www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken
in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Safari in Tanzania en duiken op Mafia Island


onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Tanzania en Mafia Island met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen

duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links_duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikreisverhaal - foto's: Safari met Tanzania Specialist in Tarangire, Lake Manyara, het Serengeti National Park, de Ngorongoro krater, de Ndutu regio en duiken op Mafia IslandWaar ligt Tanzania en Mafia Island?


map tanzania mafia Island


Info over Tanzania in Afrika met de Kilimanjaro, het beroemde Serengeti National Park en de Ngorongoro-krater


Tanzania ligt aan de oostkust van Afrika en is met een oppervlakte van ongeveer 947.300 vierkante kilometer één van de grootste landen van Afrika. Het grenst aan Kenia, Oeganda, Rwanda, Burundi, Congo-Kinshasa, Zambia, Malawi en Mozambique en heeft een lange kustlijn langs de Indische Oceaan.

Tanzania is een land dat wordt gekenmerkt door een indrukwekkende diversiteit aan landschappen, variërend van uitgestrekte savannes tot majestueuze bergen. De Kilimanjaro, Afrika's hoogste berg, siert de horizon van Tanzania en trekt avontuurlijke zielen aan die de uitdaging van de beklimming willen aangaan.

De rijke biodiversiteit van de nationale parken, waaronder het beroemde Serengeti National Park en de Ngorongoro-krater, maakt Tanzania tot een paradijs voor natuurliefhebbers en safarigangers. Met de Serengeti-vlaktes als thuisbasis van de jaarlijkse migratie van wildebeesten en zebra's, biedt Tanzania één van 's werelds meest opmerkelijke natuurlijke spektakels.

De vruchtbare landbouwgronden van de Usambara-bergen bieden een contrast met de uitgestrekte wildernis en tonen de agrarische rijkdom van het land.

Lake Victoria, één van de grootste meren van Afrika, strekt zich uit over de noordelijke grens van Tanzania en biedt adembenemende uitzichten en een overvloed aan visserijactiviteiten.

Tanzania herbergt een verscheidenheid aan inheemse volkeren zoals de Masai, met kleurrijke markten en traditionele dansen die de levendige etnische diversiteit weerspiegelen.

De rijke geschiedenis van Tanzania omvat de invloeden van Swahili-handelsposten en Duitse en Britse koloniale periodes, wat tot uiting komt in historische gebouwen en musea.

Het klimaat varieert door het hele land vanwege de diverse geografie. Over het algemeen kent Tanzania een tropisch klimaat langs de kust, met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Binnenlandse gebieden, zoals de Serengeti-vlaktes en delen van het Kilimanjaro-gebied, hebben een droger klimaat.

Algemeen genomen zijn er twee hoofdseizoenen:Safari in Tanzania 2024


Doorheen de jaren hebben we al heel wat mooie reizen gemaakt, maar we hadden (buiten een self-drive in Zuid-Afrika) nog nooit een heuse jeepsafari gemaakt. Tijd om daar dus verandering in te brengen! Na wat lees- en opzoekwerk valt onze keuze uiteindelijk op de wildparken in het noorden van Tanzania, waar jaarlijks 'de grote trek' van honderdduizenden gnoes en zebra's passeert. We nemen contact op met reisorganisatie Tanzania Specialist, die op basis van onze wensen en verwachtingen een rondreis van 7 safaridagen voor vier personen samenstelt.


Woensdag 31 januari 2024

Van Amsterdam naar de luchthaven van Kilimanjaro in TanzaniaOmstreeks 10.00 stijgen we vanuit Amsterdam met KLM op voor een acht uur durende vlucht naar de luchthaven van Kilimanjaro in Tanzania. Alles verloopt vlekkeloos en om 20.00 lokale tijd zetten we voet op Tanzaniaanse bodem.

Vervolgens schakelen we over naar 'Afrikaans' tempo want we moeten bijna een uur aanschuiven aan de immigratiepost, terwijl we onze visum reeds op voorhand online hadden aangevraagd en betaald (50 US$ per persoon). Blijkbaar moeten alle gegevens opnieuw in de computer ingegeven worden en tot overmaat van ramp typt de loketbeambte maar met één vinger, waardoor alles tergend traag verloopt. Grrrr, dit stuk van internationaal reizen is altijd het meest ergerlijke deel! Voordeel is natuurlijk dat we niet op onze bagage hoeven te wachten.

Voor we de luchthaven verlaten, wisselen we eerst nog wat Euro's aan een interessante koers om in Tanzaniaanse Shilling (TZS) en dan kunnen we eindelijk aan ons nieuwe avontuur beginnen.

Buiten staat onze chauffeur/gids ons al op te wachten en stelt zich voor als Charles. Het voor de hand liggende grapje is al snel gemaakt en we zullen hem dan ook voor de rest van de reis 'King Charles' noemen. Het is een gemoedelijke man met een aanstekelijke lach en heeft meer dan 20 jaar ervaring als gids. Dit komt helemaal goed!

We stappen vol goesting in de 4x4 jeep en moeten in Tanzania nog bijna twee uur in het pikkedonker rijden naar de Ahadi lodge in Arusha, waar we iets voor 23.00 arriveren. Gelukkig is de keuken en bar nog open zodat we op een geslaagde reis kunnen klinken en ons knorrend buikje kunnen sussen. Het is al 1.00 's nachts wanneer we in ons bedje kruipen. Dat gaat morgen pijn doen om vroeg op te staan!


Donderdag 1 februari 2024

Het Tarangire National Park in TanzaniaWe zijn nog niet volledig gerodeerd waardoor we pas om 8.30 in de jeep zitten, maar Charles vindt dit helemaal OK. Pole pole is niet voor niets het Afrikaanse motto bij uitstek! We rijden eerst nog een tijdje door de bewoonde omgeving van Arusha, maar al snel maakt dit plaats voor de mooie groene natuur van Tanzania. Vanaf dan passeren we ook regelmatig Masai mannen die in hun typerende kleurrijke kleding de velden bewerken en geitjes, koeien en ezels hoeden. In de verte spotten we al een groepje gnoes. Op dit moment beseffen we nog niet dat er nog vele beestjes zullen volgen.

Rond 10.30 arriveren we aan het Tarangire National Park in Tanzania, dat vooral bekend staat om zijn grote populatie olifanten. Terwijl Charles onze inkom regelt, lassen wij alvast een sanitaire stop in. De toiletten (en bij uitbreiding alle toiletten die we tijdens deze rondreis in de nationale parken tegenkomen) zijn verrassend proper en worden doorlopend gekuist. Dikke pluim voor de onderhoudsploegen!

Vervolgens trekken we met de jeep het Tarangire National park in en zien we o.a. impala's, hoge termietenheuvels, een schattig wrattenzwijn, een elegante Grants gazelle, een waterbok en een giraf die gewoon op de weg loopt. Qua vegetatie vergapen we ons vooral aan de prachtige acaciabomen, grote baobabs en enkele 'sausage trees'. Rond het middaguur steken we de rivier over en dan is het bingo want daar zien we twee giraffen en een groep van acht olifanten. Vooral de twee kleine olifantjes zijn superschattig.


safari tarangire national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Tarangire National Park in Tanzania 01Op de drukke picknickplaats kunnen we eindelijk even de benen strekken en onze meegebrachte lunch naar binnen werken. Het is wel opletten geblazen want de aanwezige aapjes schrikken er niet voor terug om met hun vlugge vingers eten te pikken van nietsvermoedende toeristen. En jawel, we worden meteen het slachtoffer van zo'n bandiet die langs achter de aanval inzet. Verschietachtig, maar gelukkig geen kwetsuren. Tijdens de lunch genieten we van het mooie uitzicht op de rivier. We horen een Amerikaanse toeriste vertellen dat ze hier vorige jaar in februari ook was en toen op deze plaats enorm veel olifanten heeft gezien. Helaas, vandaag zien we enkel wat gieren aan het water zitten.

Na de lunch zetten we onze tocht doorheen het Tarangire National Park in Tanzania verder en spotten we nog een giraf, een mannetjes waterbok met elf vrouwtjes, een hornbill (neushoornvogel), enkele wrattenzwijnen, een groep bavianen, een Afrikaanse hop (vogel) en een familie schattige mangoesten. Niet slecht voor een eerste safaridag.


safari tarangire national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Tarangire National Park in Tanzania 02Nadat we het park hebben verlaten, maken we nog een tussenstop in een shop waar de Masai bevolking vooral zelfgemaakte souvenirs verkoopt. Het gaat van houten dierenbeeldjes en maskers tot kraalarmbandjes en andere prullaria. Eerlijk gezegd zijn we geen fan van dergelijke 'verplichte nummertjes' waarbij je bijna moreel verplicht wordt om iets te kopen, maar er is helaas geen ontkomen aan.


Nadien is het nog twee uur rijden naar het prachtige Lake Burunge Tented Lodge, waar we rond 17.30 arriveren en vriendelijk onthaald worden met een verfrissend doekje en een lekker drankje. Vanop het centrale terras van het restaurant hebben we een wondermooi zicht op het groene landschap en Lake Burunge op de achtergrond. We kunnen eventueel ook nog even in het zwembad springen, maar het ontbreekt ons helaas aan tijd want van 18.00 tot 19.00 is het hier happy hour met gratis (lokale) cocktails. Daar zijn we altijd wel voor te vinden!

Vanaf 19.00 schuiven we onze beentjes onder tafel voor een 3-gangen buffetdiner. Lekker, maar er zitten geen uitschieters bij. Wanneer we na het diner op het terras nog even nagenieten van een glas wijn, komt een genetkat (een klein roofdier uit de familie van de civetkatachtigen) de restjes van de grond pikken. Het arme dier heeft een kreupel pootje en is hier blijkbaar een vaste gast na het avondeten. De crew laat de wilde kat in elk geval rustig haar gang gaan.

We overnachten in een luxueuze tent met kingsize bed van waaruit we rechtstreeks uitzicht hebben over het meer. What a view! Achter het canvas bevindt zich nog een ruime douche, een gerieflijke plek met lavabo en kledingrek en last but not least een apart toilet. De tent/kamer is bovendien voorzien van een eigen watertap voor drinkwater, een grote bus muggenspray, een paraplu en een zaklamp.


Vrijdag 2 februari 2024

Bezoek aan een Masai-dorp en safari in het Lake Manyara National Park in TanzaniaWanneer we na het ontbijt terug naar onze tent wandelen, horen we ineens enkele euforische kreten. We lopen snel terug naar het centrale terras en zien daar vlak voor onze neus vier olifanten en enkele impala's staan die hier water komen drinken. Wauw, da's meteen een schitterende start van de dag!

Rond 8.30 zitten we alweer in de jeep om naar het volgende nationale park in Tanzania te rijden. Op een gegeven moment zien we langs de kant van een vrij drukke weg een grote groep zebra's, gnoes en Thomson gazelles. Het lukt ons gelukkig om de jeep even aan de kant te zetten zodat we van dit mooie tafereel kunnen genieten. Blijkbaar blijven de migrerende dieren niet altijd binnen de grenzen van de nationale parken en kan je dus ook op 'gewone' wegen heel wat moois tegenkomen. Verder zien we op dezelfde route ook nog twee grote struisvogels en een groep zwarte ooievaars.

Eerste item op de agenda in Tanzania is een bezoek aan een Masai dorp (50US $ per jeep). We worden door de zoon van de chief verwelkomd en krijgen allemaal een kleurrijk doek rond ons lichaam gebonden. De vrouwen worden ook nog gedecoreerd met een grote ronde en stijve halsketting. Dat ding zit werkelijk bij elke beweging danig in de weg! Daarna begint er een soort zang- en dansvoorstelling, waarbij de Masai-mannen tonen hoe hoog ze wel kunnen springen. De vrouwen staan er in een halve cirkel rond en zingen dat het een lieve lust is. Uiteraard worden we uitgenodigd om aan dit folklorische stukje deel te nemen. Makkelijker gezegd dan gedaan in deze hitte!

Vervolgens worden we meegenomen naar één van de kleine huisjes, die vooral gemaakt zijn van gedroogde koeiendrek. Gezellig is anders! In dit huisje van slechts enkele vierkante meter groot woont een gezin met drie kinderen. Onvoorstelbaar dat anno 2024 mensen nog op dergelijke manier leven. Verder komen we ook te weten dat de Masai polygaam zijn en krijgen we nog een demonstratie 'vuur maken' door met een stokje op een droog stuk hout te rollen. Dat gaat serieuze eeltplekken opleveren!

Uiteraard brengen we ook een kort bezoekje aan de mini-school waar natuurlijk een grote donatiebox staat en last but not least worden we naar het 'marktje' geleid waar we moreel verplicht worden om iets te kopen aan het kraampje van onze gastheer. Er worden absurd hoge prijzen gevraagd, dus afdingen is zeker aan de orde. Uiteindelijk betalen we toch nog 50.000 TSZ (ca 20 EUR) voor een kralen armbandje en een geluksbrenger.


masai tanzania

Pictures - foto's van de Masai in TanzaniaIets na het middaguur arriveren we in het Lake Manyara National Park in Tanzania. Normaal gezien zouden hier veel nijlpaarden in het meer moeten zitten, maar door de overvloedige regen van de afgelopen maanden is het meer serieus uit zijn oevers getreden en zijn de nijlpaarden nergens meer te vinden. Jammer! Dan gaan we maar op zoek naar andere dieren en spotten we o.a. een grote groep bavianen met verschillende kleintjes die vlak naast de weg lopen, een neushoornvogel, enkele solo mannetjes olifanten, een ijverige wevervogel, een groepje bachelor impala's, een aantal giraffen, een schattige dikdik (kleine antilope), een kleurrijke bijeneter (vogel) en een waterbok.


safari lake manyara national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Lake Manyara National Park in Tanzania 03Onderweg naar onze volgende slaapplaats lassen we alweer een verplichte stop in bij een vrij chique winkelcentrum. Ook hier worden wederom allerlei souvenirs verkocht, maar ook de lokale blauwe tanzaniet edelsteen, die in allerlei juwelen wordt verwerkt. We peilen even naar de vraagprijs, maar die is torenhoog. Het lijkt wel alsof we diamanten aan het kopen zijn!

Omstreeks 17.30 arriveren we aan Pamoja Olea Farm Lodge, waar het personeel ons enthousiast verwelkomt met zang en dans. We worden een beetje ongemakkelijk van al die aandacht. We droppen meteen onze bagage in de zeer ruime kamer met dito badkamer en nestelen ons vervolgens met een lekker drankje op het terras, dat uitgeeft op de tuin met 'bush TV' (een kampvuur). Jammer van het latere aankomst uur, want anders hadden we zeker nog een plonsje gemaakt in het zwembad.


pamoja olea farm lodge tanzania

Pictures - foto's van de Pamoja Olea Farm Lodge in TanzaniaZaterdag 3 februari 2024

Via de Ngorongoro Conservation Area naar de Ndutu regio in TanzaniaOm 8.30 worden we door de voltallige crew van Pamoja Olea Farm Lodge uitgewuifd terwijl ze 'Hakuna Matata' zingen; een oorwurm die de rest van de dag in ons hoofd blijft hangen. Omdat we volgens Charles maar rond de middag in de Ndutu regio mogen aankomen, houden we na 15 minuten rijden alweer halt bij een zoveelste souvenirshop die door alle leden van het dorp wordt uitgebaat. De opbrengsten worden nadien eerlijk verdeeld over alle inwoners. Ook hier verkopen ze de lokale tanzaniet edelsteen. Oorspronkelijk wordt er 400US$ voor een klein inlegsteentje gevraagd, maar we kopen het uiteindelijk voor 100US$ en dan hebben ze er waarschijnlijk nog een stevige duit aan verdiend. Verder kopen we ook nog een groen stenen beeldje in de vorm van een wrattenzwijn. Da's om thuis bij de collectie te zetten!

Op de parking van de gemeenschapswinkel staat een boom waar enorm veel wevernestjes in hangen. Verschillende vogeltjes vliegen er continu met takjes naartoe om hun huisje nog meer te verfraaien. Echt mooi om naar zoveel werkijver te kijken.

Na de commerciële stop is het nog een 30-tal minuten rijden naar de ingang van de Ngorongoro Conservation Area in Tanzania. Dit is duidelijk een populaire plek, want er staan veel jeeps aan te schuiven om binnen te mogen. We rijden eerst naar een viewpoint waar we een wondermooi overzicht hebben op de Ngorongoro krater. Daar moeten uiteraard de nodige foto's van genomen worden, maar verder laten we de krater even voor wat het is, want die staat pas binnen een paar dagen op het programma.

Vervolgens maken we de doorsteek naar de Ndutu regio, maar om daar te geraken moeten we eerst een berg oversteken die gekenmerkt wordt door een weelderig groen en dicht begroeid landschap. Onderweg komen we enkel een eenzame waterbuffel tegen; een ouder mannetje dat zijn kudde heeft verlaten. Eens we de berg over zijn, komen we terecht in een heel andere omgeving van eindeloze grasvlaktes waar meerdere Masaidorpen gevestigd zijn en waar we ook enorm grote kuddes zebra's, gnoes en Grants gazelles passeren. Het zijn duizenden en duizenden dieren; zeer indrukwekkend! In de verte spotten we ook nog enkele giraffen en flamingo's.


safari ndutu regio tanzania

Pictures - foto's van een safari in de Ndutu regio in Tanzania 04Op een gegeven moment komen we aan een kruising waar drie grote wildparken samenkomen: enerzijds het Ngorongoro National Park waar we vandaan komen, rechtdoor rijden we naar het Serengeti National Park, maar we slaan links af richting Ndutu regio, waar we met de jeep ook offroad mogen rijden. Dat wordt nog meer hotsen en botsen op de hobbelige zandwegen!

Omdat er in de nabije omgeving geen picknickplaats is, stoppen we op een veilige plaats waar we even kunnen uitstappen voor een late 'walking' lunch. Charles zet de autoradio aan voor een leuk muziekje en dat is blijkbaar het teken voor de lokale Masai om een kijkje te komen nemen. Waar ze allemaal vandaan komen, is ons niet meteen duidelijk, maar na enkele minuten staan er zeker tien vrouwen en kinderen rondom ons. Uiteraard hebben ze weer allerlei kettinkjes en armbanden mee die ze willen verkopen, maar daar maken we korte metten mee. De kindjes aanvaarden wel gretig onze appels en sandwiches die we niet zelf opeten en moffelen alles snel weg onder hun kleding.

In de Ndutu regio zien we opnieuw veel zebra's en Grants gazelles, verder spotten we ook een hyena die net een badje neemt, een secretarisvogel met een parmantige tred, enkele schattige wrattenzwijnen, een aantal giraffen, griezelige maraboes, ibissen en elegante blauwe reigers.


safari ndutu regio tanzania

Pictures - foto's van een safari in de Ndutu regio in Tanzania 05Na een korte sanitaire stop op het kleine vliegveldje in Ndutu zetten we onze verkenningstocht verder en spotten we nog wat kongoni's (hartenbeesten), machtige elanden en een soort parelhoen, dat ze hier liefdevol 'bush chicken' noemen. In de namiddag komt eindelijk het bericht binnen dat er leeuwen zijn gesignaleerd. We rijden er zo snel mogelijk naartoe en kunnen eerst drie slapende leeuwinnen en nadien nog een groepje van vijf luierende leeuwen (broers) bewonderen. Eén van de leeuwen heeft een lelijke wond, waar geweldig veel vliegen op zitten. Dat moet pijnlijk zijn! De dieren liggen zonder enige beschutting gewoon aan het water te slapen en trekken zich niets aan van de vele jeeps die rondom hen staan. Alsof ze beseffen dat zij de koning van het dierenrijk zijn en dat niets hen kan deren! Het levert in elk geval een boel mooie foto's op.

Als klap op de vuurpijl wordt er ook nog melding gemaakt van een luipaard die in een boom ligt te slapen. Plots zijn de leeuwen niet meer interessant en vertrekken alle jeeps in de richting van het luipaard. Wij zijn er gelukkig als één van de eerste bij en kunnen het dier (weliswaar met behulp van een verrekijker) goed bewonderen. Iets lager in de boom zien we ook het lijfje van een gazelle hangen. Het luipaard heeft duidelijk net zijn avondeten gescoord en is nu nog aan het uitrusten van de inspanning. Plots heeft de chauffeur van één van de andere jeeps het lumineuze idee om nog dichter naar het dier te rijden. Alle andere jeeps volgen en het wordt een soort race om zo snel en zo dicht mogelijk bij het luipaard te geraken. Het gevolg laat zich uiteraard raden: het luipaard maakt zich zo snel mogelijk uit de voeten en verdwijnt uit ons gezichtsveld. Jammer, maar we hebben hem wel degelijk gezien en dat maakt dat we enkel nog de neushoorn nodig hebben om aan onze Big Five te geraken.


safari ndutu regio tanzania

Pictures - foto's van een safari in de Ndutu regio in Tanzania 06Aan het einde van deze mooie safaridag spotten we ook nog wat gieren en een aantal giraffen die duidelijk graag voor onze foto's poseren. Eéntje is zelf een uitslover want hij gaat in spreidstand staan om wat water te kunnen drinken. Grappig tafereel!


safari ndutu regio tanzania

Pictures - foto's van een safari in de Ndutu regio in Tanzania 07Rond 17.30 arriveren we in Ndutu in het Tanzania Bush Mobile Camp waar we zullen overnachten in luxueuze tenten met een comfortabel kingsize bed. Verder hebben we een volledige badkamer in canvas met lavabo en twee aparte compartimenten met toilet en douche. Het water dat hier uit de kraan stroomt, is grondwater dat een beetje vettig aanvoelt. Zeer vreemde gewaarwording. Uiteraard hebben we voor de tent ook twee campingstoelen staan, zodat we rustig van het fantastische uitzicht kunnen genieten.

Na het aperitief trekken we naar de eettent waar een vaste menu wordt geserveerd: soep, koolsla, pepersteak en mangotaart. Lekker! Nadien kruipen we vroeg in ons bedje en worden we in slaap gewiegd met het geluid van krekels op de achtergrond.


tanzania bush mobile camp

Pictures - foto's van het Tanzania Bush Mobile CampZondag 4 februari 2024

Serengeti National Park in TanzaniaDeze ochtend worden we in Tanzania gewekt door het tjilpende geluid van vele vogels. Soms kan het leven ook eenvoudig en mooi zijn. Nadat een crewlid de warmwaterkraan aan de achterkant van de tent heeft opengezet, is het tijd voor onze 'bush douche'. De waterstraal zou iets krachtiger mogen staan, maar voor de rest werkt alles perfect.

Wanneer we om 8.00 de jeep instappen, is het nog zeer mistig wat een ietwat mysterieuze sfeer in het woud schept. Het levert in elk geval een aantal mooie foto's op. Al gauw breekt de zon echter door en lost de mist geleidelijk aan op.

Tijdens de voormiddag spotten we vele flamingo's die in het water op zoek zijn naar een lekker hapje, een schattige dikdik, enkele giraffen en een mooie groot hartenbeest. Aan het water zitten opnieuw meerdere maraboes, blauwe reigers en ibissen. Verder zien we ook nog een arend in het topje van een kale boom zitten, een groepje impala's met daartussen één Thomson gazelle die op een vrij agressieve manier de aandacht van de andere dieren probeert te trekken, enkele jakhalzen, een enorme groep zebra's, een aantal struisvogels, enkele gnoes die de weg oversteken en elegante blauwe vogeltjes die helemaal niet schuw zijn.


safari ndutu regio tanzania

Pictures - foto's van een safari in de Ndutu regio in Tanzania 08Eens we de ingang van het Serengeti National Park in Tanzania zijn gepasseerd, zien we vrijwel meteen een groepje giraffen en een aantal bush chickens. Daarna verandert het uitzicht drastisch en rijden we meer dan een uur door een eindeloze vlakte met enkel hoog serengeti gras met hier en daar een boompje of toefje struik. Aangezien het de laatste tijd vrij veel heeft geregend, is het gras nog redelijk groen en heeft het nog niet zijn typerende okerachtige kleur. In heel deze vlakte is geen enkel dier te bespeuren. Misschien zijn ze er wel, maar door het hoge gras blijven ze onopgemerkt. Ook op de zogenaamde 'kopjes' (afgeronde rotsen) zijn geen luierende leeuwen te bekennen. Dit is het meest saaie uur van onze hele vakantie! Wanneer we een waterpoel passeren, liggen daar gelukkig wel heel wat nijlpaarden een modderbadje te nemen. Veel bewegen doen ze niet, maar we zijn op dit moment met weinig tevreden.


safari serengeti national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Serengeti National Park in Tanzania 09We lunchen op een plek waar geïnteresseerden ook een ballonvaart kunnen boeken. Ze vragen echter woekerprijzen, dus we bedanken vriendelijk voor het aanbod. Op de picknickplaats zitten vele bontgekleurde vogels en musjes, die helemaal niet bang zijn en bijna uit je hand kruimels komen eten. In een grote boom zitten ook een aantal vervet apen, waarvan de mannetjes gemakkelijk te herkennen zijn aan hun lichtblauw scrotum.


safari serengeti national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Serengeti National Park in Tanzania 10Na de lunch verdwijnt het hoge serengeti gras gelukkig naar de achtergrond en krijgen we terug wat meer reliëf in het landschap met diverse soorten bomen en struiken. Bijgevolg zijn er ook meer dieren te spotten. We zien o.a. een moeder giraf met een super schattige baby, een schichtige bosbok die bij het minste geluid in de bosjes verdwijnt, een groepje hartenbeesten, een troep bavianen met meerdere baby's, een gemengde groep van bachelor impala's en Thomson gazelles, enkele nijlpaarden, een familie olifanten in de verte die onder een boom schuilen tegen de warmte, een aantal giraffen, schattige wrattenzwijntjes, een luipaardschildpad en tot slot nog enkele dikdiks. Zeker niet slecht, maar in verhouding valt er in deze periode van het jaar weinig leven te bespeuren in het Serengeti National Park. Volgens Charles zitten de grote kuddes gnoes en zebra's nu vooral in de zuidelijk gelegen Ndutu regio. Jammer dat reisorganisatie Tanzania Specialist ons bij het boeken daar niet over heeft geïnformeerd, want dan hadden we toch een enigszins andere rondrit gepland.


safari serengeti national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Serengeti National Park in Tanzania 11Doordat we vandaag minder fotostops hebben gemaakt, komen we al om 16.15 aan in het Tukaone Serengeti Camp. Joepie, dat betekent meer tijd om te aperitieven! Ook hier nemen we onze intrek in een mooie glamping tent met kingsize bed en apart compartiment met lavabo, douche en toilet. Het is binnen wel redelijk warm doordat de zon er heel de namiddag op heeft geschenen, maar het zal vannacht ongetwijfeld afkoelen. Om 19.30 schuiven we onze voetjes alweer onder tafel voor een lekker (buffet)diner in de gezellige eettent. Wanneer we 's avonds ons bed inkruipen, staat er nog een onaangename verrassing te wachten want we vinden tussen onze lakens nog een paar vuile sokken van de vorige gasten. Jakkes, dat wil waarschijnlijk zeggen dat het beddengoed gewoon niet is vervangen! Daar moeten we morgen een duchtig woordje over wisselen met de kampverantwoordelijke van het Tukaone Serengeti Camp.


tanzania tukaone serengeti camp

Pictures - foto's van het Tukaone Serengeti Camp in TanzaniaMaandag 5 februari 2024

Safari in het Serengeti National Park in TanzaniaAangezien er in het Serengeti National Park in Tanzania minder diertjes aanwezig zijn dan verwacht, mogen we van Charles wat langer uitslapen en is het vertrek pas voorzien rond 9.00. Wanneer we de warmwaterkraan van onze douche opendraaien, krijgen we enkel erg lauw water. Zelfs wanneer we het water enkele minuten laten stromen, is er geen verbetering merkbaar. Wanneer we de kampverantwoordelijke hier later over aanspreken, geeft hij zonder schroom toe dat hij vergeten is om het water te laten opwarmen. Alweer een foutje uit nonchalance bij Tukaone Serengeti Camp dat met een welgemeende 'sorry' van tafel wordt geveegd.

Vlak na ons vertrek zien we al meteen een neushoornvogel op een dorre tak zitten en een familie grappige mangoesten is met elkaar aan het dollen op de weg. Sommige diertjes staan recht op hun achterste poten, waardoor ze nog schattiger worden. Verder spotten we voor de eerste keer een topi (lierantilope) en een groepje wrattenzwijnen. Wanneer we stoppen om foto's te maken van de wrattenzwijnen, zien we ineens op de achtergrond een grote, dikke hoorn boven het gras uitsteken. We nemen de verrekijker erbij en het blijken drie oude waterbuffels te zijn, die goed verscholen onder een boom liggen te rusten. En we hebben geluk, want ineens zetten de dieren zich recht en wandelen ze een eindje naar de nabijgelegen modderpoel om een badje te nemen. Tof en nogmaals het bewijs dat hier meer beestjes aanwezig zijn dan we aanvankelijk dachten. Je moet gewoon goed kijken, een beetje geduld aan de dag leggen en af en toe ook wat geluk hebben.


safari serengeti national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Serengeti National Park in Tanzania 12Vervolgens zien we nog een vrij grote groep zebra's in combinatie met enkele hartenbeesten, een kleurrijk vogeltje en een impala met een harem van 'slechts' zeven vrouwtjes. Net zoals gisteren zitten er enkele nijlpaarden in de waterpoel, maar ook nu bewegen de kolossale dieren nauwelijks. Verder spotten we nog een aantal wrattenzwijnen en enkele vrij zeldzame grondneushoornvogels (southern ground hornbill) die gemakkelijk te herkennen zijn aan de rode vlek rond hun ogen en rode keelzak.


safari serengeti national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Serengeti National Park in Tanzania 13We lunchen op dezelfde plek als gisteren en opnieuw zorgen de brutale kleurrijke vogeltjes voor de nodige animatie wanneer ze enkele spaghetti slierten van tafel komen pikken. Het zijn echte lefgozers! De vervet aapjes zijn vandaag minder talrijk aanwezig.

Vervolgens zetten we onze tocht verder, maar buiten enkele impala's en hartenbeesten komen we weinig leven tegen. Op een gegeven moment spotten we in de verte een erom grote groep waterbuffels. Terwijl we foto's aan het maken zijn, merken we dat de groep gestaag onze richting uit komt en besluiten we een tijdje te wachten. Dat blijkt de juiste keuze te zijn, want de groep komt steeds dichter en op een gegeven moment zijn we werkelijk omringd door waterbuffels die voor en achter onze jeep de straat oversteken. We komen ogen te kort om alle dieren te bewonderen, want ze zijn misschien wel met 1000 stuks. Er zit zelfs een kleintje bij dat waarschijnlijk vandaag is geboren. On-ge-loof-lijk indrukwekkend!

Na deze geweldige passage zien we nog een gecombineerd groepje van topi antilopen en impala's, diverse giraffen, een krokodil in de nijlpaardenpoel, een familie bavianen, een machtige arend, meerdere schattige dikdiks en dezelfde groep zebra's die we deze ochtend ook zijn tegengekomen.


safari serengeti national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Serengeti National Park in Tanzania 14Tegen het einde van de dag begint het te regenen, maar gelukkig niet lang en geen grote hoeveelheden. Rond 17.30 arriveren we terug aan het Tukaone Serengeti Camp, waar we bij het aperitief nog een tijdje nagenieten van de indrukken van deze mooie dag.


Dinsdag 6 februari 2024

Van de Serengeti naar de Ngorongoro-kraterAangezien we vandaag een vier uur durende rit naar de Ngorongoro-krater in Tanzania op het programma hebben staan, zitten we al om 8.00 vertrekkensklaar in de jeep. We zijn nog maar net vertrokken of we rammen bijna een giraf die in het midden van de weg staat. Dit belooft een mooie dag te worden! Verder spotten we nog een bende zebra's in de verte, meerdere groepjes impala's, enkele giraffen, een groep topi antilopen, nijlpaarden en zes zadeljakhalzen die door hun pluimige staart een beetje op een vos lijken.


safari serengeti national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Serengeti National Park in Tanzania 15Vervolgens rijden we weer een uur in Tanzania door het monotone Serengeti landschap met enkel hoog gras en hier en daar een eenzame boom of toefje struik. Tijd om even onze ogen te sluiten en een dutje te doen want hier valt helemaal niets te zien. Maar plots menen we toch de staart en silhouet van een leeuw nabij een bosje te ontwaren. Wanneer we aan Charles vragen om te stoppen en een eindje achteruit te rijden, vinden we de sporen echter niet meer terug. Was het echt een leeuw of eerder wishfull thinking? We zullen het nooit te weten komen!

Net voor we het Serengeti National Park uitrijden, wordt de omgeving terug wat bosrijker en spotten we nog een groep van twaalf giraffen, de grootste groep die we tot hiertoe gezien hebben. Leuk om dit park toch nog met een goed gevoel achter te laten. Minder tof is dat we aan het checkpoint van het Ngorongoro National Park meer dan drie kwartier verliezen omdat er problemen zijn met het netwerk. Frustrerend!

Dat zijn we echter meteen vergeten want vlak na het binnenrijden zien we tienduizenden, misschien wel honderdduizend zebra's en gnoes in combinatie met groepjes Thomson gazelles en impala's. Zo ver het oog rijkt, staan de dieren te grazen op de eindeloze grasvlaktes. Dit is het beeld van de migratie waarvoor we naar Tanzania zijn afgereisd. We rijden zeker 30 minuten en vele kilometers langs deze megakudde. Super indrukwekkend! Af en toe steekt er ook een groepje dravende gnoes de weg over, wat altijd mooie actiefoto's oplevert.


safari ngorongoro national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Ngorongoro National Park in Tanzania 16In deze beestenboel spotten we verder nog een hyena die op zoek is naar een lekker hapje, een elegante secretarisvogel, zwarte ooievaars en een groep van twintig giraffen. Af en toe zien we ook enkele Masai mannen die te midden van die duizenden gnoes en zebra's hun geitjes, koeien en ezels hoeden. Voor hen is het dagelijkse kost om continu in deze natuurlijke dierentuin rond te lopen. Zalig!

Op een gegeven moment vermindert het aantal dieren en denken we dat het spektakel is afgelopen, maar enkele minuten later rijden we opnieuw langs een groep van duizenden zebra's, gnoes en Thomson gazelles en herbegint het feestje. Als klap op de vuurpijl komen we nog een groep van acht giraffen tegen.


safari ngorongoro national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Ngorongoro National Park in Tanzania 17Na een tijdje verdwijnen de weidse grasvlaktes naar de achtergrond en beginnen we tussen elegante acaciabomen te stijgen naar de rand van de Ngorongoro-krater die op 2200 meter hoogte ligt. Wanneer we rond 12.45 aankomen bij de gate van het nationaal park moeten we nog 4,5 km naar beneden rijden via een steile afdaling. Gelukkig is de weg deze keer geplaveid, want bij regenweer zou de jeep zich sowieso vastrijden in de modder.

De Ngorongoro-krater in Tanzania is de grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. Deze vulkaanresten zijn vermoedelijk 2 à 3 miljoen jaar geleden ontstaan uit een vulkaan die zo'n vijf kilometer hoog geweest moet zijn. De krater heeft een diameter van 20 kilometer en beslaat een oppervlakte van ca. 260 vierkante kilometer. In het midden van de krater ligt een zoutmeer.

De 600 meter hoge kraterwand schermt het gebied in de krater grotendeels af tegen toevallige passanten. De leeuwenpopulatie vertoont daardoor een sterke inteelt. Anderzijds kunnen trekkende kuddedieren zoals gnoes de krater wel bezoeken. In de krater leven permanent naar schatting 25.000 grotere zoogdieren en op het hoogtepunt kan dat oplopen tot 500.000 dieren. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld.

Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor in de krater: zebra's, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen en nijlpaarden. De giraf is een opvallende afwezige want door hun lange nek en lange poten kunnen zij de steile afdaling naar de bodem van de krater niet maken. Ook krokodillen, impala's en topi antilopen komen niet in de krater voor.

Tijdens de afdaling naar de kraterbodem zien we alvast enkele schattige bush chickens, een grote groep van wel dertig bavianen en een aantal Grants gazellen. Verder spotten we ook al meteen een koppeltje luierende leeuwen, die gezellig tegen een rots van het zonnetje aan het genieten zijn. Vervolgens komen we een groepje gnoes tegen met een kleintje dat net geboren moet zijn, want het beestje staat nog wat wankel op zijn pootjes en weet nog niet goed hoe het bij de moeder moet zogen. Superschattig!


safari ngorongoro national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Ngorongoro National Park in Tanzania 18Wanneer we willen lunchen, merken we meteen hoe populair de Ngorongoro-krater is want alle picknick-tafels zijn bezet. Dat wordt dus een 'walking' lunch.

Daarna zetten we onze tocht verder en komen we heel wat dieren tegen zoals drie hyena's, verschillende wrattenzwijnen, witte en zwarte ooievaars, Thomson gazelles met kleintjes, flamingo's die in het zoutmeer op zoek zijn naar een lekker hapje, drie jonge leeuwen (broers) die vlak naast de weg liggen en zich totaal niets aantrekken van de vele jeeps die rondom hen staan, nijlganzen, meerkoeten, zes nijlpaarden, een elegante kraanvogel met ontploft kapsel en een groep van elf olifanten in de verte.


safari ngorongoro national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Ngorongoro National Park in Tanzania 19Na een tijdje spot het arendsoog van Charles een zwarte neushoorn tussen een grote groep waterbuffels. We moeten de verrekijker erbij nemen, maar het is wel degelijk een neushoorn die incognito probeert te blijven tussen de vele waterbuffels. Bingo! Daarmee is onze Big Five compleet.

Vervolgens zien we nog acht struisvogels, een olifant die tot aan zijn buik in het hoge gras loopt, een nijlpaard in een privé badje, een grote koritrap die één van de zwaarste vogels ter wereld is die kan vliegen en alweer enkele schattige wrattenzwijntjes die gezellig tussen de gazelles lopen.

Ook deze keer proberen ze zich tussen de andere dieren te verbergen, maar in een grote groep gnoes en zebra's spotten we vijf neushoorns, waarvan er slechts eentje rechtop staat. De andere dieren liggen helaas in het hoge gras en zijn nauwelijks zichtbaar.

Bij het verlaten van de Ngorongoro-krater sluiten we deze mooie dag af met een koppeltje kraanvogels die op wandel zijn met hun drie schattige kuikentjes, een stel gieren, drie maraboes, een vrij jonge olifant met afgebroken slagtand en een grote groep bavianen.

Na drie kwartier stijgen en rijden door vrij dichte bebossing komen we rond 17.15 aan bij Pakulala Safari Camp, dat net aan de kraterrand gelegen is en een spectaculair uitzicht biedt op de krater. We worden in het tentenkamp alweer hartelijk verwelkomd met een verfrissend doekje, een lekker drankje en Afrikaanse dans en gezang. Tof!

In de mooi ingerichte luxetent in het Pakulala Safari Camp staan alleen een bed en twee stoelen, maar helaas niets van hangers of kastje om wat kledij op te bergen. Ook nu hebben we weer een apart douche-compartiment en een degelijk toilet. Het blijft ons verwonderen om 'in the middle of nowhere' toch deze vorm van comfort te hebben. Op de lavabo staat een grote waterkruik waaraan een kraantje is gemonteerd; onderaan wordt het water terug opgevangen in een emmer. Ingenieus gevonden! Het water in de kruik wordt door de medewerkers doorlopend aangevuld zodat we steeds genoeg water hebben om bv. onze handen te wassen. De douche heeft een maximumcapaciteit van slechts 20 liter en we moeten op voorhand aangeven wanneer we ons willen opfrissen zodat de crew het water tijdig kan opwarmen. Tijdens het douchen hoor je dan op een gegeven moment iemand achter de tent stilletjes vragen of je nog extra warm water nodig hebt. Na een eenvoudige 'yes please' wordt het water meteen aangevuld. Top service!

We starten in het Pakulala Safari Camp het aperitief buiten aan de 'bush TV', maar we trekken al snel naar binnen omdat het op deze hoogte in Tanzania vrij snel afkoelt na zonsondergang. Een dikke trui en lange broek zijn hier zeker geen overbodige luxe. Tijdens het lekkere diner met vaste menu slaan we zelfs een extra deken over ons heen. Brr, wat een verschil met de tropische temperaturen op de kraterbodem.

Na het avondeten is het al pikdonker en worden we door een Masai begeleid naar onze tent, waar hij de rest van de nacht ook de wacht zal houden. Op het domein kunnen immers waterbuffels en hyena's passeren. Spannend!

In de tent is het ondertussen zeer koud geworden. Gelukkig kunnen we ons opwarmen onder twee dekbedden en vinden we een 'bushbaby' ofte warmwaterkruik in ons bedje. Zalig!


pakulala safari camp tanzania

Pictures - foto's van het Pakulala Safari Camp in TanzaniaWoensdag 7 februari 2024

Safari in de Ngorongoro-kraterWanneer we deze ochtend uit de tent stappen, moeten we opletten waar we lopen want er is vannacht een waterbuffel in het Pakulala Safari Camp gepasseerd die 'een pakje' heeft achtergelaten op het gras. Viezerik! Het ontbijt bestaat wederom uit eitjes, maar hier krijgen we ook spek, worstjes, toast en choco gepresenteerd. 't Is feest!

Ondertussen checken we nog even onze mail of er van Tanzania Specialist al nieuws is binnengekomen over de hoeveelheid bagage die we morgen op de binnenlandse vlucht naar Mafia Island mogen meenemen. Helaas, nog steeds geen teken van leven! We beginnen ons toch lichtjes zorgen te maken, want volgens de info op de website van Auric Air zitten we qua bagage met een serieus overgewicht en gaan we een stevige duit moeten bijbetalen om al ons duikmateriaal mee aan boord te nemen. Afwachten maar...


Omstreeks 8.00 is het tijd om terug naar de Ngorongoro-kraterbodem af te dalen en worden we uitbundig uitgewuifd door het hele team van Pakulala Safari Camp. Van onze Masai-bewaker krijgen we zelfs een dikke knuffel. We hebben tijdens ons gehele verblijf in Tanzania altijd heel goede en vriendelijke bediening gehad, maar de medewerkers van Pakulala Safari Camp springen er toch nog een tikje bovenuit. Echt toffe mensen.

Bij de toegangspoort van de Ngorongoro-krater, blijkt er iets niet in orde te zijn met onze papieren en duurt het toch wel een tijdje vooraleer het probleem opgelost geraakt. Charles boeit zich enorm op in de stugge bureaucratie die zweert bij fysieke documenten, terwijl gisteren het toegangsgeld reeds werd betaald en alles dus in de computer zou moeten staan. Gelukkig mogen we na een tijdje argumenteren toch opnieuw de krater binnen voor onze laatste safaridag.

We zien al snel een groepje waterbuffels in combinatie met Thomson gazelles en gnoes, een aantal zwarte ooievaars en kraanvogels.

Bij een slapende leeuw langs de weg staan minstens tien jeeps aan te schuiven. Het lijkt een beetje op een rij bij de bakker of beenhouwer, waar iedereen braaf zijn beurt afwacht om de nodige foto's van de koning van de jungle te kunnen maken. Wanneer we langzaam de leeuw passeren, zien we een metertje verder ook het kadaver liggen van een half opgegeten gnoe. De natuur kan soms wreed zijn!


safari ngorongoro national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Ngorongoro National Park in Tanzania 20Vervolgens spotten we ook nog twee wrattenzwijnen, meerdere groepjes zebra's, gnoes en Thomson gazelles, een aantal waterbuffels waarvan ééntje ligt te genieten in een modderbadje, een bende bavianen in een boom, een eenzame jonge olifant, een hyena die een wandelingetje maakt langs het water en een grazende neushoorn in de verte.

Verder zijn we ook getuige van een kraanvogel die een paringsdans uitvoert voor twee vrouwtjes tegelijkertijd, waarbij zijn kopje voortdurend op en neer gaat en hij zijn vleugels wijd openzet. Het is echt een grappig tafereel, maar ondanks de danskunsten van het mannetje tonen de vrouwtjes geen enkele interesse. 't Is letterlijk geen geluksvogel!


safari ngorongoro national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Ngorongoro National Park in Tanzania 21Wanneer we naar de picknickplaats rijden om te lunchen, spotten we nog een wandelende neushoorn, maar ook dit dier is eigenlijk te ver weg om een deftige foto te kunnen maken. Tot slot komen we ook nog een groepje van vier bachelor olifanten tegen, waarvan er eentje een afgebroken slagtand heeft en in een zeer onnatuurlijke houding in een ondiepe put met water ligt. Misschien een ziek dier?

We lunchen op een zeer idyllische plek met zicht op het meer. Charles had ons op voorhand gewaarschuwd voor de zwarte wouwen (havikachtige roofvogels), die gespecialiseerd zijn in het pikken van etenswaren van toeristen. En effectief, we hebben nog maar net enkele happen van onze pizzapunt genomen of de aanval wordt langs achter ingezet. Alles verloopt zo snel, dat je geen enkele kans hebt om te reageren. Op één of andere manier slaagt de wouw erin om in volle vlucht tegen het eten te tikken, waardoor alles uit je handen valt. Daarna is het een koud kunstje om de buit van de grond op te pikken. Gelukkig gebruiken de wouwen hun klauwen niet bij de aanval, waardoor er geen gewonden vallen. Maar verschietachtig is het des te meer!

Verder loopt er tussen de picknicktafels ook nog een Afrikaanse maraboe rond, die eveneens op zoek is naar iets lekkers. Deze aasetende vogel, die iets weg heeft van een creepy begrafenisondernemer en ca 1,5 meter groot is, heeft absoluut geen schrik van de aanwezige mensen en nadert soms wel héél dicht om te zien wat er te rapen valt. Beetje griezelige vogel met die kale kop en lange snavel.

Tot overmaat van ramp begint het ook nog licht te regenen en horen we in de verte enkele donderslagen. We beslissen om in de jeep te schuilen en daar onze lunch verder te zetten. Gezellig is het niet, maar we zitten droog en kunnen ook niet meer door stelende vogels worden belaagd. Gelukkig regent het maar even en kunnen we nadien het dak van de jeep terug openzetten.

Wanneer we onze tocht door de Ngorongoro-krater verderzetten, komen we opnieuw het groepje van de vier olifanten tegen. Deze keer staat het dier met de afgebroken slagtand gewoon rechtop en lijkt hij kerngezond. Super!

Onderweg worden we ook nog eens op feit gedrukt dat je tijdens een safari in Tanzania echt nood hebt aan een ervaren chauffeur/gids, want op een gegeven moment worden we gepasseerd door een haastige jeep, die zich even later hopeloos vastrijdt in de drassige grasberm. Helaas hebben we niets van touw of andere hulpmiddelen bij om de jeep uit zijn benarde situatie te trekken. Die gaan hier nog een hele tijd op de lokale VAB moeten wachten...

In de namiddag gaan we gewoon verder op het gebruikelijke elan en spotten we alweer meerdere gecombineerde groepjes zebra's, gnoes, Thomson gazelles en Grants gazelles, een grote koritrap en een luierende leeuw die even opstaat om enkele meters verder opnieuw neer te ploffen. Hij gaat op zijn rug liggen en steekt daarbij zijn vier poten in de lucht. Ondertussen denkt hij waarschijnlijk 'ik heb een héél zwaar leven!'

Verder komen we nog een klein gnoetje van enkele dagen oud tegen dat om zijn moeder roept, maar er komt vanuit de kudde helaas geen reactie. Echt zielig, hopelijk vindt het beestje snel zijn mama want anders is het waarschijnlijk een vogel voor de (grote) kat.


safari ngorongoro national park tanzania

Pictures - foto's van een safari in het Ngorongoro National Park in Tanzania 22Om de dag in schoonheid af te sluiten spotten we nog een grote pelikaan, een moeder neushoorn met haar 'kleintje' van ca 1,5 jaar oud, twee wrattenzwijnen en twee olifanten. Om 15.15 zit het safarigedeelte van deze reis er onherroepelijk op en zetten we terug koers naar de bewoonde wereld. Onderweg maakt Charles alweer een tussenstop in dezelfde dorpswinkel waar we enkele dagen geleden al souvenirs hebben gekocht. We stribbelen even tegen, maar het is blijkbaar een verplicht nummertje. Dus wandelen we met gezonde tegenzin snel door de winkel zonder iets te kopen.

Rond 17.30 komen we opnieuw aan bij Pamoja Farm Lodge, waar we wederom enthousiast verwelkomd worden met zang en springende Masai. We checken meteen onze mail op mogelijke berichten van Tanzania Specialist in verband met onze (over)bagage van morgen, maar die hebben nog steeds niet op onze vragen gereageerd. Frustrerend en niet echt klantvriendelijk! Wanneer we een Whatsapp naar teamleader Hjordis sturen om te horen wat de stand van zaken is, krijgen we als antwoord 'dat ze op de luchthaven meestal niet zo streng zijn en dat we het gewoon even moeten afwachten'. Op hoop van zegen dus!


Info over Mafia Island in de Indische Oceaan:


Mafia Island ligt in de Indische Oceaan aan de zuidoostkust van Tanzania en heeft een oppervlakte van ongeveer 394 vierkante kilometer. Er heerst over het algemeen een tropisch klimaat met warme temperaturen tussen de 24 en 30 graden Celsius gedurende het hele jaar.

Mafia Island kent twee hoofdseizoenen:


Mafia Island is een idyllisch juweel in de Indische Oceaan dat bekend staat om zijn ongerepte natuur en rijke maritieme leven. Het eiland is omgeven door vrij helder water en koraalriffen, waardoor het een populaire bestemming is om te duiken en te snorkelen. Mafia Island herbergt ook een verscheidenheid aan vogelsoorten, die vooral huizen in de mangrovebossen.

Het marinepark rondom Mafia Island draagt bij aan het behoud van de diverse mariene ecosystemen en biedt bescherming aan bedreigde diersoorten, waaronder zeeschildpadden.

In tegenstelling tot zijn naam heeft Mafia Island niets te maken met criminele activiteiten; het is eerder vernoemd naar het Swahili-woord 'mahali pa afya', wat 'een gezonde plek' betekent.

De lokale bevolking staat bekend om hun warme gastvrijheid en vriendelijkheid, waardoor bezoekers zich meteen thuis voelen. De lokale vissers op Mafia island zijn bekend om hun traditionele dhows, die de wateren bevaren en bijdragen aan het pittoreske uitzicht.


8 februari 2024

Een Binnenlandse vlucht naar Mafia IslandVandaag is onze laatste dag op het vasteland van Tanzania en nemen we een binnenlandse vlucht naar Mafia Island; het kleine broertje of zusje van Zanzibar, maar dan minder toeristisch.

Charles staat ons om 8.00 alweer met een brede glimlach op te wachten. Deze keer geen gamedrive, maar een functionele rit van ca 2,5 uur naar de binnenlandse luchthaven van Arusha, waar Abdul van Tanzania Specialist ons opwacht om ons te begeleiden bij het inchecken. Zoals verwacht zitten we met onze hand- en gewone bagage met een totaal van 61kg een slordige 20kg boven het toegelaten gewicht. Pas nu krijgen we de info dat de koffers eigenlijk maar 15kg mogen wegen en de handbagage 5kg. Een onmogelijke opdracht wanneer je een safari en duikvakantie wil combineren. In totaal zal het ons 360 US$ dollar extra kosten voor het heen- en terugreis. Da's toch even slikken!

Abdul en Charles plegen direct een aantal telefoontjes naar de mensen op kantoor van Tanzania Specialist, maar vinden niemand die ons met het probleem kan verder helpen. Uiteindelijk krijgen we zelf toch onze Nederlandse contactpersoon Lianne aan de lijn die bevestigt dat ze deze meerkost zullen betalen, maar verwijst ons ook meteen door naar haar teamleader Hjördis die 'ermee bezig is'. Ondertussen tikt de tijd gewoon verder en kunnen we niet meer doen dan gewoon afwachten. Frustrerend!

Na een tijdje belt Hjördis terug met de melding dat ze het probleem niet meteen opgelost krijgt met de vliegtuigmaatschappij en vraagt ze of we zelf de meerkost willen betalen. Ze zal dan na onze terugkomst in België opnieuw contact opnemen om alles verder 'te bespreken'. Huh, hoezo bespreken? Tanzania Specialist moet het bedrag zonder discussie gewoon terugbetalen! Wanneer we vragen om dit via mail te bevestigen, wordt er stevig rond de pot gedraaid en komt de aap uit de mouw: ze moet het eerst nog voorleggen aan het management. Ze proberen m.a.w. aan de terugbetaling te ontsnappen door te betwisten dat ze zelf een fout hebben gemaakt door ons bij de boeking van de reis onvolledige info te bezorgen. De gemoederen lopen hoog op en we beëindigen het telefoongesprek met de belofte 'dat dit nog een staartje zal krijgen'!

Ondertussen is het de hoogste tijd om in te checken en hebben we dus geen alternatief dan zelf de extra kost te betalen.

We vliegen met een zeer klein propellervliegtuigje met slecht 12 zitplaatsen eerst naar het Island Zanzibar. De zitplaatsen zijn verrassend ruim, maar de doorgang tussen de zetels is wel héél smal, waardoor de meeste medepassagiers zich in meerdere bochten moeten wringen om aan hun zetel te geraken. We blijven heel de tijd vrij laag vliegen, waardoor we goed het onderliggende landschap kunnen zien. Leuk!

In Zanzibar zetten we in een mum van tijd twee passagiers af en hangen we na een tiental minuten alweer in de lucht voor een korte vlucht naar Dar Es Salaam op het vasteland van Tanzania. Hier moeten we wel uitstappen, wordt onze bagage afgeladen en moet alles opnieuw twee maal door een veiligheidsscanner. Daarna moeten we terug inchecken voor onze vlucht naar Mafia Island. Ook nu worden de koffers gewogen.

Ook de vlucht naar Mafia Island gebeurt met een gelijkaardig klein propellervliegtuigje met 12 zitplaatsen. Er zijn echter 13 passagiers, waardoor één van ons beiden de kans krijgt om op de lege plaats naast de piloot te gaan zitten. Echt een unieke ervaring!

Na een korte vlucht van 30 minuten landen we rond 17.15 op Mafia Island. Aan de uitgang van de kleine luchthaven staan een aantal chauffeurs om mensen op te pikken, maar we zien onze naam niet meteen op een bordje staan. We worden aangesproken door één van hen die een naam uitspreekt die op de onze lijkt en we stappen mee in de wagen. Pas tegen het einde van de rit komen we te weten dat we bij een verkeerde chauffeur zitten. Hilarisch, maar de man is wel zo vriendelijk om ons naar het afgesproken hotel te brengen.

Aangezien we in een natuurpark op Mafia Island verblijven, moeten we bij een checkpoint nog een bijkomend bedrag betalen van 20US$ per dag/persoon. Daar bovenop komt ook nog de taks en extra kost voor het betalen met een creditcard. Gelukkig waren wij hiervan door de duikschool op de hoogte gebracht, maar een meereizend Duits koppel (die eveneens via Tanzania Specialist hadden geboekt) blijkbaar niet. Ze gingen ervan uit dat deze natuurpark fee mee inbegrepen zat in de (dure) all-in hotelprijs. Voor hen was het dus een bittere pil dat ze nog een extra bedrag moesten ophoesten.

Omstreeks 18.00 arriveren we op Mafia Island in het Butiama Marine Park, waar we hartelijk verwelkomd worden door de hotelmanager Simon. We worden eerst rondgeleid op het domein en krijgen dan de sleutel van de kamer overhandigd. Het is een zeer basic kamer met enkel een groot bed met muskietennet eromheen en een soort kledingrek waar je wat kleren kan ophangen, maar verder geen opbergkast, tafel of stoel. Het is ook allemaal een beetje afgeleefd; deze kamer is duidelijk toe aan een grondige renovatie. Gelukkig werkt de airco wel perfect en dat is nodig want de temperatuur kan hier gemakkelijk oplopen tot 30°C.

De badkamer is helaas ook een tegenvaller: de betonnen vloer van de douche zit vol met donkere vlekken en verder moeten we het stellen met een kleine lavabo en een summier plankje om onze badspullen op te zetten. Bovendien kunnen de buitenraampjes niet dicht, waardoor het hier een pak warmer is dan in de airco kamer. Pluspuntje is dat we voldoende warm water hebben en de douchekop een stevige straal spuit.

Nadat we de bagage in de kamer hebben gezet, reppen we ons meteen naar diving school Big Blu om de duiken van morgen vast te leggen. Zoals gebruikelijk moeten eerst de nodige administratieve zaken in orde gebracht worden, maar dat verloopt allemaal redelijk vlot.


diving center big blu mafia island

Pictures - foto's van de duikschool Big Blu op Mafia Island in de Indische OceaanOm 19.30 is het tijd om de beentjes onder tafel te steken in het openlucht restaurant met zicht op zee. Super! In Butiama Marine Camp wordt er met een vast 3-gangen menu gewerkt, waarbij je als hoofdgerecht wel telkens de keuze hebt tussen vis, vlees of vegetarisch. De porties zijn zeker groot genoeg, maar het is bovenal zeer lekker. De sodadrankjes zijn ook democratisch geprijsd aan 1 US$. Voor lokale alcohol betaal je uiteraard iets meer, maar het zijn geen woekerprijzen. Voor een glas wijn ben je wel al gauw 5 US$ à 6 US$ kwijt.

Wanneer we in ons bedje kruipen, heeft de airco goed zijn werk gedaan en is het eerder aan de koude kant met enkel een laken over ons heen. De airco afzetten is echter geen optie want de lucht warmt in no time terug op tot tropische temperaturen. Via een ad hoc constructie met een badlaken, kunnen we de koude luchtstroom gelukkig een beetje afbuigen, waardoor het niet meer rechtstreeks op ons bed blaast. Het valt ook nu pas op hoeveel lawaai die oude airco maakt, maar we zullen ermee moeten leren leven.


Map van de duikplaatsen op Mafia Island


map duikplaatsen mafia IslandVrijdag 9 februari 2024

Duikplaats op Jina Wall en Milimani SouthEin-de-lijk! Voor de eerste keer tijdens deze vakantie hoeven we geen wekker te zetten en kunnen we lekker uitslapen. Ook bij het ontbijt wordt er een vaste menu gehanteerd: eerst een bordje gemengd fruit met héérlijke verse mango en een lekker zoet pannenkoekje, daarna krijgen we toast, confituur, een muffin en een eitje bereid naar keuze. Eenvoudig, maar anderzijds wel lekker en zeker ook voldoende. Koffie, thee en water kunnen we de hele dag door gratis aan de bar verkrijgen. Daarna is het tijd om alle duik- en fotomateriaal in orde te maken voor onze eerste duik op Mafia Island om 13.00.

Op Mafia Island heb je twee soorten duiklocaties: inner reef en outer reef. Inner reef betekent dat je in Chole Bay duikt, dat door de driekwart cirkelvormige inham van Mafia Island en enkele kleinere eilandjes wat wordt afgeschermd van de Indische Oceaan. Ondanks het feit dat je in een baai duikt, kunnen er toch redelijke golven ontstaan door de vrij stevige wind die vanuit de open Indische Oceaan wordt aangevoerd. Butiama Marine Camp en duikcentrum Big Blu liggen vlak aan Chole Bay en zijn daardoor de ultieme uitvalsbasis voor een leuke duikvakantie.

Bij outer reef duiken verlaat je het beschermde gebied van Chole Bay en bereik je na 40 à 45 minuten varen de open Indische Oceaan, waar diepere duiklocaties terug te vinden zijn. Indien je outer reef duikt, moet er steeds rekening gehouden worden met het getij.

We maken onze eerste duik van de vakantie op Jina Wall, een outer reef drop-off duiklocatie op het noordelijke puntje van Jina Island. De maximale diepte bedraagt ongeveer 25 meter en de bodem bestaat uit een vrij vlakke zandplaat. Je kan het best bij Jina Wall duiken bij laagwater; anders bestaat het risico van afdrijven naar de open Indische Oceaan. De stroming van het opkomende water leidt ons voorzichtig naar de drop-off. Het is hierbij belangrijk om uit te kijken dat je onopzettelijk geen schade berokkent aan het onderwaterleven en koraal. Tijdens deze duik spotten we meerdere jacks, giant trevallies, naaktslakken, krabbetjes, roodoogvissen, vlindervissen, geel gestreepte snappers, verschillende rifvissen en een beetje koraal. De zichtbaarheid onder water bedraagt zo'n 10 meter en de watertemperatuur ongeveer 29°C.


duiken mafia island

Pictures - foto's van het duiken op Mafia Island in de Indische Oceaan 01Na deze eerste geslaagde duik trakteert duikcentrum Big Blu ons op koekjes, een soort kippenrol, een variant van een pannenkoek, koffie en thee. Uiteraard is er ook meer dan genoeg drinkwater aan boord beschikbaar, zodat we voor en na het duiken voldoende kunnen hydrateren.

Vervolgens varen we langzaam terug richting Butiama Marine Camp en maken we binnen Chole Bay nog een inner reef duik op Milimani South. Dit is een ondiepe zandbank met hier en daar wat rotsblokken van ongeveer vijf meter hoog. Deze rotsblokken zijn volledig begroeid met koraal; echt prachtig om naar te kijken. De duiklocatie herbergt bovendien een overvloed aan rifvissen. Tijdens het duiken zien we ook meerdere krokodilvissen, een grote pijlstaartrog, krabbetjes, garnalen, naaktslakken en waaierwormen. Verder spotten we ook een torpedo-rog die elektrisch geladen is; voorzichtig zijn is dus de boodschap! De maximale diepte op Milimani South bedraagt zo'n 14 meter.


Zaterdag 10 februari 2024

Walvishaaien op Mafia IslandVandaag ondernemen we een eerste poging om walvishaaien op Mafia Island te spotten. Om 10.15 worden we aan Butiama Marine Camp opgepikt en rijden we met nog een aantal andere toeristen naar zusterhotel Butiama Beach Lodge, dat aan de westkust van Mafia Island is gelegen. Aan deze kant van het eiland passeren er van oktober tot maart regelmatig walvishaaien die op doortocht zijn.

We zijn in totaal met zo'n 18 personen die worden verdeeld over drie bootjes. Elke boot heeft naast de stuurman ook nog een extra spotter aan boord. We varen eerst een eindje van de kust weg richting een atol, waar de walvishaaien meestal langs de rand passeren. En dan kan het zoeken en wachten beginnen. Gelukkig niet al te lang, want na een tijdje doet de gids teken dat we onze vinnen, masker en snorkel in de aanslag moeten houden. Yes, er is een walvishaai gelokaliseerd! We varen er meteen naartoe en dan is het kwestie om zo snel, maar ook zo geruisloos mogelijk in het water te springen om het dier niet te veel te laten schrikken. De walvishaai van zo'n 8 meter lang, zit redelijk diep en zwemt bijna tegen de bodem. Het is dus moeilijk om goede foto's of filmpjes te maken, maar we hebben hem wel degelijk gezien! Nadat iedereen terug in de boot zit, varen we een eindje verder en mogen we een tweede maal in het sop springen. Ook nu is het zicht niet optimaal en verdwijnt de walvishaai snel uit ons gezichtsveld.

Iedereen kijkt uit naar een derde drop, maar die laat een hele tijd op zich wachten. We beginnen al te vrezen dat het hierbij zal blijven, maar dan wordt een andere en grotere walvishaai van zo'n 10 meter lengte gespot. Het feest begint opnieuw en we worden in totaal zo'n drie keer bij hetzelfde dier in zee gelost. De walvishaai zit ook deze keer redelijk diep, maar we kunnen hem toch vrij goed zien. Topervaring!

Na deze unieke ervaring is iedereen in zijn nopjes en wordt de terugweg aangevat. Maar dan komt er opnieuw bericht binnen dat er nog een derde dier is waargenomen. We spurten ernaar toe en gaan voor de 6e en 7e keer vandaag het water in. Deze 'kleine' walvishaai van zo'n 7 meter lengte zit meer aan de oppervlakte en zwemt beduidend trager dan zijn vorige twee broertjes. We kunnen het elegante dier dan ook een hele tijd volgen, maar het blijft nog steeds stevig doorpalmen om gelijke tred te kunnen houden. Uiteindelijk verdwijnt ook hij uit ons gezichtsveld en zetten we terug koers naar het strand. Iedereen is dolenthousiast over deze uitstap en wanneer we terug in Butiama Marine Camp aankomen, boeken we meteen een extra trip voor morgen!


duiken mafia island

Pictures - foto's van het duiken op Mafia Island in de Indische Oceaan 02Zondag 11 februari 2024

Snorkelen met de walvishaai, duikplaats Utumbi en Little WallVandaag splitsen we ons op: één persoon gaat duiken en één persoon gaat opnieuw snorkelen met de walvishaai.

Na een 30-minuten durende boottocht op kalme zee bereiken we duikplaats Utumbi (inner Chole Bay), een glooiend rif met verschillende koraalformaties. De maximale diepte bedraagt 18 meter. Op de zandbodem zijn duidelijke sporen van ankers zichtbaar, maar desondanks is er nog veel mooi en ongerept koraal te bewonderen. In sommige holen proberen langoustines zich te verbergen en op de zandvlakte ligt een grote pijlstaartrog. Verder zien we tijdens het duiken een krokodilvis, een schorpioenvis, een grote murene, een rog die onder een koraalafdak rust, de gebruikelijke rifvissen en een schildpad. De fuiken die her en der liggen om langoustines te vangen, zijn voorlopig nog leeg.

Wanneer we na de eerste duik ons hoofd terug boven water steken, merken we dat de wind is toegenomen en zijn de golven ook iets groter geworden. Terwijl we op de boot van enkele snacks genieten, varen we rustig verder naar Little Wall. Deze duiklocatie bevindt zich in de Indische Oceaan aan de buitenkant van Chole Bay. We duiken hier bij opkomend water om te voorkomen dat we naar de open oceaan wordt getrokken.

Little Wall is een helling van 45° die begint op een diepte van 5 meter en geleidelijk afloopt tot 12 meter, waarna het overgaat in een zandbodem. Er is veel prachtig koraal aanwezig en we zien hier een grote hoeveelheid rifvissen. Verder spotten we op deze duiklocatie schildpadden, langoustines, eenhoornvissen en mooie scholen geel gestreepte snappers.


duiken mafia island

Pictures - foto's van het duiken op Mafia Island in de Indische Oceaan 03De snorkeltrip met de walvishaai verloopt volgens hetzelfde stramien als gisteren: we worden om 10.15 opgepikt aan het hotel en rijden naar Butiama Beach Lodge aan de westkust van Mafia, waar we worden opgewacht door een vriendelijke medewerker van Blu Diving. Deze keer zijn we slechts met zeven personen, dus vaart er maar één bootje uit. Op zich is dat een nadeel want dan zijn er natuurlijk minder ogen die de walvishaai kunnen spotten.

Net zoals gisteren varen we een eindje weg van de kust en hebben we na een half uurtje al prijs. Een grote walvishaai bevindt zich in de buurt van een enorme boei en blijft hier een hele tijd rondjes draaien. Tof, op die manier kunnen we het dier makkelijk volgen. Meestal blijft de walvishaai wat tegen de bodem plakken, maar enkele keren komt hij meer naar de oppervlakte en kunnen we zijn gigantische lijf ten volle bewonderen.

Geleidelijk aan komen er ook meer bootjes met enthousiaste snorkelaars toe, waardoor het na een tijdje wel enorm druk wordt rond de boei en is het opletten dat je geen vin in je gezicht krijgt van een onachtzame snorkelaar. Er zitten ook enkele freedivers tussen die het voor de anderen een beetje verpesten. Omdat zij af en toe dieper richting walvishaai duiken, begint het dier immers af te wijken naar dieper gelegen plaatsen, zodat hij minder goed zichtbaar wordt.

Na ongeveer 30 minuten cirkeltjes draaien rond de boei, wordt iedereen van ons bootje omwille van de drukte uit het water gevist en proberen we een ander dier te spotten. Dat verloopt helaas moeizamer dan verwacht. Plots passeert wel een klein groepje dolfijnen langs de boot. Euforie alom en sommigen springen meteen het water in om de dieren te volgen. Helaas zijn de dolfijnen niet zo happig om met ons te spelen en maken ze zich snel uit de voeten. Nadat iedereen terug in de boot zit, wordt er een tweede poging ondernomen, maar ook die is redelijk vruchteloos.

Na dit intermezzo richten we ons terug op het lokaliseren van walvishaaien, maar in de wijde omgeving is er geen enkel dier te bespeuren. Wanneer we terugkeren naar de boei waar de eerste walvishaai zat, valt hier ondertussen ook niets meer te beleven. Jammer en we zien de bui al hangen; geleidelijk aan keren we terug naar de kust en sussen we ons met de gedachte dat ééntje toch nog altijd beter is dan geentje.


Maandag 12 februari 2024

Duikplaats Coral Garden en Dindini SouthDuikplaats Coral Garden bevindt zich binnen Chole Bay en ligt op 20 minuten varen van Butiama Marine Camp. Het is een zandplaat waarbij de duikdiepte bij laagwater varieert van 5 tot maximaal 15 meter. De zichtbaarheid bedraagt vandaag slechts 5 meter. Op de zandplaat liggen redelijk wat rotsblokken verspreid die volledig bedekt zijn met koraal. Sommige van deze koraalrotsblokken liggen bij laagwater slechts 2 meter onder het wateroppervlak. Coral Garden herbergt een divers ecosysteem, waaronder talrijke rifvissen, glasvisjes, langoesten, naaktslakjes, krokodilvissen, enz.

Onderweg naar de volgende duiklocatie krijgen we even het gezelschap van een school gracieuze dolfijnen. Leuk intermezzo!

Duikplaats Dindini South bevindt zich buiten Chole Bay en ligt op ongeveer 45 à 50 minuten varen vanaf Butiama Marine Camp. Hier gaan we duiken op een indrukwekkende rotswand met verschillende kleine grotten en uitsteeksels. De diepte van de drop-off varieert van 5 tot 25 meter en op de bodem eindigt het in een geleidelijk afhellende zandplaat. Tijdens het duiken bewonderen we een gevarieerd onderwaterlandschap met koralen, zweepkoralen en blaaskoraal (helaas zonder kreeftjes of krabbetjes). Tot een diepte van 12 meter zwemmen heel wat visjes rond. Verder spotten we een opvallend grote naaktslak (Spaanse danseres van 2,5 handen lang), meerdere zeekomkommers en in één van de mini grotjes komen we een prachtige grote rog tegen.


duiken mafia island

Pictures - foto's van het duiken op Mafia Island in de Indische Oceaan 04Dinsdag 13 februari 2024

Snorkelen met de walvishaai, duikplaats Coral Island en MikadiniWanneer we opstaan regent het pijpenstelen. Oeps, dat hadden we niet zien aankomen! Hopelijk gaat dit niet al te veel gevolgen hebben op de zichtbaarheid onder water.

Vandaag splitsen we opnieuw op want één persoon gaat duiken en de andere gaat nogmaals op walvishaaien jacht.

Duikplaats Coral Island bevindt zich binnen Chole Bay en ligt op ongeveer 20 minuten varen vanaf Butiama Marine Camp. Het is eerder een ondiepe duiklocatie waarbij we op 15 meter diepte verschillende mooie koraaleilanden tegenkomen. Door de hevige regenval van afgelopen nacht beperkt de zichtbaarheid zich tot 5 meter, maar gelukkig kunnen we toch volop genieten van de mooie onderwaterwereld. Zoals de naam het doet vermoeden, komen we hier verschillende koraalsoorten tegen, evenals diverse rifvissen, enkele langoesten, naaktslakken, een bladvis en andere fascinerende zeebewoners.

Na een versnapering met een kop koffie of thee zet de boot koers naar onze laatste duikplaats van deze vakantie. Hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was om één van de verdere duiklocaties te verkennen, wordt er vanwege de sterke golfslag besloten om te duiken op een veiligere plaats.

Duikplaats Mikadini bevindt zich aan de achterkant van één van de grotere rotsblokken in het midden van Chole Bay. Deze duiklocatie is een zacht glooiend rif, bestaande uit een complete mix van rotsformaties, harde en zachte koralen. De diepte varieert van 8 tot 21 meter, waarna het overgaat in een zandbodem. Een deel van het koraal is helaas kapot; waarschijnlijk het gevolg van het ankeren van boten. Het zicht bedraagt ongeveer 7 meter en de watertemperatuur is meestal 28°C, maar het is op bepaalde plaatsten merkbaar koeler. Tijdens deze duik spotten we diverse soorten naaktslakken, bladvissen, een zeer grote schorpioenvis, een blauw gevlekte rog, langoesten en andere interessante onderwaterbeestjes. Na een 40-tal minuten varen, komen we terug aan bij Butiama Marine Camp en duikschool Big Blu.


duiken mafia island

Pictures - foto's van het duiken op Mafia Island in de Indische Oceaan 05We zijn vandaag slechts met drie personen in het bootje om te snorkelen met walvishaaien. Enerzijds is dat positief omdat je dan minder last hebt van elkaar wanneer je in het water springt, maar anderzijds ook negatief omdat je minder kans hebt om effectief walvishaaien te spotten. Na een 20-tal minuten varen zien we een aantal snorkelaars uit het water opgevist worden door hun bootje. We krijgen het teken om ons klaar te houden om in het water te springen, maar we zijn net te laat want de vogel is helaas gaan vliegen. Vals alarm dus! We varen vervolgens wat verder van de kust weg, maar zoals gevreesd is het zo goed als onbegonnen werk om heel dit uitgestrekte gebied met slecht één boot uit te kammen. Ook de locals op de vissersboten die ons seinen wanneer ze een walvishaai zien, blijven vandaag opvallend stil. Buiten enkele passerende dolfijnen zien we de komende twee uur helemaal niets. Frustrerend!

Maar plots komt toch het verlossende telefoontje dat er een walvishaai is gespot. We varen er zo snel mogelijk naartoe, maar wanneer we aankomen zit het dier al redelijk diep. We worden toch gedropt en kunnen met de juiste richting aanwijzingen van onze kapitein alsnog de walvishaai zien. Het is een 'medium size' van zo'n 8 meter lengte. Het is nu kwestie om zo snel mogelijk te zwemmen om de walvishaai zo lang mogelijk te kunnen volgen. Uiteraard lukt dat maar een korte periode. Alleen onze lokale gids slaagt erin om de hele tijd de walvishaai achterna te zwemmen. Knappe prestatie! Wij worden door de boot terug opgepikt en nadien nog driemaal boven hetzelfde dier 'gelost'. Af en toe komt de walvishaai iets meer naar boven, maar door de regen van de afgelopen nacht is de zichtbaarheid niet al te best. Al bij al dus een redelijk magere vangst vandaag, maar we zijn toch tevreden dat we een walvishaai hebben gezien.


Woensdag 14 februari 2024

Met Valentijn samen een snorkeltocht op walvishaaien makenLiefde is ... met Valentijn samen een snorkeltocht op walvishaaien maken! In tegenstelling tot de vorige dagen (toen we pas om 10.15 vertrokken), worden we vandaag reeds om 8.15 aan Butiama Marine Camp opgepikt om naar de westkust van Mafia Island te rijden. Hopelijk zorgt dit vroegere uur voor een hogere kans om walvishaaien te spotten. Wanneer we aan het strand aankomen, merken we meteen dat er beduidend meer en hogere golven zijn dan de vorige keren. Dat gaat pittig worden om hierin al snorkelend een walvishaai te volgen!

We moeten meer dan een uur ronddobberen en het water afspeuren, maar dan is het toch eindelijk bingo. We trekken onze vinnen aan, springen vervolgens enthousiast in het water en daar zien we de walvishaai van zo'n 7 meter in al zijn glorie. Het dier zit redelijk dicht tegen het wateroppervlak zodat we goede filmpjes kunnen maken. Prachtig! Eens de walvishaai uit ons gezichtsveld is verdwenen, zwemmen we snel terug naar de boot voor een volgende dropping. Dit scenario wordt vier keer herhaald. Geen idee waar ze ineens vandaan komen, maar ondertussen zijn we met zes bootjes op dezelfde walvishaai aan het jagen. Daardoor is het soms drummen in het water, waarbij je moet uitkijken dat je geen vinnen van een andere snorkelaar in je gezicht geduwd krijgt. Hier geldt duidelijk het recht van de sterkste en de snelste! Ook de walvishaai stelt al dit tumult niet op prijs, want hij gaat steeds dieper en dieper zwemmen, tot hij uit ons gezichtsveld is verdwenen. Jammer!

Vervolgens is het weer een hele tijd turen en wachten, maar ons geduld wordt beloond want er wordt nog een tweede walvishaai van zo'n 7 meter lengte gespot. Ook dit dier zit redelijk diep, waardoor het onmogelijk is om goede foto's of filmpjes te maken. Deze keer lukt het slechts twee keer om in het water te springen, vooraleer de walvishaai definitief met de noorderzon vertrekt. Maar we zijn sowieso dankbaar dat we vandaag nog een tweede exemplaar zijn tegengekomen. We hebben hiermee een waardige afsluiter gescoord voor deze mooie vakantie!

Terug aangekomen in Butiama Marine Camp is het alle hens aan dek om onze duikspullen te spoelen en te drogen. Gelukkig doen de zon en de wind hun deel van het werk. Daarna hebben we nog wat tijd om aan het strand te luieren, een boekje te lezen en zelfs een middagdutje te doen. Daar hebben we wel recht op na zo'n intense voormiddag!


Donderdag 15 februari 2024

KLM-vlucht naar AmsterdamOp onze laatste dag van de vakantie gunnen we onszelf een uitslaapmomentje en staan we pas rond 8.00 op. Daarna genieten we met zicht op zee nog van een allerlaatste ontbijt met vers fruit, spiegelei en toast. Aangezien we een avondvlucht hebben, kunnen we vandaag nog wat zonne-energie opdoen en leggen we ons onder een parasol op het strand. Gelukkig staat er een verkoelende bries zodat de warmte goed te verdragen valt. Na overleg met resortmanager Simon mogen we onze kamer iets langer tot 14.30 gebruiken, zodat we voor vertrek nog snel even een douche kunnen pakken. Tof gebaar!

Nadat we onze rekening van het verblijf, onze consumpties en alle activiteiten hebben vereffend, eten we nog een lekkere bruscetta in het restaurant. Om 16.00 is het dan tijd om definitief afscheid te nemen van de sympathieke crew en onze trouwe resort hondjes. In tegenstelling tot de luchthaven van Arusha, wordt er op de kleine luchthaven van Mafia Island helemaal niet omgekeken naar het gewicht van onze koffers. Zelfs onze grote koffers hoeven we niet op de weegschaal te plaatsen. Des te beter!

Rond 18.00 stijgt het kleine vliegtuigje van Auric Air met slechts zeven passagiers op, om een half uurtje later alweer te landen in Dar Es Salaam, een grote stad op het vasteland van Tanzania. Daar worden we opgewacht door een vertegenwoordiger van Tanzania Specialist, die ons met de auto naar de internationale luchthaven rijdt. Aangezien onze directe KLM-vlucht naar Amsterdam pas om middernacht vertrekt, is de incheckbalie nog niet open en moeten we tot 21.00 wachten in de vertrekhal. Veel valt hier helaas niet te beleven en er is slechts één barretje aanwezig waar je iets kan drinken en wat snacks kan kopen. Saai! Na het inchecken verloopt alles vlotjes en zetten we na een korte tussenstop in Zanzibar en een vlucht van bijna 10 uur terug voet op het Europese continent.

Like en deel het reisverhaal met foto's van Tanzania en Mafia Island met je vrienden op Facebook


Nuttige informatie over Tanzania en Mafia Island:Medische informatie over Tanzania en Mafia Island


inenting
malariamug
tijgermug


Hyperbaric chamber is op Zanzibar:Noodnummers:
Het klimaat in Tanzania en Mafia Island:
Het tijdsverschil in Tanzania en Mafia Island t.o.v. België:
Taal gebruik:
Elektriciteit:
Fooien:
Kledij:
Verkeer:
Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne voor meer advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne