www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

in de Filippijnen eiland Cebu - Moalboal - Pescador - Oslob

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van de Filippijnen, Cebu, Negros en Bohol met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatsen in de Filippijnen aan het eiland Cebu - Moalboal - Pescador - Oslob omschreven door ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne



Algemeen over duikplaatsen



Van heel veel duikplaatsen bestaan er omschrijvingen en adviserende duikboeken. Durf eens te investeren in een boek met duikplaatsen en duikplaats omschrijvingen. Het zal het duiken aangenamer en veiliger maken. Let wel op, om niet met oude boeken te werken! De bodemstructuur e.a. wijzigt constant, bv op rotsbodem kan slib worden afgezet, enz! Daardoor zouden de duikplaats omschrijvingen niet meer van toepassig kunnen zijn.

Ook zijn er heel wat duikwebsites, die omschrijvingen van duikplaatsen hebben en adviseren hoe er te duiken. Vraag op de duikplaatsen die je niet kent, aan andere ervaren duikers, die tevens ervaring hebben met desbetreffende duikplaats om informatie. Je kan tevens op voorhand aan andere duikers al informatie vragen, van hoe er te duiken en waar rekening mee te houden.

Duikscholen in het buitenland maken dikwijls hun eigen duikplaatsomschrijvingen met tekening van de bodemstructuur en soms ook nog welk leven er te vinden is. Die informatie stellen ze dikwijls ten toon. Neem je tijd om die duikplaatsinformatie eens te lezen, zodat je voorbereid bent om er op te gaan duiken.

Zorg er steeds voor dat buiten de informatie van duikplaatst zelf, steeds de meteo en het getij van desbetreffende duikplaats en streek gekend zijn. Meteo en getij informatie moet je steeds hebben voor je er gaat duiken. Je zal merken, andere meteo of getij op dezelfde duikplaatst kan het duiken aangenamer, sterk af te raden of verboden maken. Door de actuele meteo en getij gegevens mee in te bouwen bij het duiken, zal dit het duiken veiliger en aangenamer maken.

Om te leren duiken moeten steeds duikplaatsen worden gekozen die eenvoudige zijn, weinig of geen stoming hebben, ondiep zijn en toch een redelijke zichtbaarheid hebben. Daarom kiezen duikscholen, instructeurs of duikleiders met leerlingen, meestal ondiepe plaatsen met zandbodems. Zo kunnen leerling duikers geen kostbare onderwaterschatten kapot maken. Dit soort duiken op vakantie is voor ervaren duikers natuurlijk niet zo tof.


Duiken en veiligheid


voor de veiligheidsmaatregelen moet je bijna altijd zelf zorgen of zeker controleren (zuurstoffles met masker, EHBO koffer, drinkbaar water en communicatiemiddel met de hulpdiensten). Ik weet dat veel duikscholen dit niet graag hebben, maar het gaat om je en je duikbuddy's veiligheid ingeval er een ongeval gebeurd. Zoek de belangrijkste nood telefoonnummers van de hyperbare centra en hospitalen op voordat je gaat duiken. Natuurlijk zijn er algemene noodtelefoonnummers. Maar dit is soms land afhankelijk! Niet overal beschik je over een telefoonnetwerk of bereik voor GSM's. Ook als je op duikreis vertrekt, informeer je eerst en zoek je zelf ook nog op of je over voldoende veiligheidsmaatregelen kan beschikken om te duiken. Duikscholen in het buitenland zeggen maar al te gauw dat alles in orde is om te duiken, maar laat de veiligheid te wensen over. Bij de meeste duikreisverslagen zijn plaatselijke info en links toegevoegd. Zijn er onvoldoende veiligheidsmaatregelen om te duiken? Duik dan niet of zeer conservatief!


Duiken in de Filippijnen op het eiland Cebu - Moalboal - Pescador - Oslob



De koudst gemeten watertemperatuur tijdens het duiken in november en december bedroeg 28 graden Celcius. Het zicht was bij de meeste duiken ca 8 tot 30 meter afhankelijk van de duikplaats en type duik. De duikplaatsen liggen op 5 minuten tot 45 minuten varen voor de beschermde kleine eilanden, die betere duikplaatsen zijn. Tijdens het duiken op bv Pescador Island is de betere kwaliteit van koraal en hoeveelheid vis duidelijk merkbaar. Daarom raad ik de duikplaatsen zoals Pescador island vanuit Cebu - Moalboal zeker aan.


Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in de Filippijnen - Cebu - Moalboal - Pescador - Oslob:


Pescador Island duiken van zuid naar noord langs de westkant 3 ster


Pescador Island is een eilandje op 10 minuten varen vanaf Moalboal. Het eiland Pescador heeft in het zuiden steile maar niet zo'n hoge wanden, met een plateau dat 4 à 6m diep is. Op het plateau worden veel snorkeltrips georganiseerd. Pescador Island is onder water mooi begroeid met vele soorten koraal, zacht koraal en zeer veel verschillende kleine rifvisjes. Na het plateau gaat het in drop-off stijl van 6m naar 45m. Als je verder naar noord-west duikt, bereik je een maximale diepte van 65m. Pescador Island is met zijn plateau en drop-off ideaal om te duiken omdat je de maximale diversiteit kan tegen komen. Het zicht op Pescador Island is vrij goed, zo'n 20m à 30m. Er is soms veel stroming, zodat het duiken overgaat naar driftduiken. Tijdens het duiken kom je schooltjes scheermesvisjes, barracuda's, sweetlips, tandbaarzen, snappers, tonijn, groene schildpadden, schorpioenvissen, koraalduivels, makrelen, octopussen, hard koraal, zacht koraal en nog veel meer tegen. White tip sharks worden hier tijdens het duiken ook regelmatig gespot. Daarom is het tijdens het duiken ook aan te raden om regelmatig in den blauwe en diepte kijken om de grotere vis te kunnen spotten. Tijdens het duiken hebben we hier enkel naaktslakjes gezien, maar geen enkele frogfish of hengelaarsvis zoals op vele websites wordt gezegd. Op het einde van deze duik is er in het noord-noord-westen ook nog de duiklocatie Cathedral, die niets meer is dan een holte onder water en maar één opening heeft. Pescador Island is zonder twijfel de mooiste duikplaats van Moalboal in Cebu.

Pescador Island duiken van zuid naar noord langs de oostkant 3 ster


Vanaf het plateau in het zuiden duiken we naar de drop-off die ongeveer 40 à 45m diep is. De oostkant is dus iets minder diep dan de westkant. Tijdens het duiken was er weinig of geen stroming aanwezig. Op het einde van onze duik bleek het plateau, dat in noordwestelijke richting ligt en maar 2 à 3m diep is, volledig verwoest. Toch was het een zeer mooie duik. Sommigen zeggen dat er op Pescador Island vier duikplaatsen zijn, maar als je iets meer dan een uur duikt, kan je op een duik een volledige west- of oostkant doen. De kant van waar men start met duiken, is afhankelijk van de stroming. De stroming zat bij ons twee keer van zuid naar noord. Het noorden van Pescador Island heeft geen plateau en is minder mooi. Desondanks is Pescador Island zonder twijfel de mooiste plaats van Moalboal in Cebu.

Sampaguita 2 ster


Sampaguita is een duikplaats die in een baai ligt en is ook het huisrif van het tegenovergelegen hotel. Op 5m diepte is er een plateau dat nadien in een drop-off tot 45m diepte overgaat. Tijdens het duiken kom je zacht en hard koraal tegen. Groene schildpadden worden hier tijdens het duiken ook regelmatig gespot. Op het blaaskoraal kwamen we een orang-oetang en porselein krab tegen, die zo klein zijn dat je er zomaar voorbij duikt als je deze diertjes niet kent.

filippijnen duiken cebu


Talibay 2 ster


Talibay is een lichte stroomduik in het huisrif van een hotel. Het duiken start op een plateau met ernaast een drop-off tot een diepte van 45m. Op 20m diepte zijn enkele mooie fans te vinden waar pygmee zeepaardjes zich verschuilen. De gids wist in een klein grotje een electric clam zitten, wat mooie lichteffecten oplevert. Een grote octopus had zich helaas in een gat verscholen, zodat we geen foto konden maken. Ook meerdere groene schilpadden waren tijdens het duiken op Talibay aanwezig.

Huisrif Sumisid 1 ster


Het huisrif voor Sumisid Lodge wordt regelmatig bezocht voor nachtduiken. Het koraal is er echter pover en na het plateau van 2 à 3m diepte, kom je een plateau tegen van een 6m diepte waar veel zand op ligt. Nadien heb je een drop-off. De school sardines die er al een tijdje zijn vaste stek heeft, is het meest indrukwekkende beeld tijdens het duiken.

Dolphin House 1 ster


Het duiken op Dolphin house begint op een plateau dat overgaat naar een drop-off. De maximale diepte is 45m. Tijdens het duiken zie je op sommige stukken dat het koraal door ankers van boten is beschadigd. Door de weersomstandigheden was het water wat mistig. Dit beperkt de kans om grotere vis in de blauwe te spotten. Gedurende het duiken zijn we een tonijn, enkele barracuda's en twee schildpadden tegen gekomen.

filippijnen duiken cebu


White House 1 ster dat naar 2 ster gaat als het duiken vordert


White House betekent duiken op een plateau met drop-off van maximum 30m. Het koraal op het plateau van White House is helaas volledig verwoest. Door de weersomstandigheden was de zichtbaarheid slechter geworden tot maximaal 10m. Het duiken werd in de stroomrichting zuidwaarts gevolgd. Op het einde van het duiken zuidwaarts was het koraal op het plateau gelukkig nog wel in goede conditie. Tijdens deze duik hebben we tonijnen, een schooltje makrelen en schilpadden gespot.

Oslob duiken met de walvishaai


In Oslob kan je tegen betaling duiken of snorkelen met de walvishaai. De bodem in Oslob is vrij plat en bevindt zich op 100m van de kustlijn op slechts 6 à 7m diepte. Het is een zandbodem met hier en daar een rotsje met weinig leven. De zon warmt het water snel op waardoor het zicht tegen de middag veel troebeler is dan bv. vroeg in de ochtend om 7 uur. Buiten het duiken of snorkelen met de walvishaai (waarbij je de dieren van zeer dichtbij kan bewonderen), valt hier voor duikers niets te beleven.

filippijnen duiken cebu


Biologie pagina van de walvishaai






Lees ook het reisverhaal van de Filippijnen, Cebu, Negros, Bohol e.a. nuttige info over de Filippijnen.




Nuttige informatie over de Filippijnen - Cebu - Negros - Bohol:



Medische informatie over de Filippijnen:




Hyperbaric chambers en emergency contacts in de Filippijnen - Cebu City:




Noodnummers:







Leren duiken of reeds duiker? Bekijk de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne pagina documenten, oefeningen en instructies om te leren duiken

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne