopus, Cuttlefish, Flamboyant Cuttlefish, Squid, Long Arm Octopus, Blue Ringed Octopus, enz...


Crab en shrimps:


Porcelain Crab, Soft Coral Crab, Triloba Porcelain Crab, Barrel Sponge Crab, Painted Spiny Lobster, Blue Boxer Shrimps, Bubble Coral Shrimp, Mantis Shrimp, Cleaner Shrimp, enz...


Sea stars en Zee-egels:


Blue Linkia Knobby Sea Star, Crown of Thorns, Pincushion Sea Star, Monoli Sea Star, Feather stars, Lon Spined Sea Urchin, Slate Pdencil Sea Urchin, Mathaei Urchin, enz...


Sea Cucumber en Zakpijpjes:


Ruby Sea Cucumber, Pasta Sea Cucumber, Dendrochinotes Sea Cucumber, Compound Tunicates, Colonial Tunicates, Solitary Tunicates, enz...


Anemones en neteldieren:


Sea Anemons, Clarkii Clownfish Anemone, Tube Anemone, Magnificent Anemone, Stinging Hydrozoan, enz...


Zoogdieren en reptielen:


Dolfijnen, Zeekoe - Doejong - Dugong, schildpadden, Zeeslangen, enz...


M.a.w. teveel gezien tijdens het duiken om alles te kunnen opnoemen. Bekijk de pictures van onze duiken, om een beeld te krijgen van het onderwaterleven in Sulawesi, Manado, National Park Bunaken, Bangka en Lembeh Strait.Like en deel het reisverhaal met foto's van Sulawesi Indonesië met je vrienden op FacebookNuttige info en contactadressen in Sulawesi Manado in Indonesië:


Scuba diving, Duikcenter Thalassa in Sulawesi Manado in Indonesië:


Het duikcenter Thalassa is gelegen op het terrein van het 4-ster Seaside Resort Santika. Het 4-ster Seaside Resort Santika bevindt zich 15 km ten noorden van Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi. Het 4-ster (is werkelijk minder waard) Seaside Resort Santika is dringend aan vernieuwing en renovatie toe. Het Santika resort en duikcentrum Thalassa zijn te vinden onder de wuivende palmbomen en worden omgeven door weelderige mangrovebossen. Dit allemaal temidden van het beroemde National Park van Bunaken. Bunaken is één van de meest diverse gebieden in de wereld op het gebied van duiken en onderwater leven. Duiken op Bangka en Lembeh Strait is maar een 2 uur transport van de duikclub en zeker de moeite waard. Het duiken staat onder leiding van de Course Director Simone Gerritsen, een Nederlandse dame die meertalig is. Maak op voorhand voor je de reis boekt, eerst goede prijsafspraken op papier over alles en nog wat, anders schieten de prijzen ineens fors de hoogte in. Ze weten dat je niet anders kan dan betalen of niets doen!

Adres:
Seaside Resort Santika Manado
Kelurahan Tongkeina, Kecematan Bunaken
95016 Manado, North Sulawesi, Indonesia
Tel: +62 811 436 434
Fax: +62 431 850 231
Mail: info@thalassa.net
Website: www.thalassa.net


Hotel in Sulawesi Manado in Indonesië:


Adres:
Hotel Santika Premiere Seaside Resort Manado
Tongkaina-Bunaken, P.O. Box 1644
Manado 95000 - North Sulawesi
Tel: +62 431 858222
Fax : (62-431) 8858666
Email: manadoresort@santika.com
Website: www.santika.com/manado-premiere


Hyperbare centra in Sulawesi Manado in Indonesië:


Adres hospitaal met Hyperbare kamer in Manado:
Rumah Sakit Umum (algemeen ziekenhuis)
Prof. Dr. Kandou
Jl. Malalayang Satu Barat, Manado
Tel: +62 431 853191
Tel: 0812-4302-970
Dr. Glen Hawkins tel: +61-4077-00701
Dr. Sosiawati tel: 0812-467-2923
Dr Hanry Tak Asenseran tel: 0813-4000-0840
Volgens vele websites is het beste hospitaal in Manado het Rumah Sak it Umum in Jl. Yos Sudarso.


Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne